Kdy¾ si tak ètu na internetových stránkách èeských novin, pøekvapuje mne, ¾e èeské celebrity, pro které není nic dost drahé, ještì neobjevily nejdra¾ší kávu na svìtì. Za kilo se platí kolem 800 $ nebo 1500 švýcarských frankù. Tato káva se objevila na trhu pomìrnì nedávno a je pova¾ována za nìco zcela mimoøádného. Onu pomìrnì vysokou cenu zpùsobuje neobvyklý zpùsob skliznì. Nejvíce se jí prodává v Indonesii, Èínì, Americe, také v Austrálii a na Filipínách. Je zajímavé, jak se názory na chu» této kávy rùzní. Mezitím, co jedni tvrdí, ¾e je její chu» nedosti¾ná, jiní prý na ní nic zvláštního nenalézají a pova¾ují vše za humbuk. Tato výjimeèná káva je v jihovýchodní Asii velice oblíbena. Má rùzná jména: v Indonésii je nazývána „Kopi Luwak“, ve Vietnamu, který je druhým nejvìtším producentem této kávy, se jmenuje „Weasel Coffe“ a na Filipinách je to „Coffee Alamid“. Pøièítají se jí i rùzné zázraèné vlastnosti, kupøíkladu má pomáhat ke zvýšení potence. Vìtšinou se neprodává úplnì stoprocentnì èistá, je míchána s normální kávou a cena se pohybuje podle prostì podle toho, kolik vzácných zrnek té drahé kávy je pøimícháno. Trochu mi to pøipomíná slavièí paštiku. Znáte ten recept? No pøece, do této paštiky se dává v¾dy jeden slavík na jednoho konì.
Káva pøipravená z tìchto zrnek je prý velice silná a má zcela neobyèejnou chu». Tvrdí to Agus Susanto, majitel nìkolika specialisovaných kaváren v Djakartì, nazvaných po této kávì „Kopi Luwak“.
Mo¾ná, ¾e bych vám u¾ mìl koneènì vysvìtlit, proè je tato pochoutka tak drahá.. Je to všechno zavinìno obtí¾ným, nároèným a dost nepøíjemným sbìrem zrnek. Luwak, do èeštiny z indonézštiny pøelo¾eno, znamená cibetka. Co¾ je taková divná koèkovitá šelmièka. Cibetky ¾ijí v jihovýchodní Asii a v nìkterých oblastech se ¾iví jenom vegetáøsky (Filipiny). Vìtšinou pojídají zralé kávové plody, du¾inu strávìjí a nestrávená tvrdá zrna opustí cibetku pøirozenou cestou. Tak¾e domorodci se pak prostì hrabou v jejich trusu a vybírají nestrávená zrna. Zajímavé by bylo, kdo to jen, proboha, první pøišel s tím nápadem vybírat z lejna kávová zrnka? Mo¾ná nìkdo, kdo zjistil, ¾e je to pohodlnìjší, ne¾ pracnì trhat bobule z keøe.
Ta z lejna vybraná zrnka prý mají zpoèátku penetrantní pach, který mnohé lidi odrazuje. Ale po nìkolikerém vyprání a po upra¾ení prý teprve dostanou onu prazvláštní chu», za kterou se tolik platí.
Na obrázku vlevo vidíte „výrobce“ této lahùdky, mezitím co nahoøe je majitel kavárny pan Agus Susanto pochutnávající si na u¾ „vyprané“ a upra¾ené kávì. Vpravo pak jedno vzácné balení Coffee Alamid. Labu¾níci tvrdí, ¾e nejlepší káva je právì z filipinských zrn, proto¾e cibetky tam jedí jenom rostlinou stravu.
V Èínì mají momentálnì trochu problém, velká epidemie SARS prý byla mo¾ná zpùsobena právì cibetkami, tedy – jejich konsumováním. Ne toho kafe, ale zvíøátek. Èíòané je toti¾ pova¾ují za delikatesu. Ale ona v sobì nìkterá nosí virus SARS. Ze strachu z rozšíøení této nebezpeèné epidemie naøídila èínská vláda likvidaci cibetek. Podle výzkumù ale v jiných zemích jihovýchodní Asie cibetky tento virus v sobì nemají. Tak¾e si mù¾ete dát bez obav tu drahou kávu, kdy¾ vám jí nìjaká celebrita náhodou nabídne. Jen ne tu z Èíny.
Ale bylo by to krásné, kdyby se na rùzných zájezdech, poøádaných tøeba do GOTTLANDU dávaly na památku malièkaté koflíèky této kávy. Mo¾ná s památeèním hrnkem, který hraje pøíslušnou melodii.
Popøípadì by mohly rùzné celebrity pro tuto vzácnou lahùdku lobovat. Nebo jí samy vyrábìt?
Pak by to bylo opravdu svìtové. Jen¾e v Èesku naštìstí nerostou kávové keøe.
Ale vy si dejte klidnì svoji ranní kávu. Jen kdyby náhodu pøijel nìjaký mohovitý kamarád z Vídnì a hlásil, ¾e má docela, ale docela neobyèejné kafe, které tam draho koupil, tak pozor. Radši to odmítnìte. Vídeò je toti¾ v Evropì zatím jediné místo, kde se tato specialita dostane.