Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Irena,
zítra Rudolf.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Tip pro vás
Datum:
03.04.2024  11:50
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Den ptactva v Zoo Ostrava
 
V sobotu 6. dubna zveme v¹echny Ptáèky, Drozdy, Kosy, Sýkory, Holoubky a dal¹í nositele ptaèího pøíjmení do ostravské zoologické zahrady, kde probìhne oslava svátku v¹ech opeøencù. Lidé s ptaèím pøíjmením se tradiènì mohou tì¹it na slevu na vstupném. Pro v¹echny pak bude pøipraven speciální ptaèí program. Na své si pøijdou i obdivovatelé rostlin - tento den budou po zimní pøestávce zahájeny komentované prohlídky pìstebních skleníkù.

Ornitologická procházka - Ptaèí program v sobotu 6. dubna zaène speciální ornitologickou procházkou vedenou zku¹eným ornitologem Otakarem Závalským èástí areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. Díky pøírodnímu charakteru a umístìní v lokalitì Velkého ostravského lesa je areál zoo útoèi¹tìm øady druhù volnì ¾ijících ptákù. V dobì, kdy je¹tì nejsou stromy olistìné, lze ptáky pozorovat pomìrnì snadno. Bìhem procházky lidé uvidí rovnì¾ rùzné typy ptaèích budek, kterých bylo v posledních letech v areálu zoo vyvì¹eno více ne¾ tøi stovky. Mnozí budou mo¾ná pøekvapeni, ¾e klasickou budku s kulatým otvorem a bidýlkem v Zoo Ostrava nenajdou ani jednu. Sraz zájemcù je v 9:30 hodin u vstupu do zoo (u výbìhu plameòákù). Procházka potrvá asi hodinu. Pro snadnìj¹í pozorování ptákù doporuèujeme pøinést si s sebou dalekohled, pøíp. urèovací klíèe a atlasy. Vhodná je také pohodlná a nepromokavá obuv do terénu.

Ptaèí aktivity pro malé i velké - Mezi 12. a 16. hodinou pak budou pøipraveny v uèebnì Saola (1. patro nad restaurací Saola) aktivity na ptaèí téma: poslouchání ptaèích hlasù, poznávání ptaèího peøí a ptaèích vajec, výstava budek a dal¹í ptaèí aktivity. Lidé zde také najdou námìty a inspirace, jak se zapojit do pomoci ptákùm tøeba na své zahradì - mohou napøíklad vyvìsit vhodnou budku, vysadit plodonosné keøe èi instalovat pítko pro ptáky. Pøedstaven bude i Pták roku 2024, kterým se stal rehek domácí.

Zahájení komentovaných prohlídek skleníkù
V sobotu 6. dubna se po zimní pauze mohou náv¹tìvníci také tì¹it na komentované prohlídky dvou hektarových pìstebních skleníkù v botanickém zázemí. V tomto období v nich dozrávají banány, dále plody citrusù, jako jsou tahitské lajmy, citróny, cedráty èi pomela. K vidìní je zde exotické koøení jako napøíklad kardamom nebo citrónová tráva. Ozdobou skleníkù jsou bezesporu nápadné kvìty nejrùznìj¹ích druhù orchidejí v pestrých barvách. V exteriéru skleníkù právì bohatì kvete sbírka vøesovcù ple»ových a vykvétat zaèínají i první pìni¹níky.

Do tropù s prùvodcem se mù¾ete podívat ka¾dý víkend v 11:00 nebo ve 14:00 hodin. Sraz zájemcù je v¾dy u výbìhu plameòákù v blízkosti vstupu do zoo, kde si skupinu vyzvedne prùvodce. Prohlídky jsou zahrnuty v cenì vstupného do zoo. Z dùvodu omezené kapacity je nutná rezervace pøedem prostøednictvím rezervaèního systému.
 
