Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Svátek práce,
zítra Zikmund.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Èo, alebo kto je Boh?
Datum:
02.01.2020  17:18
Od:
oto (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Èo, alebo kto je Boh?
 
Nesly¹íte? Burácející hlas posledního soudu volá: DOST!

Tyto dva pojmy souvisí s katolickou terminologií a nejsou v zásadì nesprávné. Budeme tedy na nich budovat a podrobnìji si objasníme dva nejdùle¾itìj¹í a nejzásadnìj¹í momenty celého na¹eho bytí. Av¹ak objasníme si je na základì poznání stavby stvoøení a na základì zákonù, ve stvoøení fungujících, èeho¾ znalost ¾el køes»anství chybí. A proto v nesmírnì zásadních pojmech, jako je osobní a poslední soud, v mnoha vìcech tápe.

Pojem osobní soud spojuje katolická vìrouka s na¹í fyzickou smrtí a s tím, co bude následovat po ní. Tyto dìje jsou popsány ve známé knize Raymonda Moodyho "®ivot po ¾ivotì". Podklady pro její napsání získal od lidí, z medicínského hlediska urèitou dobu klinicky mrtvých. Tito lidé víceménì shodnì popisovali, ¾e bezprostøednì po smrti vidìli sebe sama, pøesnìji øeèeno své vlastní fyzické tìlo jakoby z nadhledu, a odtud pozorovali úsilí lékaøù o záchranu jejich ¾ivota. Jejich osobnost, nebo jejich du¹e, která byla od tìla odpoutaná, pak vstoupila do èerného tunelu. Kdy¾ se dostala ke svìtlu na konci tunelu, byl jí jakoby ve filmu promítnut celý její dosavadní ¾ivot.

To, co du¹e pro¾ívala pøi sledování filmu, v¹ak bylo nìco úplnì jiného, ne¾ kdy¾ na zemi vzpomínáme na svou minulost. Tady to v¹echno du¹e vnímala pøedev¹ím z mravního hlediska. Z hlediska toho, co udìlala ve svém ¾ivotì dobré a co ¹patné.

Po promítnutí filmu ¾ivota byla ale osobnost èlovìka znovu vta¾ena do tunelu a vstoupila zpìt do svého fyzického tìla. Na základì zá¾itku klinické smrti v¹ak mnozí zmìnili svùj ¾ivot. Zásadním zpùsobem pøehodnotili své dosavadní priority a zamìøili se pøedev¹ím na mravní stránku ¾ivota.

Tolik ve struènosti Raymond Moody, a my z hlediska katolického termínu osobního soudu mù¾eme za osobní soud pova¾ovat právì promítání filmu na¹eho ¾ivota. Co v¹ak následuje po tomto okam¾iku osobního soudu, kdy se u¾ nevrátíme do svého fyzického tìla?

Na základì filmu ¾ivota èlovìk pozná, za co ve skuteènosti mravnì stojí, a prostøednictvím objektivního a nestranného zákona duchovní tí¾e, bude pøesunut do takové úrovnì takzvaného druhého svìta, do ní¾ nále¾í. Do úrovnì, kde najde stejných a sobì stejnorodých.

Na základì pøeva¾ujících nízkých lidských vlastností èlovìk klesá pùsobením zákona tí¾e mezi stejnì nízko stojící, a na základì pøeva¾ujících u¹lechtilých vlastností èlovìk stoupá mezi stejnì u¹lechtile smý¹lející.

V nízkých úrovních druhého svìta trpí prostøednictvím stejnorodé nízkosti druhých a pro¾ívá peklo. Ve vysokých úrovních druhého svìta pro¾ívá naopak radost, prostøednictvím stejnorodé u¹lechtilosti druhých.

Kdy¾ nìkdo zemøe, jako nedávno Karel Gott, zvykne se øíkat, ¾e ode¹el do pìveckého nebe a odtud se na nás dívá. Kdy¾ zemøe nìjaký známý herec, øíká se, ¾e ode¹el do hereckého nebe a podobnì. Lidé tedy tu¹í, ¾e na druhém svìtì jsme zaøazeni do jednotlivých úrovní, na základì urèité stejnorodosti. Tato stejnorodost v¹ak není profesní, ale jedinì morální a mravní.

