Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Svátek práce,
zítra Zikmund.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Èo, alebo kto je Boh?
Datum:
14.12.2017  14:55
Od:
oto (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Èo, alebo kto je Boh?
 
Co bylo podstatou pùvodní duchovnosti dávných Slovanù?

Jaká byla duchovnost na¹ich slovanských pøedkù pøed pøíchodem Cyrila a Metodìje? Je opravdu jen nìjakými bájemi to, v co vìøili, co uctívali a co pova¾ovali za realitu? Kdo byli ve skuteènosti jejich takzvaní "bohové"?

V¹em nám je jasné, ¾e lidé v minulosti ¾ili v úplnì jiném vztahu k pøírodì, jako my dnes. Mù¾eme to vidìt tøeba na ¾ivotì na¹ich pøedkù pøed sto lety. A to samozøejmì ji¾ ani nemluvì o lidech pøed více ne¾ tisíc lety, tedy v období Velké Moravy, o kterém budeme hovoøit.

Pro tehdej¹í lidi byla pøíroda pøirozeným partnerem. Byla jim soupeøem, se kterým bylo tøeba poèítat a jeho¾ nebylo hodné podceòovat. Na¹i pøedkové mìli vùèi ní patøiènou úctu, cítili k ní bázeò, ba dokonce a¾ urèitou posvátnost.

No a právì prostøednictvím tohoto svého postoje zaèali èasem nabývat schopnost reálnì vnímat vìdomou inteligenci, stojící za správou pøírodního dìní.

Pouze my dnes si toti¾ myslíme, ¾e v pøírodì se v¹e dìje jaksi samo od sebe. ®e po jaru samo od sebe pøichází léto, pak podzim a zima. ®e sám od sebe pøichází dé¹», vítr, atd.

To je ale omyl, proto¾e nic se nedìje jen tak samo od sebe. Za v¹em pøírodním dìním stojí vìdoma inteligence, která jej spravuje, øídí a udr¾uje.

Jen si tøeba zkusme vzpomenout na staré lidové pohádky. Najdeme v nich mno¾ství zmínek o rùzných vílách, rusalka, vodnících, skøítcích, nebo jiných bytostech, které jsou spojeny s urèitým konkrétním pøírodním dìním.

Tyto bytosti v¹ak nejsou ¾ádným výmyslem, jak se my dnes domníváme. Jsou ve skuteènosti personifikací a zosobnìním vìdomé inteligence, spravující pøírodní dìní, proto¾e na¹i pøedkové ji mohli vnímat, komunikovat s ní a èásteènì s ní také spolupracovat.

Celkem prakticky to tedy znamená, ¾e tøeba vìdomou inteligenci, kterou vnímali za správou vodstva nazvali vodníky. Vìdomou inteligenci, stojící za spravováním rostlin a stromù nazvali elfy. Vìdomou inteligenci, stojící za péèí o pùdu nazvali gnómy. Vìdomou inteligenci, schopnou hýbat pohoøími nazvali obry, a tak dále, a tak dále.

Podstata duchovnosti na¹ich slovanských pøedkù tedy spoèívala v uctívání vìdomé inteligence, stojící za pøírodním dìním.

A pokud se podíváme na pøírodu, na její nádheru, úèelovost a poøádek, na to, ¾e v podstatì umo¾òuje ¾ivot èlovìka na Zemi, musí nám být jasné, ¾e inteligence za ní stojící mù¾e být jen pozitivní. ®e mù¾e stát jedinì v slu¾bách Svìtla!

Kdy¾ toti¾ èteme v evangeliích, ¾e bez Vùle Stvoøitele nespadne na zem ani lísteèek ze stromu, tak je to právì tato vìdomá inteligence, stojící za pøírodním dìním, která Vùli Stvoøitele ve svìtì pøírody reálnì naplòuje. Pøedstavuje to tedy nespoèet vìrných slu¾ebníkù Nejvy¹¹ího, naplòujících v pøírodním svìtì jeho Vùli.

Zkusme se nyní podívat na nìkteré konkrétní slu¾ebníky, a podívejme se na nì nejen z hlediska slovanské mytologie, ale také s prùnikem do mytologie starogermánské, øecké, nebo øímské, proto¾e v¹echny tyto dávné národy mìli své vlastní kontakty s onou vìdomou inteligencí a samozøejmì, nazvali ji svými vlastními jmény. Pøi hlub¹ím pozorování je ale zjevné, ¾e zde v¾dy jde stále o toté¾.

Nejvy¹¹ím slovanským vládcem ¾ivlù byl Perun, správce hromù, bleskù a bouøí. Jeho obdobou v starogermánské mytologii byl Thor. V øecké mytologii zase Zeus a v øímské Jupiter.