Datum:
29.03.2024  09:18
Od:
Ondøej (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Na Velký pátek projde veèerní Ostravou køí¾ová cesta

Køes»ané se pøipravují na Velikonoce - nejvìt¹í svátky v roce. Na Zelený ètvrtek dopoledne se v katedrále ¾ehnají oleje, které se pou¾ívají pøi køtu nebo pomazání nemocných. Veèer pak ve farnostech následuje pøipomínka Kristovy Poslední veèeøe. Na Velký pátek se v kostelích, ve mìstech i v pøírodì budou modlit tzv. køí¾ovou cestu. Meditativní texty o cestì Je¾í¹e Krista k ukøi¾ování a vzkøí¹ení propojuje Je¾í¹ovo utrpení a v¹echny starosti a bolesti souèasného svìta.

Modlitba køí¾ové cesty pod ¹irým nebem se chystá na Velký pátek napø. na trase z Komorní Lhotky na vrch Godula v Beskydech, z Místku do Frýdku nebo okolo kostele na Cvilínì. Za tmy vyjde køí¾ová cesta ke kapli sv. Anny v polích za Opavou a novì také v centru Ostravy.

Biskup Martin David povede modlitbu køí¾ové cesty, která vyjde na Velký pátek ve 20 hodin z Husova sadu a cílem bude kostel sv. Václava. "Na pìti místech se zastavíme a budeme se modlit za souèasný svìt, dne¹ní lidi a jejich problémy. V¹echny bolesti této doby chceme dát do souvislosti s køí¾ovou cestou, kterou ¹el Je¾í¹ pøed dvìma tisíci lety," podotýká za organizátory P. Daniel Vícha a doplòuje, ¾e k modlitbì jsou zváni také køes»ané jiných vyznání. Hudebnì tuto modlitbu doprovodí schola z farnosti Ostrava-Pøívoz.

Význam Velkého pátku pøibli¾uje P. Pavel Moravec, faráø z Ostravy-Plesné a vyuèující na Pedagogické fakultì Ostravské univerzity. "Velký pátek nás uèí, ¾e ¾ivot není jen o úspìchu a cestì nahoru. Drama Velkého památku ukazuje, ¾e souèástí ¾ivota je i bolest, nespravedlnost, odmítnutí nebo zrada," zamý¹lí se knìz s tím, ¾e tyto tì¾kosti do svìta èas od èasu pøiná¹í ka¾dý èlovìk. "Není ¹patné si tuhle pravdu èas od èasu pøipomínat, proto¾e ¾ijeme ve svìtì, kde vlastní selhání a pády vytìsòujeme do n¹eho nevìdomí, proto¾e se k na¹emu skvìlému sebeobrazu nehodí. Velký pátek nás tak usazuje do reality a nastavuje nám zrcadlo," uva¾uje knìz a psycholog.

Opravdovým vrcholem velikonoèních svátkù je ale a¾ slavnost Vzkøí¹ení, kterou køes»ané zaèínají slavit ji¾ na Bílou sobotu veèer. Na nìkterých místech pokraèují úèastníci bohoslu¾eb z kostelní slavnosti k radostnému setkání u spoleèného stolu. Napøíklad v Bílovci plánují farníci spoleèné poho¹tìní hned po veèerní m¹i svaté. Na Ostravici zase v nedìli 31. bøezna odpoledne poøádá farnost Velikonoèní výstavu vín. "Velikonoèní nedìle nás potom uèí, ¾e navzdory bolesti, nespravedlnosti, odmítnutí nebo zradì je ¾ivot i krásný a plný dobrých vìcí," dává to do souvislostí P. Moravec. "Symbolicky by se dalo øíci, ¾e zralost znamená v sobì propojovat vlastní Velké pátky i Velikonoèní nedìle. Velikonoèní svátky jsou tak obrazem na¹eho obyèejného ¾ivota, který je plný stínù a temnot, ale ve kterém jsou i krásné vìci a má smysl si jich v¹ímat a rozvíjet je," dodává knìz a akademik.
 
Datum:
21.12.2023  10:52
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Tip pro vás
 
Vánoce v Zoo Ostrava

Do Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava mù¾ete zavítat ka¾dý den v roce a pøijít tedy mù¾ete i bìhem nadcházejících vánoèních svátkù. Areál bude otevøen na ©tìdrý den, na Silvestra i na Nový rok. Navíc bude pøipraven vánoèní program a dárek pro dìti do 15 let v podobì volného vstupu ve dnech 24.-26. prosince.