Køes»ané katolíci tvrdí, ¾e po smrti odcházíme do duchovního svìta. Není to v¹ak pravda. Po smrti odcházíme ze svìta hrubì - hmotného, do svìta jemnì - hmotného. Podle vý¹e zmínìného zákona tí¾e odcházíme buï do nízkých úrovní jemné - hmotnosti, nazývaných peklem, nebo do vysokých úrovní jemné - hmotnosti, nazývaných nebem.

Souhrnnì mù¾eme v¹echny tyto úrovnì druhého svìta nazvat oèistcem, kde se lidé du¹evnì oèi¹»ují buï z tì¾kých vin v nízkých úrovních, nebo z lehkých provinìní ve vysokých úrovních. Postup du¹e z nízkých úrovní do vy¹¹ích je mo¾ný po odpovídajícím polep¹ení. No a ten, kdo úplnì oèistil roucho své du¹e od v¹ech provinìní, mù¾e nakonec vstoupit do vìèné øí¹e Ducha. Do skuteèného, vìèného království nebeského.

Toto oèekává ka¾dého z nás po na¹em osobním soudu po fyzické smrti. A proto by ka¾dý mìl u¾ zde na zemi usilovat o co nejvy¹¹í mravní a duchovní zu¹lechtìní, aby pro nìj nemusel být film jeho ¾ivota ¹okem a hrùzou, po kterých se propadne do pekla.

A co znamená poslední soud?

Hrubì - hmotný svìt a jemnì - hmotný svìt jsou prostorem, urèeným pro zrání lidských du¹í do duchovní zralosti. Na zemi, a také na druhém svìtì, se lidé mají sna¾it zdokonalovat v ctnostech a v mravnosti, aby se stávali stále u¹lechtilej¹í. Tímto zpùsobem se stále více pøibli¾ují k duchovní øí¹i, aby po svém nejvy¹¹ím mo¾ném lidském zu¹lechtìní mohli nakonec do ní vstoupit.

Lhùta, kterou ale máme na to urèenou, je vymezena pøíchodem posledního soudu. Poslední soud je momentem, kdy bude øeèeno DOST! Momentem, kdy se ukonèí celý, vý¹e zmínìný proces duchovního vývoje v hrubé a v jemné hmotnosti. No a momentální stav lidské du¹e, ve kterém ji poslední soud, èili ono velké DOST zastihne, se stane urèujícím a rozhodujícím pro její bytí.

Pokud nás tedy poslední soud zastihne hodnotovì zamìøené smìrem ke hmotì, pokud nás zastihne spoutané penìzi, majetky, vá¹nìmi, po¾itky a tisíci nejrozliènìj¹ích materiálních vìcí, dal¹í ná¹ duchovní vývoj bude zastaven, a my u¾ jen setrvaèností dojdeme na úplný konec cesty, na ní¾ nás zastihlo velké DOST posledního soudu.

Pokud nás ale poslední soud zastihne hodnotovì zamìøené ke Svìtlu, ke Stvoøiteli, k u¹lechtilosti, k mravnosti, k ctnostem, k dobru, k lásce a spravedlnosti k bli¾nímu, také v tomto pøípadì pouze dojdeme a¾ na konec cesty, na ní¾ nás zastihlo velké DOST posledního soudu.

A je úplnì jedno, jestli nás poslední soud zastihne na tomto, nebo na druhém svìtì. Dùle¾ité bude jedinì na¹e základní hodnotové zamìøení, ve kterém se budeme v té dobì nacházet.

V pøípadì materiálního hodnotového zamìøení nás èeká cesta do zkázy, spojená s nezbytnou zkázou ve¹keré hmotnosti, která podléhá vzniku a zániku. A budou to právì na¹e hodnotové vazby na matérii, které nás do této zkázy stáhnou.

