Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Vojtìch,
zítra Jiøí.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Významné dny
Datum:
22.04.2024  11:04
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
22. duben - Den zemì

Vyhlá¹ení svátku Den Zemì probìhlo je¹tì o rok døíve (1969). Tento svátek se slaví ka¾doroènì 22. dubna. Od roku 1990 se ke slavení svátku pøidal celý svìt a 22. duben byl prohlá¹en za Mezinárodní den Zemì. V tento slavnostní den se konají nejrùznìj¹í ekologické akce. Rovnì¾ probíhají i demonstrace za odstranìní klecových chovù pro slepice, které v lep¹ích podmínkách i více sná¹ejí.

Poprvé s my¹lenkou slavit Den Zemì vystoupil John McConnell roku 1969. OSN jej oficiálnì vyhlásilo roku 1971. Zpoèátku se slavilo jen v Americe, ale roku 1990 se pøipojily i dal¹í státy vèetnì ÈR a Den Zemì se stal mezinárodním svátkem. Jistì nikoho nepøekvapí, ¾e i s tímto dnem je spojena øada pøedná¹ek a nejrùznìj¹ích akcí èi soutì¾í pro dìti. Staèí se poptat napøíklad v nejbli¾¹í ekologické organizaci.
 
Datum:
20.04.2024  10:39
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
20. duben - Mezinárodní den svobody tisku

Roku 1991 jej ustanovili Reportéøi bez hranic, v Paøí¾i zalo¾ená organizace. Reportéøi bez hranic bojují proti cenzuøe, za svobodu médií a tisku, a to pøedev¹ím v tìch zemích, kde je svoboda slova (násilnì) potlaèována.
 
Datum:
19.04.2024  15:33
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
Divadlo Spejbla a Hurvínka dnes slaví narozeniny.

V roce 1930 mìl soubor Divadla Spejbla a Hurvínka na svém repertoáru i pøedstavení pro dospìlé "Hurvínkova jarní revue", ve kterém debutovali jak Mánièka, tak i pejsek ®eryk. Stalo se tak 19. dubna 1930.

Pøi premiéøe hry jarní revue si Hurvínek s Mánièkou je¹tì onikali a od té chvíle jejich pøátelství pro¹lo øadou promìn a pøeèkalo i druhou svìtovou válku, rok 1948 a 1968, doèkalo se revoluce v roce 1989 a pod rou¹kou dne¹ních dní trvá dodnes.


 
Datum:
18.04.2024  08:53
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
18. dubna 1521 odmítl zakladatel nìmeckého protestantismu Martin Luther na øí¹ském snìmu ve Wormsu odvolat své uèení.

Císaø Karel V. podepsal edikt, kterým nad Lutherem vyhlásil øí¹skou klatbu. Martin Luther se poté stáhl z veøejného ¾ivota a pod ochranou saských kurfiøtù pøekládal na hradì Wartburgu bibli do nìmèiny.
 
Datum:
17.04.2024  09:57
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
16. duben - Svìtový den hlasu

Fakultní nemocnice Ostrava si pøipomnìla Svìtový den hlasu preventivním vy¹etøením hlasivek.

V úterý 16. dubna byla Foniatrická ambulance Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku FNO a LF OU otevøena lidem, kteøí mají problémy s hlasem. Lékaøka je odbornì vy¹etøila pomocí flexibilního videolaryngoskopu a stroboskopu a také poradila, jak provádìt hlasovou hygienu. Klinika se touto preventivní akcí pøipojila ke Svìtovému dni hlasu.

Moravskoslezský kraj patøí k oblastem s vysokým výskytem zhoubných nádorových onemocnìní v oblasti hlavy a krku. "I proto chceme upozornit, aby lidé nepodceòovali varovné signály, mezi které patøí napøíklad chrapot trvající déle ne¾ tøi týdny. Mù¾e se toti¾ jednat o pøíznak nádorového onemocnìní hlasivek," upozornil pøednosta uvedené kliniky prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA.

Foniatrièka MUDr. Radana Walderová, která vy¹etøení provádìla, pøiblí¾ila, jak preventivní akce dopadla. "Vy¹etøili jsme celkem 20 lidí. U dvou jsme potvrdili nedomykavost hlasivek, u dal¹ích dvou zvý¹ené napìtí. A pìt zájemcù o prevenci mìlo zánìtlivé zmìny zpùsobené mimojícnovým refluxem. Podezøení na nádorové onemocnìní jsme neodhalili u nikoho."