©tìdrý den v zoo

Zoo bude tento den otevøena jako kterýkoli jiný den, tedy od 9 do 16 hodin, vstup do areálu bude mo¾ný do 15 hodin, poté se uzavírají pokladny. Do 15 hodin budou otevøené také pavilony. Náv¹tìvníci se mohou tì¹it i na tradièní ¹tìdrodenní komentované setkání u vybraných druhù zvíøat a kdo se bude postit, mù¾e zkusit v areálu najít zlaté prasátko.

Harmonogram ¹tìdrodenního komentovaného setkání:
- u pand v 10 hod.,
- u ¾ralùèkù v 11 hod. (pavilon Papua),
- u ¹impanzù ve 12 hod. (Pavilon evoluce),
- u hrochù ve 14:15 hod. (pavilon Tanganika).

Zájemci mohou na ©tìdrý den i v prùbìhu celé zimy nadìlit volnì ¾ijícím ptákùm. Do krmítek, kterých je po zoo neinstalováno nìkolik, mohou nasypat s sebou pøinesené krmení, napø. sluneènicová a dal¹í semínka, pøíp. umístit lojovou kouli (nejlépe bez plastové sí»ky, která se mù¾e stát pro ptáky pastí). Vhodné ptaèí krmení je k dispozici zdarma na po¾ádání u vstupu do zoo.

Restaurace Saola nabídne na ©tìdrý den nepostícím se náv¹tìvníkùm vánoèní menu: hrachovou polévku, houbového kubu, rybí filé, ¾emlovku s tvarohem a jablky nebo vánoèní ¹trúdl. Pokud si lidé navíc u stánku Saola koupí nápoj, pøispìjí na chov zvíøat v ostravské zoo.

Volný vstup pro dìti

Dìti do 15 let se mohou opìt tì¹it na malý vánoèní dárek v podobì volného vstupu na ©tìdrý den i po oba následující vánoèní svátky, tj. 25. a 26. prosince.

Vánoèní náv¹tìva tropù

Bìhem vánoèních prázdnin mohou lidé zavítat i do pìstebních skleníkù v botanickém zázemí zoo, které nejsou veøejnosti bì¾nì pøístupné. Zájemci se mohou tì¹it na pestrou kolekci u¾itkových rostlin z celého svìta - ananasy, rùzné druhy citrusù, banánovníky nebo rozlièné koøení. Prohlídky budou probíhat 27., 28 a 29. prosince v¾dy v 11 hod. Jsou zahrnuty v cenì vstupného do zoo a trvají cca 60-80 min. Z dùvodu omezené kapacity doporuèujeme rezervaci pøedem prostøednictvím online systému, nebo v den náv¹tìvy pøímo na vrátnici zoo. Sraz zájemcù je u výbìhu plameòákù, kde si skupinu vyzvedne prùvodce.

Pøejeme v¹em krásné Vánoce a do nového roku ¹tìstí, pohodu a hlavnì pevné zdraví!
 
Datum:
02.08.2023  06:53
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den bez palmového oleje v Zoo Ostrava

Následující sobotu se v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava uskuteèní akce upozoròující na problematiku pìstování palmy olejné a mnohostranného vyu¾ívání palmového oleje. Ten se v posledních nìkolika desetiletích stal jedním z nejpou¾ívanìj¹ích produktù rostlinné výroby a jeho globální spotøeba stále roste. Jak se palma olejná, pota¾mo palmový olej dotýká koèkodanù Dianiných, krokodýlù ¹títnatých, vyder malých, orangutanù, ¹impanzù a dal¹ích druhù? I to se dozvíte v sobotu 5. srpna v Zoo Ostrava.

Palma olejná, z jejích¾ plodù se palmový olej lisuje, je pìstována po celém tropickém pásmu Asie, Afriky a Ji¾ní Ameriky. Zhruba 85 % celosvìtové produkce je soustøedìno v Indonésii a Malajsii. Palmy jsou pìstovány na rozsáhlých plantá¾ích, které jsou velmi èasto zakládány na místech vzniklých plo¹ným vykácením a vypálením pùvodního de¹tného pralesa. Spolu s lesními porosty mizí i jejich zvíøecí obyvatelé. Tento cenný tropický ekosystém je tak v krátké dobì nahrazován pouze jedním jediným druhem a plantá¾e se stávají "zelenými pou¹tìmi" - plochami sice zelenými, ov¹em témìø bez ¾ivota.

