Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Svátek práce,
zítra Zikmund.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Èo, alebo kto je Boh?
Datum:
12.04.2018  16:17
Od:
oto (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Èo, alebo kto je Boh?
 
Matrix! Hodnotný film s hlubokým a silným poselstvím

Nedávno jsem opìt vidìl známý kultovní film Matrix. Jeho skryté poselství nám má v¹em urèitì co øíct, jenom ho tøeba správnì de¹ifrovat. A právì o toto de¹ifrování se nyní pokusme, abychom také my nemuseli celý svùj ¾ivot pro¾ít pouze jako ozubená, nevìdomá koleèka v iluzorní realitì matrixu, pøedstírajícího skuteèný ¾ivot, zatímco skuteènou, nedùstojnou realitou je realita na¹eho zotroèení.

Døíve ale, ne¾ zaèneme mluvit o filmu je potøebné zdùraznit, ¾e ka¾dý spisovatel, nebo v na¹em pøípadì scenárista se ve své tvùrèí inspiraci v¾dy vnitønì napojuje na urèité jemnìj¹í úrovnì univerza, odkud èerpá. A podle charakteru toho, o èem pí¹e, ale také podle charakteru své vlastní osobnosti a povahy se lze napojit buï na úrovnì vy¹¹í, nebo na úrovnì ni¾¹í. V pøípadì scénáøe toho filmu ¹lo o napojení vy¹¹í, ale ¾el, koneèná podoba byla výraznì zkreslená a pøíli¹ zmaterializovaná. Ale i pøesto má film pøece jen znaènou hodnotu.

Jeho dìj probíhá v post apokalyptickém svìtì. Nad lidmi zvítìzili stroje a zotroèili je. Uvedli je do stavu jakéhosi hybridního spánku, poskytují jim základní vý¾ivu a èerpají z nich pro sebe biologickou energii. A tyto ¾ivé lidské baterie pro¾ívají bìhem svého hybridního spánku urèitý snový stav, který vnímají jako realitu. Je to v¹ak jen neskuteèná, stroji umìle vytvoøená realita matrixu. Je velmi podobná ¾ivotu, jaký ¾ijeme my dnes. Dokonale toti¾ simuluje iluzi skuteèného ¾ivota se v¹emi jeho starostmi, prací a u¾íváním si.

Vítìzství strojù by bylo dokonalé, kdyby neexistovala skupina lidí, kterým se podaøilo pochopit, jak se vìci mají. Kterým se podaøilo odpojit z hybridního spánku a kteøí zaèali usilovat o likvidaci matrixu. Ze skuteèné reality do nìj pronikají pomocí poèítaèových programù a jejich vùdcem je Morpheus.

Morpheus se dozvìdìl, ¾e v matrixu ¾ije vyvolený, který ho je schopný znièit a zaèal ho hledat. Tak na¹el Nea, hlavního hrdinu. Odpojil ho od matrixu, probudil do skuteèné reality a zaèal ho pøipravovat na jeho rozhodující boj.

Èasem ale do¹lo k tomu, ¾e strá¾cùm matrixu, takzvaným agentùm, se podaøilo zajmout Morphea a muèením z nìj chtìli dostat pøístupové kódy k ráji, aby mohli znièit tìch pár lidí, ¾ijících ve skuteèné realitì a tím pádem dovr¹it absolutní nadvládu strojù nad lidstvem.

Neo, spolu se svou pøítelkyní Trinity se rozhodnou Morphea osvobodit, co¾ se jim také podaøí. Morpheus a Trinity uniknou z matrixu do skuteèné reality, ale Neo to u¾ nestihne. Zùstává v nìm uvìznìn a musí bojovat s agenty. Ti ho nakonec zastøelí.

Neo umírá ve svém fiktivním tìle v matrixu, ale zároveò umírá i ve skuteèné realitì. A ve skuteèné realitì stojí pøi nìm Trinity, která se do nìj zamilovala a líbá ho na rozlouèenou. Av¹ak její polibkem z lásky se Neo probouzí k ¾ivotu a zároveò se probouzí k ¾ivotu také v matrixu. Agenti to zpozorují a zaènou do nìj støílet. Silou lásky v¹ak Neo vítìzí nad strojovou realitou matrixu. Gestem ruky zastavuje letící kulky, znièí agenta Smitha a snová realita se zaène rozsýpat ...

Tolik k dìji filmu. Kdo ho vidìl, musí vytu¹it urèitou zvlá¹tní souvislost s na¹í souèasností. Pokusme se tedy nyní ozøejmit tuto souvislost a ukázat si, jak to s námi samými opravdu je.

