Letem, svìtem...
30.04 - Praha:Tomá¹ Pondìlíèek ze SeneCura obdr¾el èestné uznání Asociace kuchaøù a cukráøù Èeské republiky
Asociace kuchaøù a cukráøù Èeské republiky (AKC ÈR) ocenila Tomá¹e Pondìlíèka, catering mana¾era spoleènosti SeneCura, èestným uznáním za jeho dlouholetou spolupráci a pøínos v oblasti gastronomie a nutrièní péèe v sociálních slu¾bách.
Tomá¹ Pondìlíèek se u¾ øadu let vìnuje organizaci akcí Staré gardy AKC ÈR v domovech pro seniory SeneCura. Stará garda sdru¾uje zku¹ené kuchaøe a cukráøe a jejím cílem je zachování kulináøského dìdictví a jeho pøedávání mlad¹ím generacím. V loòském roce se setkání v SeniorCentrech konala pravidelnì a letos budou pokraèovat s tematickým cyklem Slavné kuchaøky a autoøi kuchaøek ze zaèátku 20. století. Klienti domovù se mohou tì¹it na pøedná¹ky, ochutnávky pokrmù pøipravených podle dobových receptù, diskuse i kvízy o tradicích èeské kuchynì.
"Je mi velkou ctí spolupracovat se Starou gardou; od dob støedo¹kolských studií mì pojí pøátelství se synem jejího zakladatele, pana Jiøího Eichlera. Toto ocenìní vnímám jako uznání mé práce a tì¹í mì, ¾e mohu osobnì pøispìt k pøedávání tradic èeské gastronomie," øíká Tomá¹ Pondìlíèek.
Vedle tìchto aktivit se anga¾uje i v oblasti nutrièní péèe na národní úrovni jako èlen Odborné skupiny pro stravování v sociálních slu¾bách. Tato mezirezortní skupina, slo¾ená ze zástupcù pìti ministerstev a dal¹ích institucí, usiluje o zlep¹ení kvality stravování ve ¹kolách, nemocnicích a sociálních slu¾bách. Jejím cílem je zajistit, aby dìti, pacienti i klienti sociálních slu¾eb dostávali chutné a nutriènì vyvá¾ené jídlo.
"Jsem opravdu hrdá na to, ¾e mám v týmu kolegu Tomá¹e, který svému oboru vìnuje maximum úsilí. Je to srdcaø s obrovským nasazením - pro na¹e kuchynì, pro své ¹éfkuchaøe, pro jídlo na¹ich klientù i pro dostupnost kvalitní nutrièní péèe nejen v na¹ich SeniorCentrech. Navíc doká¾e pøicházet s nápady, které o¾ivují stravování v na¹ich domovech, a» u¾ prostøednictvím náv¹tìv Staré gardy nebo programem Gurmánských týdnù. Velmi si vá¾ím v¹eho, co pro na¹e domovy SeneCura dìlá," uvádí Vìra Husáková, provozní øeditelka SeneCura.
Ve spolupráci s týmem kvality péèe se Tomá¹i Pondìlíèkovi podaøilo definovat a zavést nový nutrièní standard ve v¹ech SeniorCentrech SeneCura. Tento pøístup byl ocenìn znaèkou Kvalitní nutrièní péèe, kterou získala hned dvì SeniorCentra v Liberci a Telèi. Nový standard klade dùraz na kvalitní, chutnou a vyvá¾enou stravu odpovídající individuálním potøebám seniorù a pomáhá pøedcházet vý¾ivovým deficitùm. V rámci této iniciativy bylo analyzováno a upraveno pøes 900 receptur.
Dal¹ím úspìchem byl projekt digitalizace dodacích listù v¹ech 17 kuchyní SeneCura, kde se mìsíènì pøipraví více ne¾ 350 tisíc pokrmù. Automatizace procesu naskladòování surovin v systému Cygnus má potenciál roz¹íøit se i na dal¹í oblasti, napøíklad úklidové prostøedky nebo ochranné pomùcky. Pod jeho vedením úspì¹nì probìhl i druhý roèník soutì¾e SeneCura Cooking Trophy, která se koná podle stejných pravidel jako národní a svìtová klání pod zá¹titou AKC ÈR a WACS (World Association of Chefs' Societies). Pøedsedou poroty byl renomovaný èeský a mezinárodní komisaø Marek Svoboda.
V nadcházejícím období se Tomá¹ Pondìlíèek plánuje zamìøit na zlep¹ení pøípravy breikost - upravená forma jídla, která se pomocí forem zapéká do podoby bì¾ných pokrmù. Spolu s tím chce rozvíjet koncept finger foods, který usnadní stravování klientùm s Parkinsonovou nemocí.
Filip Moravec