Palmový olej je obsa¾en témìø v ka¾dém druhém výrobku od potravin pøes mycí i dekorativní kosmetiku, drogerii, svíèky, krmiva pro hospodáøská zvíøata i domácí mazlíèky a¾ po technická maziva. Tak se problematika nièení pùvodních tropických lesù dotýká i nás - spotøebitelù v Èeské republice.

Náv¹tìvníci ostravské zoo se bìhem sobotního programu mimo jiné dozví, jak mù¾e ka¾dý z nás pomoci zmírnit dopady pìstování palmy olejné na ¾ivotní prostøedí i rostlinné a ¾ivoèi¹né druhy v tropech tím, ¾e sní¾í spotøebu výrobkù obsahujících palmový olej, resp. sní¾í spotøebu tukù obecnì, pøípadnì upøednostní výrobky s jinými, nejlépe místními druhy olejù. Program bude probíhat od 11 do 16 hod. Zájemci se také mohou zapojit do soutì¾e "Nakupování bez palmového oleje". Pokud si bìhem dne v zoo zakoupí u nìkterého stánku s obèerstvením nebo v restauracích urèitý poèet výrobkù bez palmového oleje, mohou se zúèastnit slosování o ceny, které probìhne v 15:30 hod. u výukového centra zoo. Ceny do soutì¾e vìnovaly spoleènosti Semix a Bertyèky.

V¹echna obèerstvovací zaøízení v ostravské zoo získala v minulosti certifikát o nepou¾ívání palmového oleje na sma¾ení. Náv¹tìvníkùm nabízejí i øadu dal¹ích výrobkù bez palmového oleje.
 
Datum:
09.03.2023  17:32
Od:
Knihovna Ostrava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
KMO, Daliborova 9, Ostrava- Mar. Hory

Pozvánka na Kino mezi knihami. Budeme promítat film Platón z Belfastu z festivalu filmù o lidských právech Jeden svìt a to ve støedu 22. bøezna v 10.00 hodin.
Øeditel katolické chlapecké ¹koly v hlavním mìstì Severního Irska Belfastu sází na progresivní pøístup k výuce. Skrze filozofii uèí studenty, jak se vyrovnat s komplikovanou minulostí zemì i s vlastním dospíváním. Jako hlavní uèební metodu vyu¾ívá po vzoru Platóna diskusi. Razí názor, ¾e ¹patné vìci se stávají, ale klíèové je, jak na nì zareagujeme. Jaké je vyrùstat ve mìstì, kde jsou stopy nedávných konfliktù v¹udypøítomné a místy je¹tì dnes probublávají na povrch v poulièních potyèkách? Lze ale v tak znesváøeném mìstì skuteènì nauèit dìti vzájemnému respektu?
Re¾ie: Neasa Ní Chianáin, Decla McGrath
Zemì pùvodu: Severní Irsko, Belgie, Irsko, Francie
 
Datum:
26.02.2023  10:05
Od:
Knihovna Ostrava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
V mìsíci bøeznu poøádáme akci Bezpeènì internetem, která je urèena také pro star¹í dospìlé a seniory. Na termín ètvrtek 16. 3. 2023 (od 10:00 h) je mo¾né se je¹tì pøihlásit.

Akci poøádá Moravskoslezská vìdecká knihovna v Ostravì. Tématem lekce je hledání a ovìøování informací na internetu, tipy a rady k bezpeènosti a manipulacím v online prostøedí.

Úèast je zdarma, je potøeba se zaregistrovat na tomto odkazu: https://www.msvk.cz/o-knihovne/kalendar-akci/bezpecne-internetem-10-00.
 
Datum:
07.02.2023  08:44
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Oslavte Valentýna v Zoo Ostrava!

Chystáte se oslavit svátek zamilovaných a hledáte pro svou drahou polovièku netradièní dárek? Pak Vás zveme tuto sobotu do ostravské zoologické zahrady. Zamilované páry mohou vyu¾ít zvýhodnìné vstupné do zoo.