V pøípadì duchovnì mravního hodnotového zamìøení nás v¹ak èeká cesta, smìøující k vìènosti Ducha. Cesta, smìøující ven ze svìtù hmotnosti, které jednou pominou, do vìèné øí¹e Ducha, která nikdy nepomine.

Tak, jak jednou z urèitostí pøijde ná¹ osobní soud po na¹í smrti a odsoudí nás do zcela konkrétní úrovnì druhého svìta, a to pøesnì podle míry na¹í nízkosti nebo u¹lechtilosti, tak jednou nevyhnutelnì pøijde také poslední soud, se svým velkým a definitivním DOST! A na¹e momentální hodnotová orientace ve chvíli velkého DOST posledního soudu se stane na¹im osudem. Osudem ¾ivota v øí¹i Ducha v pøípadì na¹í duchovnì mravní orientace, a osudem na¹eho definitivního znièení v zániku hmotných svìtù, ke kterým nás budou vázat na¹e, jen pøevá¾nì materiální ¾ádosti, nectnosti a nízkosti.

A to bude znamenat vìèné zatracení, spoèívající ve vymazání na¹í osobnosti z knihy ¾ivota. Nebo» ¾ivot je jenom ten vìèný v øí¹i Ducha! Kdo v¹ak svùj ¾ivot hodnotovì spojí s doèasností hmoty, jeho bytí bude jen doèasné, a pak se zhroutí spolu se zhroucením hmotných svìtù.

Proto, bdìme! Nebo» nevíme dne ani hodiny, kdy zahømí stvoøením burácející DOST posledního soudu! Kam budeme pøeva¾ující èástí své osobnosti v tomto okam¾iku zamìøení, to se stane na¹im osudem!

A proto¾e poslední soud se nezadr¾itelnì blí¾í, mìjme v¾dy své nitro nasmìrováno pøedev¹ím k hodnotám ducha. Jedinì toto smìrování v nás musí v ka¾dé chvíli pøeva¾ovat.

Nebo» bìda nám, pokud v tomto rozhodujícím okam¾iku celého na¹eho bytí v nás bude pøeva¾ovat nìco jiného!

http://kusvetlu.blog.cz/ ve spolupráci s M.©
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí

Reakce k této diskusi
Èo, alebo kto je Boh? 22.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí22.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? 23.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Òouma25.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Huml25.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Tuff26.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí29.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.12.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Sleko¹22.12.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto14.01.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto04.02.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto07.03.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? Gabriela07.03.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto28.03.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto22.04.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto16.05.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.06.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.07.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.08.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? Gabriela12.08.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto29.08.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto26.09.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.10.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto14.11.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.12.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.01.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto30.01.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.03.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto17.04.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.05.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto06.06.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto01.07.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.07.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto18.10.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.11.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.12.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí12.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí12.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí12.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí13.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Vo¹ouch14.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí15.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.09.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto16.08.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto16.11.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto14.12.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto11.01.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto01.02.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto22.02.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto19.03.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.04.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto10.05.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.06.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto31.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto07.03.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto05.11.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto26.01.2021
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto03.06.2021
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto02.08.2021
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto04.11.2021
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto31.01.2022
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto08.07.2022
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto25.11.2022
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.09.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.08.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.05.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto29.03.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto26.04.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto07.06.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto02.08.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto05.09.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto02.01.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.02.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto03.04.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto01.05.2023
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.10.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto15.08.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto04.06.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto04.09.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto01.10.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto30.10.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto27.11.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto25.12.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.01.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto18.02.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto11.05.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto16.04.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto19.03.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto11.09.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto02.10.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto28.10.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.11.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto15.12.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.01.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto29.01.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto23.02.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto11.03.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto07.04.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.01.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.02.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto06.03.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto30.03.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.04.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto22.06.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.07.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto17.08.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto15.12.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí04.12.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.11.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.05.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? Alfons14.05.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto10.06.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto30.06.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto28.07.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto25.08.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto22.09.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.10.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto15.09.2017