Nejvy¹¹í vládce svìta pøírody, nazvaný rùznými národy rùznými jmény mìl své sídlo na urèité hoøe. Ve starovìkém Øecku se jmenovala Olymp, zatímco staøí Germáni ji nazvali Valhalla.

Ale vra»me se zpìt k slovanským jménùm vládcù nejrozmanitìj¹ího pøírodního dìní. Tak napøíklad Svarog byl vládcem Slunce a ohnì, èili vìdomou inteligencí, stojící za spravováním Slunce a ohnì.

Morena byla vládkyní zimy a smrti.

Vesna vládkyní jara, mládí a ¾ivota. Zahánìla Morenu, o¾ivovala zmrzlou pøírodu a pøiná¹ela svì¾í zeleò.

Devana byla Perunova dcera a vládla svìtlu nebeskému i svìtlu pozemskému.

Ve svìtì vìdomé inteligence pøírody v¹ak vládlo urèité hierarchické uspoøádání. Zaèínalo to od správy nejmen¹ích rostlin, pak stromù, pohoøí a pokraèovalo to pøes zprávu ¾ivlù, a¾ po správu tìch nejvìt¹ích celkù. A tak existuje napøíklad také vìdomá inteligence, která má na starosti planetu Zemi a nazývá se Erda, nebo inteligence, spravující Mìsíc, nazvaná Luna.

Starovìké národy v¹ak prostøednictvím svého jemnìj¹ího vidìní dospìli je¹tì k vy¹¹ímu poznání. A sice, ¾e urèitý druh vìdomé inteligence stojí i za správou v¹ech vysokých a u¹lechtilých ctností.

Tak napøíklad starovìcí Øekové nazvali inteligenci, stojící za spravováním ctnosti moudrosti Pallas Athéna. Inteligenci, stojící za spravováním ctnosti cudnosti Artemis. Inteligenci, stojící za spravováním ctnosti vìrnosti a mateøství Héra, a tak dále, a tak dále.

Dávné národy tedy neuctívali pouze vìdomou inteligenci, stojící za správou pøírodního dìní, ale také inteligenci, stojící za spravováním vysokých a u¹lechtilých ctností. A tyto skuteènosti, a» ji¾ pøímo, nebo nepøímo kladli na stoupence tohoto typu duchovnosti po¾adavek zachovávat vysoké a u¹lechtilé ctnosti ve svém ka¾dodenním ¾ivotì. V podstatì zde tedy ¹lo o v¹estranný osobnostní rùst jednotlivcù prostøednictvím rozvíjení u¹lechtilých ctností.

Máte dojem, ¾e v¹echno toto jsou pouze nìjaké výmysly, jejich¾ reálné potvrzení nelze nikde najít? Pokud ano, tak se mýlíte, proto¾e o tìchto skuteènostech existují dokonce historické písemné zmínky. V urèitých klíèových momentech dìjin toti¾ vý¹e zmínìná inteligence zasahovala reálným a viditelným zpùsobem do vývoje vìcí lidských. Uveïme si konkrétní pøíklady:

V evangeliích mù¾eme najít pøíbìh o tom, jak se uèedníci plavili s Je¾í¹em v loïce po moøi a on usnul. Po èase se strhl vítr a zaèaly se vzdouvat velké vlny, a¾ hrozilo, ¾e se loïka potopí. Tehdy pøi¹li uèedníci za Pánem a øekli: "Pane, ty si tu spí¹ a nedbá¹, ¾e hyneme". A Pán vstal, pohrozil vìtru i moøi, tak¾e okam¾itì nastalo velké ticho.

Tento pøíbìh popisuje zázrak, ale my dnes mù¾eme znát charakter tohoto zázraku, který nebyl nièím jiným, ne¾ vìdomou komunikací s inteligenci, stojící za spravováním ¾ivlu vìtru a moøe. A tato inteligence, stojící ve slu¾bách Stvoøitele musela okam¾itì uposlechnout pøíkaz toho, který sám pøímo od Stvoøitele na Zemi pøi¹el.

Nebo dal¹í pøíklad z Bible, a sice pøechod Izraelitù pøes Rudé moøe, kdy¾ pro¹li jeho støedem suchou nohou a jak je psáno: "voda stála jako zeï po jejich levé i po jejich pravé stranì".

Jde zde opìt o krásnou ukázku toho, jak inteligence, nacházející se za pøírodním dìním ochraòovala národ, který byl povolán k pøímé slu¾bì Stvoøiteli.

Nebo je¹tì jiný pøíklad z na¹í nejaktuálnìj¹í souèasnosti. Je tomu pár let dozadu, kdy asijské zemì zasáhla vra¾edná vlna tsunami, která mìla na svìdomí tisíce lidských ¾ivotù. Ba ¹lo to dokonce a¾ do desítek tisícù.