Ka¾dý zamilovaný pár, který v sobotu 11. února zavítá do Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava, zaplatí vstup pouze za jednu osobu. A samozøejmì se nemusí jednat jen o èerstvì zamilované, ale také páry, které spolu ji¾ nìjakou dobu ¾ijí...
Dovolujeme si ale upozornit, ¾e zvýhodnìné vstupné bude platit pro dvojice, které si zakoupí vstupenku v den akce na pokladnách zoo! Za pøedem nakoupené online vstupenky pro obì osoby nebudeme vracet peníze. Dìkujeme za pochopení!

Kromì zvýhodnìného vstupu se mohou zájemci opìt tì¹it na speciální komentovanou prohlídku zamìøenou na partnerské sou¾ití zvíøat, jejich namlouvací praktiky a sexuální chování. Prohlídka zaène v 11 hod. u vstupu do zoo, je v cenì vstupného a její pøedpokládaná délka je okolo dvou hodin.

Zoo Ostrava je v únoru otevøena od 9 do 17 hodin, pokladny a pavilony se zavírají v 16 hodin. Stále platí mimosezónní zlevnìné vstupné.
 
Datum:
25.12.2022  04:21
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Vánoce v Zoo Ostrava.
Areál Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava je otevøen ka¾dý den v roce a bude otevøen i bìhem vánoèních svátkù. Lidé tak mohou do zoo zavítat na Silvestra i na Nový rok.

Zájemci mohou nejen na ©tìdrý den i v prùbìhu celé zimy nadìlit volnì ¾ijícím ptákùm. Do krmítek, kterých je po zoo neinstalováno nìkolik, mohou nasypat s sebou pøinesené krmení, napø. sluneènicová a dal¹í semínka, pøíp. umístit lojovou kouli (nejlépe bez plastové sí»ky, která se mù¾e stát pro ptáky pastí). Vhodné ptaèí krmení je k dispozici zdarma na po¾ádání u vstupu do zoo.

Dìti do 15 let se mohou opìt tì¹it na malý vánoèní dárek v podobì volného vstupu po oba následující vánoèní svátky, tj. 25. a 26. prosince.

Vánoèní náv¹tìva tropù. Bìhem vánoèních prázdnin mohou lidé zavítat i do pìstebních skleníkù v botanickém zázemí zoo, které nejsou veøejnosti bì¾nì pøístupné. Zájemci se mohou tì¹it na pestrou kolekci u¾itkových rostlin z celého svìta - ananasy, rùzné druhy citrusù, banánovníky nebo rozlièné koøení. Prohlídky budou probíhat 27., 28 a 29. prosince v¾dy v 11 hod. Jsou zahrnuty v cenì vstupného do zoo a trvají cca 60-80 min. Z dùvodu omezené kapacity doporuèujeme rezervaci pøedem na tel. èísle 596 241 269 nebo osobnì na vrátnici zoo pøi náv¹tìvì areálu. Sraz zájemcù je u výbìhu plameòákù, kde si skupinu vyzvedne prùvodce.

Pøejeme v¹em poklidné vánoèní svátky a v novém roce pohodu, ¹tìstí a hlavnì pevné zdraví!
 
Datum:
17.09.2022  08:02
Od:
Jaroslava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
U¾ 3. øíjna 2022 zaèínají kurzy pro seniory, rezervujte si místo vèas! Opìt i v tomto semestru nabízí Klub Remedium celou øadu kvalitních kurzù jazykových (angliètina, nìmèina, francouz¹tina, ¹panìl¹tina a ital¹tina), pohybových (rekondièní cvièení, jóga, cvièení s prvky taichi, kruhové tance, feldenkreisová metoda), poèítaèových vèetnì kurzù obsluhy chytrých telefonù, ARTE dílny a trénování pamìti.
Senioøi se chtìjí domluvit se svìtem a my jim v tom pomáháme. Nejvìt¹í zájem je samozøejmì o angliètinu, následuje nìmèina a francouz¹tina. V na¹em Klubu opravdu je z èeho vybírat. Kromì výuky jazyka nabízí úèast v kurzu také mo¾nost pøíjemnì stráveného èasu s vrstevníky a pøíle¾itost k navázání nového pøátelství. Jazykové kurzy jsou pøipraveny v rùzných úrovních pokroèilosti a ka¾dý si urèitì najde tu svoji.

