Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Oto,
zítra Jaroslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

O BYLINKÁCH     
 
Jednou z podstatných úèinných látek nejznámìjších bylinek jsou éterické oleje. Propùjèují jim léèivou sílu i vùni a chu». Aby tyto vonné látky neunikly s horkou párou, mìly by se bylinky spaøit horkou,  ale ne pøímo vaøící vodou.
 
Èajová konvice  by mìla být pøikrytá poklièkou. Zatím,  co se èaj louhuje, uvolòují se z kvítkù a lístkù  úèinné látky: vitamíny, minerály, tøísloviny  a hoøèiny.
 
 
Nemáte-li vlastní nasbírané bylinky, urèitì si vyberete v lékárnì. A pokud by se vám  léèivý èaj zdál pøíliš mdlý nebo hoøký, smíchejte  ho s ibiškem nebo s jinou bylinkou èi koøením,  které vám chutná. Napøíklad se skoøicí a høebíèkem.
 
RÙ®E ŠÍPKOVÁ  (rosa canina)
 
DOBA SBÌRU:  
korunní plátek - èerven
šípek - øíjen a listopad
 
Tato keøovitá rostlina, která zdomácnìla v podhùøí a na horách, se vyskytuje všude na okrajích cest, polí a lesù a na pastvinách.
 
Zpùsob pou¾ití a léèivé úèinky:
Slupka šípku obsahuje cukr, pektin, organické kyseliny, mastný olej, silici,  vitamíny A, B, E, P a K  a zejména znaèné mno¾ství vitamínu C.   Má nasládle kyselou chu». Semeno chutná aromaticky.
Hlavní význam šípkového èaje spoèívá ve velkém obsahu vitamínu C. U¾ívá se i jako diuretikum pøi onemocnìní ledvin a moèového mìchýøe, zvláštì pøi ledvinových kamenech a kamenech v moèovém mìchýøi. Rovnì¾ tak pøi vodnatelnosti, dnì a revmatických onemocnìních, pøi prùjmu a støevním kataru.
 
Pøíprava èaje - odvar:  pøelijte 1 a¾ 2 èajové l¾ièky sušených slupek 1/2 l vroucí vody a dejte povaøit 10 minut.
Pøi ledvinových kamenech èaj - odvar:  pøidejte 1 èajovou l¾ièku rozmaèkaných jader do 1 šálku vody a nechte vaøit pùl hodiny. Dennì ráno i veèer vypijte 1 šálek èaje. Kùra trvá 2 - 3 mìsíce.
Magdalena Vlachová