Mezi prvními usedla do vy¹etøovacího køesla 57letá ¾ena z Ostravy. "Pøi¹la jsem, proto¾e chraptím, nemù¾u zpívat a èasto ztratím hlas úplnì. Pøed asi 12 lety mi na ORL øekli, ¾e mám nedomykavost hlasivek. Tak jdu zjistit, jestli to není nìco jiného," popsala své obtí¾e. Po nìkolika minutách odcházela z ordinace uklidnìná a s doporuèením k hlasovému terapeutovi.

Den hlasu byl ustanoven v Brazílii v roce 1999 jako reakce na zvý¹ený výskyt zhoubných nádorù hrtanu. Slaven je od roku 2003. Èeská republika se k této iniciativì pøipojila poprvé v roce 2009 a Fakultní nemocnice Ostrava o ètyøi roky pozdìji.
 
Datum:
16.04.2024  19:22
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
15. dubna 1912 se potopil Titanic

Pøíbìh Titanicu zná snad ka¾dý a to i díky filmu v re¾ii Jamese Camerona. Titanic byl nejvìt¹ím zaoceánským parníkem své doby. S délkou 269 metrù a kapacitou a¾ 2603 pasa¾érù na sebe svojí majestátností strhl pozornost celého svìta. Hlavním posláním parníku byl pøevoz cestujících a po¹ty mezi Evropou a Severní Amerikou, její¾ pobøe¾í cestující ani posádka v¹ak nikdy nespatøili.

Pøíbìh Titanicu se zaèal psát 10. dubna 1912, kdy parník vyplul z anglického Southamptonu s cílem New York. Krátce pøed pùlnocí 14. dubna 1912 se v¹ak srazil s ledovcem a po necelých tøech hodinách klesl na dno Atlantického oceánu. Ne¹tìstí nepøe¾ilo celkem 1514 osob.
 
Datum:
12.04.2024  08:47
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
12. duben - Mezinárodní den letectví a kosmonautiky

Dne 12. dubna 1961 vzlétnul do vesmíru první èlovìk - Jurij Alexejeviè Gagarin. Mezinárodní letecká federace pak roku 1968 stanovila Mezinárodní den letectví a kosmonautiky právì na výroèí prvního letu. Poprvé se slavil o rok pozdìji, tedy v roce 1969.
 
Datum:
11.04.2024  09:06
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
11. dubna 1792 byla sestrojena gilotina

Gilotina ukonèila napøíklad ¾ivot francouzského krále Ludvíka XVI. a jeho ¾eny Marie Antoinetty. Oblíbenost tohoto popravèího nástroje ale sahá daleko do historie.

Gilotinu vynalezl francouzský lékaø doktor J. I. Guillotin. Sestrojil ji s dr. Louisem právì 11. dubna 1792. Tento popravèí nástroj se v¹ak pou¾íval na podobném principu ji¾ v daleké minulosti a ve více zemích Evorpy.

Tento popravèí nástroj zprvu nazývali jako louison. A¾ pozdìji se zaèal nazývat gilotinou. Poprava gilotinou nebo meèem se je "stìtí". Pro svou spolehlivost, nízkou chybovost a hlavnì rychlost byla poprava gilotinou pova¾ována za mnohem humánnìj¹í zpùsob usmrcení odsouzeného ne¾ tøeba právì stìtí meèem.

Nìkde se uvádí, ¾e právì konstruktér gilotiny byl odpùrcem trestu smrti. Pøedpokládal, ¾e právì tento zpùsob popravy povede ke zru¹ení trestu smrti.

 
Datum:
10.04.2024  13:10
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
10. dubna - vyplul Titanic na svou první a poslední plavbu

Titanic vyplul na svou první plavbu 10. dubna 1912 pod velením kapitána Edwarda Smithe. Na jeho palubì bylo 2224 pasa¾érù a èlenù posádky, mezi kterými byl i jeden z konstruktérù Thomas Andrews. Ten o lodi prohlásil, ¾e je takøka tak dokonalá, jakou ji lidské mozky mohou vytvoøit.

Jednou z chyb lodi pøevá¾ející pasa¾éry byla pouhá dvacítka záchranných èlunù, které ve svém maximálním zatí¾ení mohly pojmout 1178 lidí. Samozøejmì ¾e s potopením lodi nikdo nepoèítal, její základní bezpeènost mìly zajistit zejména automaticky zavírané vodotìsné komory, které mìly bránit ¹íøení vody z pøípadné díry v trupu.

Titanic, vybavený tím nejvìt¹ím luxusem míøil do New Yorku. Pøi své cestì narazil tìsnì pøed pùlnocí 14. dubna na ledovec, který zpùsobil rozsáhlou trhlinu v trupu lodi. Díry vedly do pìti ze ¹estnácti vodotìsných komor, do více ne¾ na kolik byl Titanic konstruován, aby mohl bezpeènì pokraèovat v plavbì. Moøská voda postupnì naplòila trup lodi a za necelé tøi hodiny od srá¾ky ¹el Titanic ke dnu.