Populární zále¾itostí jsou kurzy zamìøené na obsluhu chytrých telefonù. Ale nezapomínáme ani na tìlo. Pravidelnì jsou pøipravovány kurzy cvièení a kruhového tance, zdravotní cvièení, jógy. Kdo má umìlecké sklony, mù¾e se realizovat výtvarnì v rámci ARTE dílen, pøípadnì se mù¾e zapojit do na¹eho Divadelního spolku Promìna nebo Loutkového divadélka REMEDIUM, èi si zazpívat a pobýt ve skupince Veselých zpìvákù za doprovodu akordeonu.
 
Datum:
01.09.2022  15:58
Od:
Jaroslava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Klub REMEDIUM - centrum aktivit pro seniory srdeènì zve na

Den otevøených dveøí - ve støedu 14. záøí od 10:00 do 14:00 hodin.

V tomto èase je pøíle¾itost nav¹tívit prostory Klubu Remedium, prohlédnout si uèebny i tìlocviènu, dozvìdìt se spoustu cenných informací o sociální slu¾bì, kurzech a dal¹ích aktivitách.

Na Den otevøených dveøí navazuje od 14:00 Seznamovací setkání, co¾ mù¾e být pøíle¾itost pro v¹echny, kdo hledají par»aèku nebo par»áka na spoleènou dovolenou, vycházky do pøírody èi za kulturou, na popovídání u kafe apod.

Den otevøených dveøí zahájí soubor Veselých zpìvákù za doprovodu akordeonu.

Otevírací doba Klubu: PO - ÈT 9:00 - 18:00, PÁ 9:00 - 16:00, v záøí zavøeno

Více informací: Klub REMEDIUM, Táboritská 22, Praha 3, telefon 222 712 940, senior@remedium.cz, www.vstupujte.cz
 
Datum:
13.08.2022  04:28
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den pro slony v Zoo Ostrava: pøineste s sebou vyslou¾ilý elektrospotøebiè nebo nepotøebné obleèení, pomù¾ete chránit slony v pøírodì

Sobota 13. srpna bude v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava patøit slonùm. Pokud s sebou tento den vezmete nìjaký vyslou¾ilý elektrospotøebiè, pomù¾ete chránit slony ve volné pøírodì a zároveò získáte vstupenku do zoo pro dìti zdarma.

Akce se koná u pøíle¾itosti Mezinárodního dne slonù a Zoo Ostrava ji pøipravila spoleènì s kolektivním systémem ELEKTROWIN a Moravskoslezským krajem. Jejím cílem je upozornit náv¹tìvníky na nepøíznivou situaci nejvìt¹ích suchozemských savcù ve volné pøírodì a ukázat mo¾nosti, jak mù¾e tìmto majestátním zvíøatùm pomoci ka¾dý z nás. Do záchrany slonù se mohou lidé zapojit velmi jednodu¹e právì sbìrem vyslou¾ilých elektrospotøebièù, mobilù a dal¹ích elektrozaøízení. Recyklací tìchto výrobkù ¹etøíme pøirozené prostøedí v Africe, kde ¾ijí nejen sloni, ale i gorily a dal¹í vzácní ¾ivoèichové. V tìchto oblastech se toti¾ tì¾í vzácné kovy pro výrobu elektronických zaøízení, èím¾ dochází k rozsáhlé devastaci pùvodních biotopù.

Odevzdáním vyslou¾ilých elektrospotøebièù na správné místo (tj. do sbìrných dvorù, speciálních kontejnerù na elektrozaøízení nebo tøeba právì v zoo) lze sní¾it poptávku po dal¹í tì¾bì, proto¾e øadu materiálu je mo¾né znovu vyu¾ít. Akce Elektrowinu se v Zoo Ostrava koná pravidelnì ji¾ od roku 2010, za dobu trvání náv¹tìvníci donesli více ne¾ 4 000 vyslou¾ilých spotøebièù.

