Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Rostislav,
zítra Marcela.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Voda v našem ¾ivotì
 
Nám, seniorùm, lékaøi, léèitelé i pouèení pøátelé pøi pøíle¾itostech pohovorù èi debat o zdravém  chování, lépe o zdravé ¾ivotosprávì ve vyšším vìku, neopomenou zdùraznit, ¾e máme vypít dennì pøinejmenším dva litry tekutin. Všichni s tím obvykle souhlasíme, ale ne všichni  toto doporuèení dodr¾ujeme. Kdo by také poèítal, kolik šálkù èaje, kolik hrnkù bílé kávy vypil,  kolik hltù polévky,  d¾usu, minerálky nebo piva  do sebe v prùbìhu dne vpravil a kolik to dìlá litrù  A obzvláštì v zimì, kdy pøece není horko a kdy se èlovìk  tolik nepotí a ani nemá zvláštní ¾ízeò.
 
A pøece - voda je pro nás, suchozemské a teplokrevné obyvatele zemì, zásadní ¾ivotní podmínkou.Øíká se, ¾e nejvzácnìjší tekutinou je krev, ale je jasné, ¾e bez pravidelného pøíjmu vody, v rùznorodé podobì, by nebyl v organizmu dostatek krve. Voda v organizmu  je hlavní slo¾kou jeho vnitøního prostøedí – je rozpouštìdlem, transportním médiem , je chladící kapalinou. Pro zajímavost – lidský organizmus je slo¾en z 30 % pevných látek a ze 70% vody. Jedna tøetina celkové vody je v mimobunìèném prostoru jako krev, lymfa a tkáòový mok.A právì  tato mimobunìèná voda závisí na vý¾ivì, na pití tekutin a tím i pøísunu nìkterých solí.
 
Ve správném pitném re¾imu jde tedy o nutnost  udr¾ovat rovnováhu ve výdeji a pøíjmu tekutin. V bì¾ných ¾ivotních podmínkách se základní potøeba pøíjmu tekutiny pohybuje mezi 2,5 a¾ 3,0 litry  Organizmus ji pak prùbì¾nì vyluèuje   potem , moèí, stolicí, dechem,a to i tehdy, je-li dodávka tekutin malá, proto¾e jde o nezbytné ¾ivotní úkony  termoregulaèní a pøemìny látkové. V takovém pøípadì mù¾e dojít k zahuštìní a sní¾ení objemu krve s následným zhoršením srdeèní èinnosti, sní¾ení prùtoku krve ledvinami a játry, sni¾uje se i sycení krve kyslíkem, negativnì je ovlivnìna i èinnost mozku. Tyto skuteènosti nejsou patrny akutnì, probíhají plí¾ivì a my je èasto pova¾ujeme za projev vìku nebo nìjakého souèasného onemocnìní.
 
Naopak, vyrovnaný pøíjem tekutin, o nìj¾ nám bì¾í, napomáhá urychlení  regenerace   organizmu po zátì¾i – a» u¾ fyzické nebo duševní. Dìje se to  pøedevším zlepšením krevního obìhu ( prokyslièením krve) a zlepšením èinnosti centrálního nervového systému, dále pak pøispívá ke zlepšení èinnosti ledvin a tím zamezuje hromadìní  odpadních látek  v tìle. Pøijímané tekutiny mohou obsahovat i energetické látky, vitaminy , minerální soli .Potrava se také lépe vstøebává, pokud je rozpuštìná ve vodì a pøíjem tekutiny zároveò podporuje vyluèování trávicích š»áv i schopnost pøijímat potravu - a je ještì mnoho dalších „pro“. Ale, víme dobøe z vlastní zkušenosti, ¾e mno¾ství  tekutiny, kterou vypijeme se øídí pøevá¾nì pocitem ¾íznì a pocitem tepla v prostøedí, v nìm¾  zrovna jsme. Se stoupajícím vìkem však klesá  pocit ¾íznì  a tím se vytrácí i  hlavní stimul pøijímání tekutin.
 
Proto¾e jde o velmi záva¾ný faktor, ovlivòující lidské zdraví a kvalitu ¾ivota ve vyšším vìku, mìli bychom mu vìnovat dùslednou ka¾dodenní pozornost.
Víme, ¾e máme pøijmout nejménì 2 litry tekutin dennì, vypitou èernou kávu do celkového mno¾ství nezapoèítáváme. Mno¾ství je tøeba rozdìlit v prùbìhu celého dne, nikoli ve velkém mno¾ství najednou. Je lepší vypít pøes 2 litry, ne¾ ménì.
Pøijímané tekutiny by mìly být rùzného druhu. Mìli bychom støídat nesladké ovocné,bylinné, zelené i tmavé èaje. Dále mù¾eme konzumovat   øedìné ovocné d¾usy, také ovšem èistou  pitnou vodu z vodovodu a pak balené stolní vody a minerálky,jejich¾ denní mno¾ství by nemìlo být vìtší ne¾  0,5 litru. Stále platí nepít pøímo z láhve, nebo»  tak vzniká riziko mikrobiální kontaminace nápoje.
 
Doporuèuje se  omezit   pøíjem kolových nápojù a pøíliš sladkých limonád- mohou být zdrojem pøíjmu nadmìrných kalorií. Urèité opatrnosti je tøeba u perlivých vod, sycených vìtším mno¾stvím oxidu uhlièitého, proto¾e ve vìtším mno¾ství mù¾e narušit za¾ívání. Nìco jiného je, jsou–li pøírodní uhlièité minerální vody  doporuèeny lékaøem k pitné léèbì.
Také teplota nápoje a jeho chu» hrají svou roli. Lépe se vstøebávají chladnìjší tekutiny, ale ani v létì by se jejich teplota nemìla pohybovat kolem nuly. Chu»ové vlastnosti jsou velmi dùle¾ité, proto¾e na nich obvykle závisí ochota nápoje pøijímat a také  pøispívají k jejich lepšímu vstøebávání. Pokud jde o nápoje s alkoholem, v malém mno¾ství (tj. 2 dcl vína, „malý panák“ tvrdého alkoholu èi ½ litru piva dennì) neškodí,  vìtší mno¾ství alkoholických nápojù má zøetelnì nepøíznivé vlivy na zdraví.
 
Mìli bychom se nakonec opìt zamyslet i sami nad sebou,  zda naše obèasné bolesti hlavy, nevysvìtlitelná únava, bolesti kloubù, špatná nálada èi nechu» k jídlu  nemají zde svou pøíèinu a vzít na vìdomí, ¾e bez pravidelného pøíjmu vhodných tekutin není zdraví.
Lenka Látalová