Dobré rady
09.11 - Listopad bude o kávì
Káva je nedílnou souèástí ¾ivota vìt¹iny z nás, horký ¹álek s vonícím nápojem zpøíjemní ranní vstávání i posezení s pøáteli. Káva v¹ak mù¾e být i pøíjemným chladivým osvì¾ením. Nápoj pøipravený z vychlazené kávy známe pod oznaèením ledová káva, ice coffee nebo také jako kávu frappé.
Pod oznaèením Ledová káva nebo také Ice coffee se mù¾eme pøi nákupu setkat se dvìma odli¹nými kategoriemi nápojù. Jde buï o skupinu ochucených nealkoholických nápojù, nebo o kategorii mléèných nápojù. Informace o druhu nápoje má pro spotøebitele zásadní význam, pøi výbìru je proto dobré jim vìnovat pozornost, abychom charakterem zakoupeného výrobku nebyli zklamáni.
V èem jsou rozdíly? - O tom pøí¹tì
-------------------------------------------
Zvy¹ující se potøeby trhu vedly obchodníky a vìdce k pokusùm o pøesazování kávovníku do jiných zemí. Holanïané to zkusili ve svých zámoøských koloniích Batávie a Jáva, Francouzi na Martiniku a pozdìji v roce 1723 na Antilách. Roku 1727 se kávovník zaèal pìstovat v severní Brazílii, ale ¹patné klimatické podmínky ho pøesunuly nejprve do okolí Rio de Janeira a nakonec do státù Sao Paulo, kde pro jeho pìstování byly podmínky ideální. Pìstování kávy se zde rozvinulo tak, ¾e se káva stala nejdùle¾itìj¹ím ekonomickým zdrojem Brazílie. Pro Amerièany oblibu kávy odstartoval rok 1776, kdy v Bostonu do¹lo k povìstnému pití èaje. (Tehdy vysoké danì za èaj rozezlily Bostoòany natolik, ¾e naházeli první zásilky drahého èaje do moøe. Tento protest proti britské vládì je pova¾ován za pøedzvìst americké války za nezávislost.) Aèkoli se káva v Africe zrodila, kávové plantá¾e a domácí spotøeba jsou zde vìcí nedávné minulosti. Ve skuteènosti pìstování kávy na èerný kontinent zavedli a¾ evrop¹tí kolonialisté, kteøí tu¹ili, ¾e se kávovníku bude na africkém kontinentì vzhledem k vhodné pùdì a klimatickým podmínkám dobøe daøit. Jejich tu¹ení se ukázalo správné. Dnes nìkteré africké zemì patøí mezi nejvýznamnìj¹í svìtové producenty kávy. Tìmi jsou: Brazílie, Kolumbie, Kostarika, Salvador, Ekvádor, Jamajka, Guatemala, Haiti, Havaj, Mexiko, Nikaragua, Peru, Portoriko, Venezuela, Etiopie, Jemen, Keòa, Angola, Tanzanie, Indie a Indonésie.
----------------------------------------------
Koncem 15. století prodávali kávu v Evropì první obchodníci. Zpoèátku byla její cena velice vysoká a mohli si dovolit koupit ji jen bohatí lidé. Byla prodávána v lékárnách. Ale jak ¹el èas, káva získávala na oblibì i u ménì majetných lidí. Proto¾e pøi¹la do Evropy z muslimského svìta, dostalo se na starém kontinentì její zavádìní do rozporu s názory nìkterých církevních pøedstavitelù. Ti ¹li tak daleko, ¾e po¾ádali pape¾e Klementa VII. (1523 - 1534), aby zakázal ïáblùv nápoj vìøícím pít. Pape¾ ale nejdøív po¾ádal o ¹álek inkriminovaného nápoje. Kdy¾ ho okusil, údajnì pravil: "Tento nápoj je tak skvìlý, ¾e by byl høích, nechat ho pít jen nevìøící. Porazme Satana po¾ehnáním tohoto nápoje, který neobsahuje pro køes»any nic záhadného." Jakmile káva získala po¾ehnání pape¾e, mìla úspìch zaji¹tìn. V 17. století se u¾ pila ve v¹ech evropských zemích. Ve velkých mìstech jako Vídeò, Londýn a Paøí¾ se objevily první kavárny. Brzy se staly oblíbeným místem schùzek intelektuálù a umìlcù. V Praze otevøeli první kavárnu v roce 1714. V 18. století byla káva dokonce nazývána nápojem intelektuálù.
-----------------------------------------
Reklama kávu oznaèuje tu za nápoj pro chvíle pohody, jindy zas za nápoj plný jazzu, jiný výrobce nás uji¹»uje, ¾e vìnuje výbìru zrnek nejvìt¹í péèi, dal¹í zas klade dùraz na pomalé pra¾ení. Zkrátka káva nás provází ka¾dodenním ¾ivotem a» chceme, nebo nechceme.
Nejprost¹í definice kávy by asi znìla tak, ¾e je to nápoj vyrobený z usu¹ených a upra¾ených semen kávovníku a vody. Ov¹em zpùsobù pøípravy a mo¾nosti ochucení bylo vymy¹leno tolik, ¾e pøipravit dobrou kávu je snadné a slo¾ité zároveò. Soudí se, ¾e pùvodním domovem kávy je Kaffa na území dne¹ní Etiopie. Odtud se kávovník roz¹íøil do Jemenu, Arábie a Egypta, kde se zakrátko káva stala souèástí ka¾dodenního ¾ivota lidí. Svìdèí o tom mnohé arabské legendy, které se zmiòují o èerném hoøkém nápoji se stimulaèními úèinky. Jedna z nich si dokonce pùvod kávy pøivlastòuje. Vypráví o jemenském pastýøi, který pozoroval pasoucí se kozy, jak okusují naèervenalé bobule. V¹iml si, ¾e kozy po jejich po¾ití jako by o¾ily. Svá pozorování ohlásil mnichovi. Ten bobule uvaøil a pak vydestiloval hoøký nápoj, který mìl schopnost rozptýlit spánek a únavu. Ve 12. století se káva zaèala pra¾it, mlít a pít ve vìt¹ím mìøítku v celém arabském svìtì.
(lil)