A na co se mohou náv¹tìvníci v sobotu v Zoo Ostrava tì¹it? Pøed zoologickou zahradou bude od 9. hodiny probíhat sbìr starých a nefunkèních elektrospotøebièù. Za nì získají dìti volný vstup do zoo (volná vstupenka bude platná pouze v den akce). Pøiná¹et lze vyslou¾ilý fén, holicí strojek, varnou konvici apod. Po celý den budou v areálu zoo probíhat zábavnì-nauèné aktivity, které pro malé i velké náv¹tìvníky pøipravil Elektrowin. Týkat se budou samozøejmì správného nakládání s odpady, recyklace a dal¹ího vyu¾ití odpadu.

U expozice Na statku bude dále stánek charitativní organizace MOMENT, kde si mohou zájemci poøídit obleèení, hraèky a dekorace se sloní tématikou. Dìti si budou moci vyrobit slona na památku. Výtì¾ek z prodeje bude urèen projektu Save Elephants, jeho¾ aktivity cílí na ochranu slonù ve støední Africe. Moment tento projekt podporuje dlouhodobì, a to i prostøednictvím prodeje obleèení které lidé odevzdávají u¾ øadu let u východu ze Zoo Ostrava.
 
Datum:
06.07.2022  06:08
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Zoo Ostrava na prázdniny prodlu¾uje otevírací dobu

Ostravská zoologická zahrada i v leto¹ním roce po dobu letních prázdnin o hodinu prodlou¾í otevírací dobu. To znamená, ¾e lidé budou moci v areálu zùstat a¾ do 20 hodin. Pavilony a pokladny se uzavøou v obvyklou hodinu, tj. v 18 hodin. Kdo si bude chtít u¾ít procházku podveèerní zahradou, musí pøijít pøed uzavøením pokladen, pozdìji u¾ nebude do areálu vpu¹tìn. Platí to i pro dr¾itele permanentních vstupenek.

Prodlou¾ená otevírací doba Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava bude platit po dobu letních prázdnin - od 1. èervence do 31. srpna. Náv¹tìvníci budou moci v areálu zùstat a¾ do 20. hodiny a u¾ít si podveèerní atmosféru. Stále více k nám míøí lidé v prùbìhu pracovního týdne po práci, chceme jim tedy umo¾nit, aby si pobyt v zoo u¾ili o hodinu déle. Do 20 hod. bude v provozu zooshop u východu ze zoo a také zoovláèek. Déle bude otevøena i vìt¹ina stánkù s obèerstvením.

Upozoròujeme, ¾e pavilony a pokladny se uzavøou v obvyklou dobu, tj. v 18 hodin. To znamená, ¾e lidé budou do areálu zoo vpu¹tìni nejpozdìji v 18 hod. Toto platí i pro dr¾itele permanentních vstupenek.

Bìhem prohlídky se mohou lidé zastavit u nìkterého z komentovaných setkání u zvíøat nebo se projet safari expresem pøímo mezi stády afrických a indických kopytníkù. Z dal¹ích letních akcí, které zoo nabízí, jsou to veèerní komentované prohlídky po zavírací dobì a komentované prohlídky skleníkù. Veèerní prohlídky probíhají ka¾dý prázdninový pátek, vyjma toho posledního, kdy je v plánu Bìh Zoo Ostrava pro loskutáky. Poslední prázdninová veèerní prohlídka tak probìhne v sobotu 27. srpna. Prohlídky skleníkù probíhají ka¾dý víkend, v¾dy v 11 a ve 14 hodin. Kvùli omezené kapacitì je tøeba se na tyto akce nahlásit pøedem.
 
Datum:
24.05.2022  08:25
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Tip pro vás
 
FlixBus v tomto týdnu pøichází s neodolatelnou nabídkou. Ve¹keré jízdenky za Prahy Hole¹ovic do Teplic a z Teplic do Prahy se prodávají za 50 Korun. Tato akce je omezena na jízdy v èervnu. Pokud vezmeme v potaz nabídku FlixBusu na slevu 75 % pro dìti do 18 let, studenty do 26 let a seniory nad 65 let, dostaneme se na cenu jízdenky 12 Korun 50 Haléøù. A to je nabídka, která v souèasné dobì nemá konkurenci.