Hlavní poselství filmu je prosté a jednoduché: realita, ve které ¾ijeme a která je pro nás absolutnì v¹ím je v podstatì jen jakási doèasná iluze. Není to skuteèná, pravá, vìèná a autentická realita. Je jen cosi jako materializovaná iluze, za kterou se skrývá realita skuteèná.

"Kdo se dívá ven, vidí iluzi! Kdo se dívá dovnitø, vidí skuteènost", øíká dávná indická moudrost. Skuteèná realita, ta vìèná, pravá, trvalá a nehynoucí je tedy realitou nitra! Realitou srdce! Realitou ducha a realitou citu! To je skuteènost, ve které ¾ije na¹e nejvnitønìj¹í "já"! Na¹e nejhlub¹í, duchovní, nejvnitønìj¹í "já"! To jsme ve skuteènosti my samotní! Skuteèná pravda bytí je tedy pravdou ducha, v ní¾ ¾ije a pøebývá na¹e pravé "já".

A toto na¹e pravé já, podobnì jako ve filmu Matrix, sní sen iluze hmoty. Sní sen iluze tìla. Sen iluze materiálních tu¾eb, ¾ádostí, potøeb, vá¹ní a v¹ech obrovských mo¾ností hmotného svìta. To je pro nás realita, která se nám stala v¹ím. Pova¾ujeme to za to jediné, co mù¾eme od ¾ivota oèekávat, ale ve skuteènosti jde jenom o materiální iluzi reality matrixu, ve které jsme se svým mylným a omezeným nahlí¾ením na svìt sami uvìznili.

Tak jsme se stali bytostmi, plnì zotroèenými hmotným svìtem. A toto na¹e zotroèení se projevuje fale¹nou hodnotovou hierarchií, kterou jsme si vytvoøili na základì své fatální zámìny snové reality hmoty za pravou realitu ducha. Na¹imi nejvy¹¹ími hodnotami se toti¾ staly jedinì hodnoty hmotné.

Mít, vlastnit a u¾ívat si! Peníze, majetky a moc! Pozemská sláva a velikost!

Dùsledkem tìchto "hodnot" je v¹ak nárùst bezohlednosti, chamtivosti, podvodu, neèestnosti a v¹ech ostatních negativních vlastnosti, které z na¹í zmatené hodnotové hierarchie nevyhnutelnì pramení. ®ijeme proto ve svìtì zla, který vznikl z na¹í zámìny iluze za skuteènost.

A tato, námi samými vytvoøena iluze výluènosti materiální reality a fale¹ných hodnot z ní plynoucích zpùsobuje lidem mnoho bolesti, nepøíjemností, stresu, nepohody, konfliktù a utrpení. V tomto hodnotovì zvráceném svìtì se èasto daøí lidem bezcharakterním, bezohledným a nepoctivým, kteøí vytváøejí ze zemì peklo. Tito lidé osobnì profitují z matrixu a proto se ho sna¾í udr¾et. Proto podporují komerèní plytkost a tupý materiální konzum. Proto podporují zvrácenost, drogy, násilí a hazard. Obyvatelstvo toti¾ musí být plnì pohlceno tím, co jim matrix nabízí, aby z nìj nikdy nena¹lo cestu ven.

Jsou ale mnozí, kteøí vnímají a tu¹í, ¾e materiální realita nemù¾e být v¹ím. ®e musí existovat i nìco jiného a hlub¹ího. Tito lidé zaèínají tu¹it iluzi a klam doèasné materiální reality matrixu a její pomýlených hodnot. Zaèínají tu¹it, ¾e v¹e mù¾e být jinak, podobnì jako Neo, hlavní hrdina filmu.

A pøesnì toto jsou lidé, kteøí se svým vnitøním tu¹ením stávají pøipravenými na odpojení od matrixu. Proto bývají kontaktováni ze strany skuteèné reality. Ze strany skuteèné pravdy! Pravdy ducha, srdce a citu! Jsou vnitønì oslovení a mají, podobnì jako Neo mo¾nost rozhodnout se, zda chtìjí zùstat nadále v matrixu, nebo se chtìjí koneènì probudit do skuteèné reality.

Pokud se rozhodnou pro skuteènou realitu, poznají pravdu. Pravdu o doèasné iluzi matrixu materiálního svìta a s ním spojených, nízkých, materiálních hodnot. Pravdu o pravém svìtì bytí ducha, v nìm¾ vládnou pravé a vzne¹ené hodnoty, jakými je spravedlnost, lidskost, èestnost a dobro. Jedinì toto je toti¾ to vìèné, pravé a skuteèné! V¹e ostatní je jenom omyl, který zotroèuje èlovìka.

