Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Tamara,
zítra Dalibor.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
babièky ètou
Datum:
06.12.2012  08:15
Od:
venca (èlen klubu)
Název:
Re: babièky ètou
 
Veliký souhlas Miluno! Zrovna vèera jsem si pøi zprávách na to na¹e zbyteèné dohadování o hygienì vzpomnìla - za dìtmi do nemocnic pøi¹li i Mikulá¹, andìl a èert, byla hromada velké radost a kdopak uva¾oval o tom, ¾e ty kostýmy le¾ely celý rok ve skladu. A vsadím krk, ¾e pokud i by se nìkteré dìcko rozka¹lalo, ta radost a pøeru¹ení nemilého a fádního pobytu mu stálo zato.
 
Datum:
05.12.2012  17:09
Od:
miluna (èlen klubu)
Název:
Re: babièky ètou
 
Babièky, které jsou ochotny obìtovat svùj volný èas lze jen chválit, chválit a chválit. Je divná doba a v¹e je dnes za peníze. Udìlat dobrý skutek a zadarmo, to se hned tak nevidí.
 
Datum:
02.12.2012  08:33
Od:
venca (èlen klubu)
Název:
Re: babièky ètou-pokus o odpovìï
 
Jaroslave - opravdu dìkuji za odpovìï. Sice máte nejspí¹ pravdu s tím pravdìpodobným smiøováním seniorù, ale to neznamená, ¾e to máme vzdávat. S nanotechnologií jsem se poprvé setkala v nìjakém románu, myslím od Ludluma, kde jsem si pomyslela, ¾e to od autora byl jen zpùsob, jak dìj dostat do tajemna, tak trochu speidermansky popostrèit, by» pomocí memo¾mého. No ale pak se to slovo objevilo v èasopisech, které odebírám a kde se obèas opravdu v nìkterém z oborù musím pøimìt k urputné snaze chápat (21.století tøeba), ale nenechvám mozek leno¹it a právì snahou alespoò trochu pochopit obory, které mi nejsou zrovna blízké (vesmír a technika) nevzdávat ¾ivot jen proto, ¾e jsem u¾ na svìtì dlouho a vìt¹ina toho nového mne prostì dobíhá a pøedbíhá, co pamatuji. V¾dy» docela obyèejné sluchátko jsem mìla v ruce poprvé a z po¹ty jsem telefonovala, kdy¾ mi bylo dvacet a dnes mám mobil,internet a celou øadu dal¹ích samozøejmostí. Obèas mne nìco zadýchá, nejsem technický typ zalo¾ením, ale prostì se nedám. Tak¾e díky za snahu, èlánek si pøeètu nìkolikrát, v¹ak i tohle se poddá.
 
Datum:
01.12.2012  20:39
Od:
Jaroslav (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: babièky ètou-pokus o odpovìï
 
Nanovrstva, o které je Vá¹ dotaz patøí do souhrnìj¹ího pojmu
nanotechnologie . Nanotechnologie je jedna z nejmodernìj¹ích technologií zkoumajících hmotu z hlediska praktického vyu¾ití. Pro pøiblí¾ení zøejmì jste se setkala s pojmem polovodièe, materiál pro elektroniku, kdy nejprve ve formì tranzistorù (tranzistorová radia) nahradily elektronky (lampy) v radiopøijímaèích,..potom integrované obvody, posléze vrstvy køemíku s tisíci spoji,souèástky souèasných poèítaèù,...no a nyní je vývoj nanotechnologii zejména opìt pro elektroniku.Myslím , ¾e byly udìleny po r. 2000 i Nobelovy ceny. U nás se v souvislosti s nanotechnologiemi hovoøí zejména o nanovláknech v souvislosti s urèitým úspìchem textilní fakulty v Liberci a trochu se vytváøí dojem "díry do svìta ès. vìdcù,.." Asi je to dobøe z hlediska propagace vìdy pro mladé lidi u nás, ale z hlediska objektivního pohledu je tøeba vidìt, ¾e souèasné pokroky a skuteèné objevy, vèetnì v nanotechnologiích jsou otázkou nejen lidí, vìdcù, ale vybavení laboratoøí. A tak je tøeba vidìt, ¾e jen v Japonsku firmy jako Toshiba, NEC, Hitachi, a dal¹í s roèními rozpoèty srovnatelnými s rozpoètem ÈR a tím i úmìrnými investicemi do výzkumu asi neèekají na nás. A není jen Japonsko, je USA, Èína, atd..Nevím, zda jsem Vám pomohl s dotazem. A z urèitého nepochopení i od seniorù k seniorùm se mi zdá ¾e je tøeba se spí¹e smiøovat, by» je to pro mì krajnì nepøíjemné zji¹tìní.
 
