Letem, svìtem...
06.04 - Ostrava:Provoz nemocnièní kuchynì se ve FN Ostrava nesmí zastavit ani v dobì koronavirové krize. Navíc snídanì, svaèiny, obìdy i veèeøe pro pacienty musí respektovat rùzné diety. Teplý obìd tu dennì dostávají nejen pacienti, ale mohou si ho objednat i zamìstnanci. I kdy¾ se obì jídelny, kde zdravotníci a ostatní zamìstnanci pøed krizí spoleènì obìdvali, uzavøely prakticky okam¾itì po vyhlá¹ení nouzového stavu, teplé jídlo jim teï rozvá¾í z kuchynì do nìkolika výdejních míst v areálu FN Ostrava.
Je to pracnìj¹í a èasovì i logisticky nároènìj¹í. "Plynulý provoz kuchynì, kde máme aktuálnì 15 lidí na nemocenské, se podaøilo zajistit jenom díky pomoci dobrovolníkù. Na na¹i výzvu zareagovalo nìkolik stovek lidí, do práce jich nakonec nastoupilo 12. Napøíè profesemi. Balit jídlo pomáhají kuchaøi ze ¹kolních jídelen, restaurací, studenti, ale i podnikatelé," pøiblí¾ila situaci v kuchyni Ing. Jaroslava Ja¹¹ová, vedoucí Odboru léèebné vý¾ivy a stravování FN Ostrava.
Novou zku¹enost získává i odborník na IT Ing. Jan Horzinka, majitel firmy Horzinka consulting.
"Kdy¾ jsem zjistil, ¾e je krize, a lidí, kteøí by mohli nìjakým zpùsobem pomoct málo, rozhodl jsem se jako majitel firmy, ¾e pùjdu pøíkladem, a tøeba tím oslovím ostatní," vysvìtlil svùj postoj mladý podnikatel.
Dobrovolníci pomáhají hlavnì balit jídlo do jednorázových plastových obalù, které je zapotøebí po zatavení ochladit na dva stupnì, aby si v pøí¹tích 24 hodinách mohli zamìstnanci na svém pracovi¹ti jídlo bezpeènì ohøát. Výraznì se díky zmìnì výdeje obìdù zmìnila i pracovní doba zamìstnancù kuchynì.
"Bì¾nì pracují od pìti hodin ráno. V souèasné dobì ale pøicházejí i na pùl ètvrté, abychom v¹echno stihli uvaøit, zabalit a poslat na výdejní místa," pøiblí¾ila práci svých kolegù Ing. Ja¹¹ová.
Vedení FN Ostrava i zhruba 1 200 zamìstnancù, kteøí teplé jídlo dennì odebírají, si práce zamìstnancù kuchynì a pomoci dobrovolníkù velmi vá¾í a dobøe si uvìdomují, ¾e bez nich by tuto mo¾nost s nejvìt¹í pravdìpodobností nemìli.
Petra Petlachová