Zajímavé ale je, ¾e v¹echny volnì ¾ijící zvíøata se dokázaly vèas vzdálit do bezpeèí, tak¾e se jim nic nestalo. A tak paradoxnì, ten nejmen¹í ¹neèek se bezpeènì plazil pár centimetrù od místa, kam a¾ dosáhla vra¾edná pøívalová vlna, která mìla na svìdomí tisíce lidských ¾ivotù.

Proè se zvíøata zachránily, ale lidé ne? Proto¾e zvíøata mají své spojení s inteligencí, stojící za správou pøírodního dìní a ta je vèas varovala a dala jim pøesnì vìdìt, kolik stovek metrù od pobøe¾í se nachází bezpeèná zóna.

A tato inteligence by samozøejmì varovala také lidi, kdyby byli otevøenìj¹í. Ale ¾el, lidé jsou pøece realisté! Lidé pøece nevìøí v ¾ádné povìsti, bajky a pohádky! A proto tito racionální lidé dne¹ní doby museli vlastními ¾ivoty zaplatit na svou nevíru.

Nebo se podívejme tøeba na léèivé rostliny, které ka¾dodennì pou¾íváme. Myslíte si, ¾e jejich léèivé úèinky byly objeveny pouze náhodnì?

Vùbec ne? Toto poznání k nám pøi¹lo prostøednictvím vnímavých jedincù, schopných komunikovat s inteligenci, stojící za správou pøírodního svìta, která jim prozradila, jaké konkrétní rostliny mají léèivé úèinky na ten, nebo onen lidský neduh.

A dal¹ích, podobných pøíkladù by se dalo samozøejmì uvést je¹tì mnohem více.

Co dodat na závìr? Snad jen to, co kdysi øekl Kristus: "Pokud byste mìli víry by» jen jako hoøèièné semínko a øekli byste této hoøe: vstaò, zvedni se a vrhni se do moøe, amen pravím vám, stane se tak!"

Pokud se ale takové a jim podobné vìci dnes na zemi nedìjí, neznamená to, ¾e by se dít nemohly. Znamená to pouze, ¾e lidem chybí podobná víra. Lidé toti¾ nemají ani jen za máèek skuteèné a pevné víry v Stvoøitele, a ji¾ vùbec ne víru v nìjakou vìdomou inteligenci, stojící za správou pøírody, která je v¹ak právì zde na zemi schopna ve svìtì pøírodního dìní reálnì naplòovat Vùli Nejvy¹¹ího, v urèitých zlomových momentech rovnající se zázrakùm.

A proto realistiètí lidé dne¹ka mají pouze své vlastní zázraky. Zázraky svého rozumu, vìdy a techniky, které jsou v¹ak ¾el pouze ubohou náhradou toho, co by byl èlovìk na Zemi schopen dokázat prostøednictvím své pravé a pevné víry v Pánì a za podpory, pomoci a spolupráce vìdomé inteligence, stojící za správou pøírodního dìní.

http://kusvetlu.blog.cz/ v spolupráci s M.©
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí

Reakce k této diskusi
Èo, alebo kto je Boh? 22.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí22.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? 23.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Òouma25.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Huml25.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Tuff26.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí29.11.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.12.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? Sleko¹22.12.2012
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto14.01.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto04.02.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto07.03.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? Gabriela07.03.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto28.03.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto22.04.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto16.05.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.06.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.07.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.08.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? Gabriela12.08.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto29.08.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto26.09.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.10.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto14.11.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.12.2013
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.01.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto30.01.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.03.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto17.04.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.05.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto06.06.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto01.07.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.07.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto18.10.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.11.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.12.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí12.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí12.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí12.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí13.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Vo¹ouch14.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí15.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.09.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto16.08.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto16.11.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto14.12.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto11.01.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto01.02.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto22.02.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto19.03.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.04.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto10.05.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.06.2018
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto31.01.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto07.03.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto05.11.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto26.01.2021
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto03.06.2021
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto02.08.2021
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto04.11.2021
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto31.01.2022
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto08.07.2022
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto25.11.2022
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.09.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.08.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.05.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto29.03.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto26.04.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto07.06.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto02.08.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto05.09.2019
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto02.01.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.02.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto03.04.2020
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto01.05.2023
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.10.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto15.08.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto04.06.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto04.09.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto01.10.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto30.10.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto27.11.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto25.12.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto21.01.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto18.02.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto11.05.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto16.04.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto19.03.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto11.09.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto02.10.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto28.10.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.11.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto15.12.2014
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.01.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto29.01.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto23.02.2015
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto11.03.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto07.04.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto12.01.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto09.02.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto06.03.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto30.03.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto20.04.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto22.06.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.07.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto17.08.2017
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto15.12.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? Jiøí04.12.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.11.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto13.05.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? Alfons14.05.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto10.06.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto30.06.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto28.07.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto25.08.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto22.09.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto24.10.2016
Re: Èo, alebo kto je Boh? oto15.09.2017