Datum:
01.12.2012  18:31
Od:
venca (èlen klubu)
Název:
Re: babièky ètou
 
©koda. U¾ jsem sem tam nìco o nanovrstvách èetla a moc tomu nerozumím a myslela jsem to docela vá¾nì, ¾e "ná¹" èlovìk by mohl najít zpùsob, jak to laikùm pøiblí¾it. I v na¹em vìku je dobré se dozvídat. Vá¾ím si tøeba na¹ich autorù s námìty z dávné historie nebo ze ¾ivota známch lidí z bli¾¹í minulosti, obèas si nìco z toho pamatuji ze ¹koly, ale se zájmem si to obnovím. Z èasopisù se právì o tom námìtu paní Burjanové blízkém sice leccos dozvím, ale v tomto oboru jsem absolutní laik a potøebovalo by to èlovìka vládnoucího perem a pochopením pro star¹í vìk, aby nám to pøíblí¾il. Tak jako jsem potøebvala odvahu a nìjaký èas, abych se po osmdesátce nauèila s internetem. Ztuha, ale ¹lo to. Tak¾e ¹koda.
A to, co se mezi "námi odehrálo" nedramatizujte - potì¹ilo mne, ¾e jste se ozvala jako obyvatelka domu pro seniory a proto¾e u nás v domì se vyskytuje øada nedomy¹leností, chtìla jsem se jen dozvìdìt, jestli je to tak v domech pro seniory i jinde a porovnat si to a tak jsem se Vám nad¹enì ozvala a odmr¹tila jste mne tehdy hodnì nepøíjemnì jako dotìru. Dotklo se mne to a bylo mi to hodnì líto, starý èlovìk má k lítosti blízko a pøirozenì mi nejste milá, ale necítím to tak, ¾e by to bylo drama hodné velkých slov. A humor? No mám to s ním jinak a ten Vá¹ zpùsob mne neoslovuje, co nadìláte, národu se kupøíkladu taky líbí Partièka a mnì z ní v upoutávkách naskakují pupínky jako z humoru z rodu køeèovitých. A tak se holt nekoukám.
 
Datum:
01.12.2012  17:08
Od:
Blanka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: babièky ètou
 
Multirezistentní bakterie jsou velký problém, zvlá¹» u nemocnièních (nozokomiálních) nákaz. Výskum nestaèí dr¾et krok v dodávání stále nových ATB a tak je nanovrstva støíbra velice slibným objevem.Ale chce to klinické testy, zku¹enosti a urèitý odstup na definitivní vyhodnocení. ¨Zajímavé je, ¾e baktericidní (smrtící) úèinek støíbra je známý velice dávno, bohatí lidé èasto pili a jedli ze støíbrných nádob nejen kvùli parádì.A je¹tì: Doufám, ¾e vnuèka je a bude zdravá jako buk!
 
Datum:
01.12.2012  16:51
Od:
Blanka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: babièky ètou
 
Moje reakce je dùsledkem na v¹elico, co se mezi Vencou a mnou v úzadí odehrálo, není to jenom odpovìï na její poslední poznámku v diskuzi.Nechci to rozebírat, byla bych ráda, kdyby nastal klid zbraní.
 
