Nejste v tom sami...
Datum:
11.10.2009 18:28
Od:
Zacharda (anonymní u¾ivatel)
Název:
pro v¹echny
Nedá mi to, abych se nepøipojila k va¹í rozpravì o zdravém stravování. Také se doma sna¾íme jíst co nejlépe, hledáme informace o prospì¹ných surovinách, postupech a výrobcích. U¾ jsme pøi¹li na to, ¾e i tato oblast je velmi individuální a nedá se uplatòovat nìjaké jednoduché schéma na to co je vhodné pro v¹echny. Urèitì je dùle¾ité pøihlí¾et k tomu jak se po urèitém jídle cítíme a tady je veledùle¾itým (zní to trochu legraènì, ale myslím to velmi vá¾nì) ukazatelem: nadýmání. Co ¹patnì trávíme, to nám zpùsobuje tì¾kosti a NADÝMÁNÍ je tou nejmarkantnìj¹í známkou (a je¹tì tou nejlehèí). Tak¾e zatím co se mùj mu¾ (kr.skupina 0) cítí po masitém jídle velmi dobøe, a KONEÈNÌ najeden a syt, já (kr. skupna A) se v noci nevyspím a je¹tì po ránu druhého dne mi není pøíli¹ volno. Tady trochu pøeháním, proto¾e je¹tì zále¾í na druhu masa, mno¾ství kombinovaných jídel, atd.., to jen pro názornost. Tak¾e hledáme spoleènou cestu, takový kompromis pro oba a docela se nám to daøí. Na zahradì pìstujeme ve velkém dýni hokaido, jakon, výborné fazole,mrkev a cukr. kukuøici a tyto zeleniny konzumujeme velmi èasto.
O to mi ale tady ani tak nejde. Chci se hlavnì podìlit o informaci o ¹kodlivosti rafinovaných tukù (tedy vlastnì v¹ech bì¾ných olejù) ve velkém pou¾ívaných celou populací. Hlavnì jde o to, ¾e se podílejí na vzniku diabetu II.typu. Zaujal mì pøevzatý èlánek na stránkách Dìdka koøenáøe. Pokud se tím bude chtít nìkdo prokousat - je to tady:
http://www.nakupujeme.cz/dedekkorenar/index.php?switch=dk/detail&idktg=39871&id=206565
Tomuto èlánku hodnì vìøím, proto¾e dává odpovìï na to co se dìje v na¹em tìle, kdy¾ máme obèasné záchvatovité stavy podobné nadbytku insulínu - klepeme se, potíme, musíme se hodnì najíst ne¾ to pøejde. Má to man¾el, já i tchýnì a na¹e zdravotnictví na to vysvìtlení nemá. Nepochybuji, ¾e je to stav, který je v èlánku popsán a vlastnì je to pøedstupeò cukrovky. Jedinou cestou je vyøazení tìchto olejù ze stravy. A to není nic jednoduchého. U¾ jsme s tím zaèali, tuky omezujeme co nejvíc a hledáme panenské oleje, které by se daly s chutí konzumovat a moc toho není, resp. je to mo¾ná o zvyku. Cenový rozdíl se vykompenzuje velkým omezením jejich pou¾ívání, nestaèím ¾asnout jak lehkomyslnì jsem celý ¾ivot tuky pou¾ívala, jde to i s velmi malým mno¾stvím.
Doufám, ¾e jsem nìkomu nezkazila chu» na dobré jídlo, jen jsem chtìla svoji zku¹enost pøedat dál.