Letem, svìtem...
25.03 - Vala¹ské Meziøíèí:Velikonoce jsou nejvýznamnìj¹ím svátkem køes»anù. Pro hodnì lidí znamenají Velikonoce pøedev¹ím svátky jara, které oslavují probouzení a plodnost pøírody, nadìji a lásku. Dodr¾ují se nejrùznìj¹í velikonoèní zvyky a tradice, které nás mají zbavit v¹eho starého, oèistit domácnost i tìlo od chorob, pøipravit se na znovuzrození pøírody. Pro milovníky zdravého stravování Mlékárna Vala¹ské Meziøíèí pøipravila dva velikonoèní recepty, za pou¾ití Kysané smetany z Vala¹ska a Bílého jogurtu z Vala¹ska.
"Velikonoce jsou velmi významným svátkem a spousta lidí pøipravuje mnoho velikonoèních dobrot, proto jsme se rozhodli obohatit slavnostní stoly o recepty ve zdravìj¹í variantì s vyu¾itím na¹ich výrobkù Kysané smetany z Vala¹ska a Bílého jogurtu z Vala¹ska," øíká ing. Radka Bene¹ová, marketing manager Mlékárny Vala¹ské Meziøíèí.
"Mrkvovou bábovku si mù¾ete pøipravit nejen na Velikonoce, ale mù¾ete pohostit rodinu nebo náv¹tìvu kdykoliv. Perníèky zase mají dìti rády a mohou je tak mlsat ve zdravé variantì," dodává Radka Bene¹ová.
Velikonoce jsou tradièním svátkem, av¹ak s pohyblivým datem. Datum Velikonoc se tak rok od roku mìní. To proto, ¾e se termín Velikonoc stanovuje podle lunárního kalendáøe. Napøíklad v roce 2019 pøipadají Velikonoce na 21. dubna, Velikonoèní pondìlí na 22. dubna, zatímco v roce 2018 byly ji¾ poèátkem dubna. Prostá definice øíká, ¾e Velikonoce pøipadají na první nedìli po prvním jarním úplòku Mìsíce. Poèátek jara je pøitom stanoven úøednì na 21. bøezna, pøièem¾ to astronomické jaro mù¾e nastat a¾ o dva dny døíve. Velikonoce tak mohou pøipadnout prakticky na kterékoliv datum mezi 22. bøeznem a¾ 25. dubnem.
Velikonoèní mrkvová bábovka s Kysanou smetanou z Vala¹ska
Suroviny:
1 Kysaná smetana z Vala¹ska
5 vajec
180 g cukru mouèka
180 ml oleje
310 g cereální nebo ¹paldové mouky
1 prá¹ek do peèiva
4 l¾íce Èerstvé mléko z Vala¹ska (pøípadnì mù¾e být jiné)
4 ks nastrouhané mrkve
Postup:
Nejprve si vy¹leháme ¾loutky s cukrem do pìny a postupnì pøidáváme olej. Do vzniklé hmoty vmícháme mouku s prá¹kem do peèiva, Kysanou smetanu z Vala¹ska a Èerstvé mléko z Vala¹ska. Do vzniklého tìsta pøimícháme najemno nastrouhanou mrkev a promícháme. Nakonec pøidáme sníh z bílkù. Tìsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Peèeme na 160 stupòù cca 45 minut. Po upeèení mù¾eme pocukrovat, pøípadnì polít rozpu¹tìnou bílou èokoládou.
Zdravé velikonoèní perníèky
Surovin:
500 g ¹paldové nebo cereální mouky
160 g tøtinového cukru
120 g másla
120 g medu
4 vejce
1 l¾ièka jedlé sody
1/2 sáèku prá¹ku do peèiva
1 l¾íce kakaa
1 l¾ièka skoøice + 2 l¾ièky perníkového koøení
Postup:
V hnìtací míse si smícháme mouku, cukr, prá¹ek do peèiva, kakao, jedlou sodu, skoøici a perníkové koøení. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout, poté pøidáme spoleènì s medem a vejci k sypkým surovinám. V¹e rozmixujeme a ruènì zpracujeme do hladkého tìsta. Pokud by se tìsto lepilo pøisypeme mouku. Tìsto zabalíme do potravináøské fólie a necháme den odle¾et. Druhý den vyválíme tìsto o tlou¹»ce 0,5 cm a vykrajujeme perníèky ve tvaru zajíèkù nebo vajíèek. Peèeme pøi 160 stupních 12 - 15 minut. Perníèky mù¾eme dozdobit dle fantazie.
Pøed mlsáním tìchto perníèkù doporuèujeme sníst Bílý jogurt z Vala¹ska, který je plný bílkovin.
***
Privatizací Beskydských mlékáren v roce 1992 vznikla Mlékárna Vala¹ské Meziøíèí. Souèasný výrobní program tvoøí tyto výrobky: smetanové jogurty, polotuèné ovocné jogurty, nízkotuèné ovocné jogurty, kysané výrobky, BIO jogurty a èerstvé tekuté výrobky. Mlékárna Vala¹ské Meziøíèí se zaøadila mezi významné výrobce kysaných mléèných výrobkù Èeské republiky. Zákazníci si je oblíbili pøedev¹ím pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chu». Prvotøídní kvalita výrobkù je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrùznìj¹ích ocenìní. Za tìmito úspìchy stojí pøedev¹ím zamìstnanci spoleènosti, kteøí ke kvalitì výrobkù pøispívají svým nad¹ením a obìtavostí. Její výrobky jsou zastoupeny v celé síti obchodních øetìzcù i ostatních prodejen. Co se týèe exportních aktivit, mlékárna se soustøedí na slovenské trhy. Více informací o mlékárnì naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.
Kateøina Øeháková