Datum:
01.12.2012  15:58
Od:
Inka (èlen klubu)
Název:
Re: babièky ètou
 
Janino a Venco,myslím, ¾e na babièky nanovrstvy plýtvat nebudou.Asi v chirurgii a u pacientù se sní¾enou imunitou je nejprve u¾ijí.
Taky mne to zajímá,mìli jsme nemocnou desetimìsíèní vnuèku/ u¾ jí je tøináct/ a nic nezabíralo.Byla ve velkém ohro¾ení.Èekalo se na výsledky testù a teprve nasadili lékaøi dryák a pomohl. Pak se je¹tì léèily ledviny....Je v poøádku.
Dne¹ní zpráva a rozhovor:
http://www.rozhlas.cz/mozaika/veda/_zprava/nanovrstvy-proti-bakteriim-a-virum--1144217

Taky mi vadí, kdy¾ se lidé na sebe utrhují. Máme vìk a laskavosti není nikde dost.
 
Datum:
01.12.2012  15:18
Od:
janina (èlen klubu)
Název:
Re: babièky ètou
 
Paní Blanko, mnì se va¹e èlánky moc líbí i vá¹ humor. Ale nelíbí se mi , ¾e Vence odpovídáte tak pøíkøe, je to milá paní.
 
Datum:
01.12.2012  14:15
Od:
Blanka Burjanová (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: babièky ètou
 
Milá Venco, já si ráda vybírám témy pro své pøíspìvky sama, mo¾ná pøijde i na nanovrstvy. Jste jasnovidka, ¾e jste èekala právì na mùj pøíspìvek? Zásadní poznámku napsal "kmet jan" a já jsem jenom vyjádøila souhlas se zdravotní kontrolou ètoucích babièek, nepochybuji, ¾e to v ostravské nemocnici vìdí a respektují. Jste velice laskavá, ¾e mi vìnujete tolik pozornosti, zvlá¹» kdy¾ mùj humor nesdílíte, jak jste napsala. To bych snadno pøe¾ila ( "Není na svìtì èlovìk ten, jen¾ by se zachoval lidem v¹em"), ale byla bych vám opravdu vdìèná, kdybyste si mne pøestala v¹ímat.
 
Datum:
01.12.2012  08:10
Od:
venca (èlen klubu)
Název:
babièky ètou
 
Kdy¾ jsem zahlídla, ¾e pøibylo komentáøù pod èlánkem o ètoucích babíèkách, èekala jsem, ¾e se ozve paní Burjanová a nebyla jsem zklamána. Ale díky její odbornosti, o které se zmiòuje, je její pøíspìvek tak zásadní, ¾e tu diskuzi, která by mohla být, pøená¹ím sem pro víc názorù. V ostravské nemocnici jsou samozøejmì také odborníci a jistì uva¾ovali i o tom, ¾e by mohlo dìtem od ètoucích babièek hrozit nìjaké onemocnìní. Pøedpokládám tedy, ¾e (jak svìdèí i fotka) pro¹ly nìjakým pouèením a tøeba dokonce vyfasovaly nìjaké sesterské ¹aty, nebo aspoò bílé plá¹tì. A s nìjakou mo¾nou nemocí byly jistì s díky z akce nìkteré vyøazeny a ¾e tam nepùjdou frkat s ka¹lem a rýmou, na to asi mají rozumu samy dost. Ale slovo odborníka je dobré v¾dycky a tak by autorka své znalosti a varovnání spí¹ mìla smìrovat do nemocnice. Co my tady, staøíci! My si o tom povykládáme a moudré slovo zapadlo. Pan Slanina, autor èlánku, se na na¹e stránky sotva vrací.
Ale mìla bych dotaz a nezdá se, mi, ¾e by byl od tématu. nedávno jsem èetla informativní èlánek o objevu libereckých vìdcù, kteøí vyvinuli speciální nanovrstvu jako ochranu v boji proti bakteriím. A ¾e v nemocnicích se vyskytuje to nebezpeèí nákazy, to je myslím obecnì známo. Aplikace "Støíbrného polibku" prý mù¾e kromì nemocnic být vyu¾ita i v domácnostech a projevily o ni zájem i Nìmecko, USA i Èína. Mo¾ná bychom mohli vyu¾ít odbornosti jedné z na¹ich autorek a dozvìdìt se o nanovrstvì nìco bli¾¹ího - pro nás laiky v populární formì.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom