Letem, svìtem...
14.07 - Vala¹ské Meziøíèí:Podle kalendáøe se léto oficiálnì pøihlásilo 21. èervna. Toto roèní období s sebou pøiná¹í nejen prázdniny pro ¹koláky, zaslou¾enou dovolenou, ale také øadu drobných radostí napøíklad v podobì koupání, posezení a grilování. Léto a grilování k sobì neodmyslitelnì patøí. Je to èas a pøíle¾itost sejít se s rodinou, pøáteli pøi dobrém jídle a pití. Pro tyto okam¾iky pøipravila a vyzkou¹ela Mlékárna Vala¹ské Meziøíèí nìkolik rùzných variant receptù. Bílý jogurt èi Kysaná smetana z Vala¹ska, Mlékárny Vala¹ské Meziøíèí, jsou vhodnou ingrediencí na zdravý dip k masu èi jiným pochutinám na gril. Vyzkou¹et lze nejrùznìj¹í varianty se sýry, bylinkami a jiným koøením.
"Grilované maso, opeèené brambory, zelenina a k tomu lehký jogurtový dip je skvìlým obìdem èi veèeøí v létì. K této pøíle¾itosti jsme pøipravili nìkolik receptù na svì¾í dipy ke grilovaným pochoutkám," øíká Radka Bene¹ová Marketing manager Mlékárny Vala¹ské Meziøíèí. "Kysaná smetana a Bílý jogurt z Vala¹ska má ¹iroké uplatnìní jak v teplé, tak i studené kuchyni, a proto je tak oblíbená i u na¹ich zákazníkù. V létì navíc osvì¾í a hodí se jako zdravá varianta dipù," dodává Radka Bene¹ová.
Dip z Bílého jogurtu z Vala¹ska s mátou a èesnekem
Suroviny
150 g Bílého jogurtu z Vala¹ska
1 - 2 strou¾ky èesneku
pepø, sùl
1 l¾íce ¹»ávy z citronu
pár snítek máty nebo meduòky
Postup
Nejprve prolisujeme èesnek a najemno nasekáme mátu nebo jiné bylinky. Do misky dáme Bílý jogurt z Mlékárny Vala¹ské Meziøíèí a pøidáme nasekané suroviny a èesnek. Promícháme. Tento dip je vhodný zejména k peèeným a grilovaným rybám.
Dip z Bílého jogurtu z Vala¹ska tzatziki
Suroviny
150 g Bílého jogurtu z Vala¹ska
1 l¾ièka plnotuèné hoøèice
koøenící smìs tzatziki
jarní cibulka
bílý pepø a dle slanosti koøenící smìsi i sùl
Postup
Jarní cibulku dle chuti nasekáme najemno a pøidáme spolu s hoøèicí a tzatziki koøením do Bílého jogurtu z Mlékárny Vala¹ské Meziøíèí. V¹e promícháme. Dip lze pøipravit celý i z vlastních, èistì pøírodních surovin. Koøenící smìs mù¾eme nahradit èerstvým koprem, èesnekem, ¹»ávou z citronu, pøípadnì citronovou kùrou, bílým pepøem a solí.
Jogurtový dip s nivou a bylinkami
Suroviny
180 g Kysané smetany z Vala¹ska
1 ks avokáda
2 strou¾ky èesneku
sùl, pepø
citrónová ¹»áva
Postup
Omyté a rozpùlené avokádo rozmaèkáme v misce, pøidáme Kysanou smetanu z Mlékárny Vala¹ské Meziøíèí. Ochutíme èesnekem, solí a pepøem, zakápneme citrónovou ¹»ávou. Dùkladnì promícháme a dáme do lednice vychladit. Podáváme napøíklad s køupavým chlebem nebo nachos lupínky.
Mlékárna Vala¹ské Meziøíèí Vám pøeje krásné léto a dobrou chu»
Kateøina Øeháková