Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Rostislav,
zítra Marcela.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

Bylinky proti jarní únavì


Dokud je èlovìk zdráv a necítí ¾ádné potí¾e, zpravidla se k nìjaké širší prevenci a ochranì svého zdraví nepøinutí. Teprve kdy¾ se objeví potí¾e, je ochoten nìco udìlat, nìco obìtovat. Bývá tomu hlavnì na jaøe, kdy bývá jeho organismus po dlouhém zimním období oslabený a navíc je vystavený útokùm rùzných druhù chøipek. Teprve v tomto okam¾iku, kdy je doslova jako mátoha, èlovìku dojde, ¾e jeho organismu se nedostávají vitaminy. Co obvykle udìlá? Zajde do první lékárny a za nekøes»anské peníze si nakoupí vitaminové tablety, pøièem¾ ho vìtšinou nenapadne, ¾e moudrá matka pøíroda má pro nás nachystané bylinky, které nám pomohou „postavit se na nohy“. Staèí se prostì kolem sebe jen porozhlédnout a sbírat. A nestojí nás to ani korunu.


Kopøiva

Nemusíme chodit pøíliš daleko, prakticky všude se setkáte s kopøivou dvoudomou. Odborníky je pokládána za neju¾iteènìjší rostlinu v naší pøírodì. Mladé listy kopøivy, které se objevují brzy zjara, obsahují mnohé cenné látky, které se lidskému organismu po zimì nedostávají. Jako by rostlinka vyrostla právì proto, aby èlovìku nabídla novou sílu a odolnost. Byly v ní toti¾ zjištìny mnohé karotiny, vitamin B 2, fytoncidní látky, sirné a jiné slouèeniny, pùsobící napøíklad na sní¾ení hladiny cukru v krvi.


Natrháme si nìkolik mladých vrcholkù kopøivy s listy. Rychle je propereme, umeleme na mlýnku a smícháme se stejným dílem vody. Necháme pùl hodiny ustát, pøecedíme pøes hustší síto. To, co nám zùstane na sítu, udusíme jako špenát. Š»ávu scedíme pøes èajové sítko a pijeme po douškách. Obsahuje hodnì chlorofylu, ¾eleza vázaného na organické látky, které pomáhá pøi tvorbì èervených krvinek, a øadu vitaminù. Kaši z kopøiv nejíme nikdy syrovou, ale v¾dy podušenou. Kopøiva toti¾ obsahuje jedovatou bílkovinu, která se však dušením rozlo¾í. Nemáme-li chu» dìlat hned špenát, mù¾eme kaši ulo¾it do chladnièky, kde vydr¾í tøeba i dva dny.

Je to osvìdèený recept hodnì pou¾ívaný na východì národy, které ¾ijí mnohem zdravìji ne¾ my, a proto se také u nich degenerativní zmìny stárnutí projevují pozdìji, ne¾ je bì¾né.


Pøíštì si pøedstavíme další jarní bylinku - Èesnek medvìdí


Text:Miluše Daòková

Ilustrace: Václava Arnoštová

 

 

 

Další èlánky autorky:

Co praví herbáø

Síla stromù

Šalvìj lékaøská

Další bylináøe



Komentáøe
Poslední komentáø: 28.05.2010  13:48
 Datum
Jméno
Téma
 28.05.  13:48 Klára
 28.05.  11:54 Kopøiva.
 27.05.  21:18 Pavel
 27.05.  19:32 Majka
 27.05.  12:57 Pavla
 27.05.  11:54 Lenka
 27.05.  09:32 KarlaA