Jen pár stovkám pasa¾érù se podaøilo uniknout. Na záchranných èlunech nebylo dost místa a prvních z nich navíc byly na vody spou¹tìny je¹tì nenaplnìné. Dìsivý osud Titanicu vyvolal ve svìtì zdì¹ení a prostøednictvím výsledkù vy¹etøování byly zpøísnìny pravidla námoøní plavby tak, aby bylo v budoucnu zabránìno podobným nehodám.
 
Datum:
09.04.2024  13:20
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
9. dubna 1865 - Skonèila americká obèanská válka

Válka trvala ètyøi roky, tøi týdny a ¹est dní. Odhaduje se, ¾e bìhem té doby si boje mohly vy¾ádat ¾ivoty 650 000 vojákù a 50 000 civilistù. Celkový poèet vojákù bylo 2 200 000 Unie a 1 000 000 Konfederace. Celkový poèet zemøelých vojákù:360 000 Unie a 290 000 Konfederace. Zranìných bylo více ne¾ 280 000 Unie a více ne¾ 140 000 Konfederace. Celkem obìtí bylo pøes 1,1 milionu.

 
Datum:
08.04.2024  16:08
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
8. duben - Mezinárodní den Romù

V tento den roku 1971 vznikla v Londýnì Mezinárodní romská unie. O slavení dne Romù se rozhodlo a¾ roku 1990 na 4. kongresu

Mezinárodní romské unie. V ÈR se poprvé slavil roku 2001. Cílem dne Romù je pøiblí¾it romskou kulturu a roz¹íøit povìdomí o romské problematice.
 
Datum:
03.04.2024  10:02
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
1. duben - Apríl

Den, kdy si lidé provádìjí rùzné legrácky, a nìkdy i zlomyslné kousky, jistì zná ka¾dý. Mezi významnými dny mìsíce dubna je to jeden ze tøí dnù s nejdel¹í historií - jeho poèátky sahají a¾ do 16. století! První písemná zmínka o tomto dni na èeském území pochází z roku 1690.

Mezinárodní den ptactva
Tento den byla roku 1906 podepsána Konvence o ochranì u¾itného ptactva. Od té doby se na výroèí podpisu smlouvy slaví Mezinárodní den ptactva. V rámci oslav poøádají zainteresované organizace rùzné akce - vzdìlávací pøedná¹ky, soutì¾e pro dìti, nauèné stezky... A napøíklad nìkteré zoologické zahrady nabízí v tento den vstup zdarma v¹em lidem s ptaèím pøíjmením.

2. duben - Mezinárodní den dìtské knihy

Dne 2. dubna 1805 se narodil dánský spisovatel-pohádkáø Hans Christian Andersen. Roku 1967 byl den výroèí jeho narození prohlá¹en za Mezinárodní den dìtské knihy Mezinárodním sdru¾ením pro dìtskou knihu (IBBY). V mnoha knihovnách napøíè republikou se konají nejrùznìj¹í akce a soutì¾e pro dìti...
 
Datum:
28.03.2024  07:38
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
28. bøezna - Èeský den uèitelù

Svùj svátek slaví èe¹tí a sloven¹tí uèitelé a uèitelky na výroèí narození Jana Amose Komenského u¾ od roku 1955. Termín, ve kterém se tento den slaví ve svìtì, se v rùzných zemích li¹í, èasto je to na výroèí významných místních pedagogù a pedago¾ek, nebo mezníkù pedagogiky.

Èeské a slovenské ¹koly tak èasto poøádají v tomto období rùzné akce vìnované Komenského ¾ivotu a jeho tvorbì vèetnì vyhlá¹ení výsledkù ankety Zlatý Ámos o nejoblíbenìj¹ího uèitele nebo uèitelky.

A pøesto, ¾e toto povolání patøilo v minulosti hlavnì mu¾ùm, v souèasnosti je paradoxnì v uèitelských sborech pøevaha ¾en.
 
Datum:
26.03.2024  16:56
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
26. bøezen - Svìtový den boje proti epilepsii

Podle statistik trpí v Èeské republice epilepsií a¾ 100 tisím lidí.
Mo¾ná jste se s tím u¾ také setkali: nelogické nebo ¾ádné odpovìdi na va¹e otázky, nestandardní chování jako by byl èlovìk znièehonic "duchem nepøítomný" - a pak mo¾né upadnutí do bezvìdomí a køeèe celého tìla, doprovázené chropìním a vyluèováním pìny z úst nebo dokonce i zvracením.

Epileptický záchvat trvá nìkolik minut a ne ka¾dý se projevuje stejnì. EPILEPSIE je toti¾ onemocnìní mozku, kdy neurony vydávají do tìla nesprávné signály - a to pak rùzným zpùsobem reaguje.

Víte, jak do pøíjezdu lékaøe postupovat pøi epileptickém záchvatu?
Pravidlo è.1 - Zachovejte klid, hlavnì ¾ádnou paniku!
- ZAVOLEJTE 155 - Rychlou záchrannou slu¾bu
- Odstraòte pøedmìty, které by mohly zpùsobit poranìní
- Upadá-li èlovìk s epileptickým záchvatem do bezvìdomí, pomozte mu bezpeènì dolehnout na zem. Pokud je to mo¾né, vlo¾te pod nìj deku nebo jinou podlo¾ku.
- Nebraòte prùbìhu záchvatu, pouze kontrolujete, zda èlovìk posti¾ený záchvatem pravidelnì dýchá
- Zakloòte dotyènému hlavu, aby mu nezapadl jazyk
- Pokud posti¾ený zvrací, otoète jej na bok, pak zpìt na záda. Neustále kontrolujte dech.
- Na dotyèného nelehejte.
 
Datum:
24.03.2024  07:36
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
24. února 1582 vydal Pape¾ Øehoø XIII. bulu Inter gravissimas, podle ní¾ se posunulo èíslování dnù o 10 dnù dopøedu

Koneènì v roce 1572 nastoupil na pape¾ský stolec Øehoø XIII., mu¾, který mìl dost odvahy vyøe¹it 150 let se táhnoucí tahanici o to, zda se má èi nemá kalendáø pøizpùsobit astronomickým skuteènostem. Z povìøení pape¾e vypracovali bratøi Luigi a Antonio Liliové návrh na reformu, kterou zvlá¹tní komise i sám pape¾ uznali za nejlep¹í dosud pøedlo¾enou.

Na základì toho 24. února 1582 vydal Øehoø XIII. bulu Inter gravissimas, podle ní¾ se mìlo èíslování dnù posunout o 10 dní kupøedu pøi zachování obvyklého sledu dnù v týdnu, tak¾e po ètvrtku 4. øíjna 1582 mìl následovat pátek 15. øíjna. Zároveò se upravil poèet pøestupných dnù tak, aby i v pøí¹tích staletích pøipadal bod jarní rovnodennosti na 21. bøezen.

Bratøi Liliové vycházeli z výpoètù nìmeckého astronoma a matematika Erasma Reinholda, který v roce 1551 stanovil délku roku na 365 dnù, 5 hodin, 49 minut a 16 vteøin, co¾ je o pouhých 30 vteøin del¹í ne¾ skuteèný tropický rok. Od juliánského se nová délka roku li¹ila o 10 minut a 44 vteøin.

V juliánském kalendáøi bylo v prùbìhu 400 let sto pøestupných rokù (pøestupný rok je ten, jeho¾ letopoèet je beze zbytku dìlitelný ètyømi). K tomu, aby se 21. bøezen neposunoval vzhledem k jarní rovnodennosti, bylo nutné vypustit ze ètyø století tøi dny - neboli místo jednoho sta pøestupných rokù zaøadit jich jen devadesát sedm. Proto z rokù zavr¹ujících celá staletí, tzv. sekulární roky, mìla být pøestupnými jen ta, je¾ jsou beze zbytku dìlitelná ètyømi sty: napøíklad rok 1600, 2000, 2400... Roky 1700, 1800, 1900, 2100... budou nepøestupné. Jednodu¹eji øeèeno: ze ètyø po sobì jdoucích staletí - napøíklad 1600, 1700, 1800, 1900 - je první dvojèíslí dìlitelno ètyømi v¾dy jen u jednoho letopoètu, to znamená, ¾e ze 100 pøestupných let, které ve 400 letech jsou, vypadnou tøi pøestupné roky, to je právì ty, které v juliánském kalendáøi pøebývaly.

I takto upravený kalendáø - nazývaný gregoriánský - se li¹í délkou svého roku, která èiní 365,2425 dne, od roku tropického jen o 0,0003 dne (za 3600 let v¹ak vzroste tento rozdíl na celý den, a proto je urèeno, ¾e rok 4840 nebude pøestupný, pøesto¾e by mìl být). Aby se i tato nerovnováha je¹tì zmen¹ila, vytváøejí astronomové stále pøesnìj¹í pravidla.
Více na:www.hvezdarna-fp.cz
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
    Star¹í pøíspìvky >>>