No a vrcholným momentem filmu, ale také celého na¹eho ¾ivota jako takového je poznání v¹emocné síly lásky. Poznání, ¾e zlomit iluzi matrixu je schopna jedinì láska. Láska k pravdì, láska k èlovìku, láska k dobru, láska k spravedlnosti a láska k Bohu. Jedinì silou lásky k pravým hodnotám bytí mù¾e ka¾dý z nás zvítìzit nad matrixem! Nejdøíve sám v sobì a sám za sebe, èím¾ se stane vyvoleným, podobnì jako Neo.

Vyvoleným k tomu, aby také on bojoval s matrixem a porazil ho! Ale ne zbranìmi, jako ve filmu, ale silou rozvíjení dobra, spravedlnosti, èestnosti, ohleduplnosti a duchovnosti. Èím více èlovìk takovým bude, tím více bude otøásat iluzí matrixu jedineènosti doèasné reality hmoty a také v¹emi, s touto iluzí spojenými, nízkými materialistickými hodnotami.

A¾ nakonec, pøi dostateèném mno¾ství ve skuteèné realitì ducha ukotvených lidí, bojujících proti materiální zvrácenosti pseudo hodnot matrixu prostøednictvím rozvíjení skuteèného dobra a ctností dojde k tomu, ¾e iluze padne. ®e padne iluze výluènosti hmoty a lidé poznají realitu takovou, jaká ve skuteènosti je. Poznají realitu ducha, srdce a dobra, která je jedinou pravou realitou.

Souèasnou, fale¹nou, pomýlenou a pokøivenou realitu výluènosti matrixu materialistické reality pak vystøídá pravá realita pravdy ducha, citu, lidskosti, spravedlnosti a u¹lechtilosti. Ta novì a na svùj vlastní obraz zformuje i materiální svìt tak, ¾e se v nìm v¹echno stane skuteèné a pravdivé.

Je tedy na nás, dokdy zùstaneme vìøit iluzi matrixu, dokdy ho budeme ¾ivit svým pøesvìdèením, ¾e je to jediná realita a dokdy budeme uctívat pseudo hodnoty, které tento ná¹ omyl nutnì doprovázejí. Je na nás, dokdy necháme své pravé "já" v hybridním spánku a v otroctví nedùstojného, pouze èistì materiálního bytí.

Ze skuteèné reality ducha v¹ak zaznívá tiché volání ke v¹em, kteøí zaèínají tu¹it pravdu o podstatì bytí, aby se staly vyvolenými …

http://kusvetlu.blog.cz/ v spolupráci s M.©
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí

Reakce k této diskusi
Èo, alebo kto je Boh? 22.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí22.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? 23.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Òouma25.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Huml25.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Tuff26.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí29.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.12.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Sleko¹22.12.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto14.01.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto04.02.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto07.03.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? Gabriela07.03.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto28.03.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto22.04.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto16.05.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.06.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.07.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.08.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? Gabriela12.08.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto29.08.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto26.09.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.10.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto14.11.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.12.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.01.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto30.01.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.03.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto17.04.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.05.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto06.06.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto01.07.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.07.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto18.10.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.11.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.12.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí12.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí12.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí12.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí13.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Vo¹ouch14.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí15.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.09.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto16.08.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto16.11.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto14.12.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto11.01.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto01.02.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto22.02.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto19.03.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.04.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto10.05.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.06.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto31.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto07.03.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto05.11.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto26.01.2021
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto03.06.2021
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto02.08.2021
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto04.11.2021
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto31.01.2022
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto08.07.2022
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto25.11.2022
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.09.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.08.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.05.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto29.03.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto26.04.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto07.06.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto02.08.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto05.09.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto02.01.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.02.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto03.04.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto01.05.2023
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.10.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto15.08.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto04.06.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto04.09.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto01.10.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto30.10.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto27.11.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto25.12.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.01.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto18.02.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto11.05.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto16.04.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto19.03.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto11.09.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto02.10.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto28.10.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.11.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto15.12.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.01.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto29.01.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto23.02.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto11.03.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto07.04.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.01.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.02.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto06.03.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto30.03.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.04.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto22.06.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.07.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto17.08.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto15.12.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí04.12.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.11.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.05.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? Alfons14.05.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto10.06.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto30.06.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto28.07.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto25.08.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto22.09.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.10.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto15.09.2017