Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Jaroslav,
zítra Vlastislav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Biotin – vitamín krásy, zkrášluje vlasy, kù¾i a nehty
 
Pìkná, hladká a hedvábná kù¾e, a husté, záøivé vlasy pocházejí pøedevším ze støeva. Tam je toti¾ vitamin biotin produkován bakteriemi. Souèasnì také tvoøíme vitamín sami, ovšem pouze tehdy, pokud naše strava obsahuje dostateèné mno¾ství kvasnic, jater, vajeèného ¾loutku, rajèat, sojových bobù a neloupané rý¾e. Je to však mo¾né jen za pøedpokladu, kdy¾ není porušen nanejvýš komplikovaný, vysoce citlivý a uspoøádaný svìt støevních mikrobù.
 
Narušená støevní flora se nejlépe pozná podle za¾ívacích potí¾í – prùjem nebo zácpa, nadýmání, zápach z úst, vypadávání vlasù a ko¾ní problémy. Ji¾ sklenice pálenky, kousek kostkového cukru nebo jedna tableta antibiotika mù¾e citlivì narušit støevní floru, a tím produkci biotinu.
Mnoho mu¾ù a ¾en s poškozeným støevem a špatnými stravovacími návyky je obézních a proto tíhnou k odtuèòovacím kùrám, jejich dùsledkem je, ¾e se ve stravì neobjevuje dùle¾itý biotin. Dieta z èerstvého ovoce mnohdy neobsahuje vùbec biotin, dieta z brambor a masa, podobnì.
Biotin má podle posledních poznatkù významnou úlohu v cukerném metabolismu. Spolupùsobí toti¾ s inzulínem ve slinivce bøišní.
 
Biotin vám stabilizuje hladinu cukru v krvi (glykemii)
Pøíliš nízká hladina krevního cukru - lékaøi nazývaná hypoglykemií, je novou civilizaèní chorobou, kterou je trvale nebo sporadicky posti¾en témìø ka¾dý druhý. Náš mozek a nervové buòky akceptují pouze glukózu, tedy krevní cukr, jako zdroj energie. Z tohoto dùvodu musí zùstávat hladina krevního cukru trvale na urèité úrovni, nejlépe mezi 80 a 100 mg glukózy na 100 ml krve. Pøi 60 mg se stáváme nervózními, podrá¾dìnými, úzkostnými a unavenými. Na 40 mg ráno nás muèí pøi vstávání otázka, jak pøekonáme dnešek. S hladinou 30 mg krevního cukru nejsme neschopni øešit po¾adavky všedního dne. Jednoduchý, vlastnì neškodný konflikt, mù¾e navodit nervové selhání. Jeliko¾ ¾eny mohou ulo¾it jen asi 300 gramù glukózy (u mu¾ù je to asi 400 gramù), jsou u nich zásoby rychleji vyèerpány. Hladina krevního cukru klesá rychleji a ¾eny jsou proto nervóznìjší nebo podléhají depresi a èastìji trpí poruchami spánku ne¾ mu¾i.
To vše jsou dùvody, proè musíme dávat pozor na dostateèný pøívod biotinu. Vitamín má ostatnì ještì jiné úlohy. Pomáhá pøi vyu¾ití bílkovin a v metabolismu je dùle¾itým spojencem ostatních vitamínù, jako kyseliny listové, kyseliny pantotenové a vitamínu B12. Kromì toho pomáhá pøi vybudování mastných kyselin a spalování tukù.
 
Kde vitamín biotin chybí, tam se rychle objeví seborea, onemocnìní s nadmìrným vymìšováním mazových ¾láz. Dùsledkem toho je kromì jiného vypadávání vlasù a tvorba lupù. Kù¾e se stává šedivou a vlasy jsou bez lesku, nehty se tøepí.
 
Obzvláštì bohaté na biotin jsou:
Játra, sojová mouka, vajeèný ¾loutek, vlašský oøech, lískový oøech, sardinky, mandle, houby, neloupaná rý¾e, celozrnné obilí, špenát, krabi, šunka, karotka, rajèata, nízkotuèný sýr.                                                                                       
Magdalena Vlachová