Praha je krásná, plná památek, ale také plná lidí a hluku. Ka¾dý týden øe¹í tisíce obyvatel Prahy a turistù stejnou otázku. Kam na výlet v okolí Prahy.

Tipem na pøekvapivé povyra¾ení z nudy jsou rozhodnì Teplice. Ka¾dý je zná jako místo na mapì, ale málokoho by napadlo jako cíl pro víkendový výjezd. A to je právì ¹koda, proto¾e mìsto samotné bylo po dlouhá staletí nejen významným lázeòským støediskem, vyhlá¹eným pro svùj bohatý zdroj radioaktivní vody po celé Evropì, ale také výrazným kulturním centrem monarchie, lákajícím osobnosti støedoevropských dìjin.

Pobývali zde císaøi, carové, významní hudební skladatelé, osobnosti jako napøíklad Giacomo Casanova. Teplice byly i místem s velkou a bohatou ¾idovskou komunitou i tradicí, silným nìmeckým vlivem. Bìhem socialismu byl jejich význam zapomenut, v¹e, vèetnì památek, lázní a pøírody, zùstalo na svém místì.

Pokud tedy hledáte tip na výlet v okolí Prahy, toto mìsto je jasným adeptem. A to i v pøípadì, ¾e cestu podniknete vlakem. Dorazíte na nejdel¹í nádra¾ní perón v republice, na který vystupovali nejvýraznìj¹í osobnosti své doby. Autobusem se sem nicménì dostanete s akcí FlixBusu za pouhách 50 Korun.

Na architektonické stopy tehdej¹í slávy, jako jsou honosné vily, divadlo, budovy lázní, parky a výstavní paláce v okolí, narazíte doslova na ka¾dém kroku. Po druhé svìtové válce a odsunu naprosté vìt¹iny pùvodních obyvatel mìsto takøka zmizelo z mapy zajímavých turistických cílù. Naprosto neprávem.

Teplice jsou jako klenot, který se na padesát let ztratil a dnes èeká na znovuobjevení. Novì rekonstruované Thermalium je jasným dùkazem, ¾e na turisty, jak domácí tak zahranièní, jsou zde pøipraveni.

"FlixBus jezdí do Teplic a zpìt ¹estkrát dennì z Hole¹ovic. Jízdenka je teï levnìj¹í ne¾ pivo v restauraci a cesta trvá v¹eho v¹udy hodinu. Myslím, ¾e tato destinace rozhodnì stojí za vyzkou¹ení. Sám jsem Teplicím ¹anci dal, a rozhodnì se sem budeme i s rodinou vracet, doplòuje informace mluvèí FlixBusu Tomá¹ Beránek.

Promo jízdenky za 50 Korn lze zakoupit v aplikaci i na webu pouze tento týden, jejich platnost je omezena na cesty v èervnu.
 
Datum:
11.02.2022  15:20
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Valentýn v Zoo Ostrava

Ka¾dý zamilovaný pár, který v sobotu 12. února zavítá do Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava, zaplatí vstup pouze za jednu osobu. A samozøejmì se nemusí jednat jen o èerstvì zamilované, ale také páry, kteøí spolu ji¾ nìjakou dobu ¾ijí... Dovolujeme si ale upozornit, ¾e zvýhodnìné vstupné bude platit pro páry, které si zakoupí vstupenku v den akce u vstupu do zoo! Za pøedem nakoupené online vstupenky pro obì osoby nebudeme vracet peníze. Dìkujeme za pochopení!

 
Datum:
09.07.2021  19:08
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Prohlídky pìstebních skleníkù v Zoo Ostrava zaèínají tuto sobotu
V Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava se náv¹tìvníkùm po del¹í pøestávce opìt otevírají pìstební skleníky. Nachází se v nich bohatá kolekce tropických a subtropických rostlin z rùzných koutù svìta. V sobotu 10. èervna budou zahájeny tradièní komentované prohlídky s prùvodcem. Kvùli omezené kapacitì je nutné se pøedem nahlásit a bìhem prohlídky dodr¾et aktuální opatøení.

V pìstebních sklenících v ostravské zoo v souèasnosti plodí i rozkvétají a nádhernì voní rùzné druhy tropických a subtropických rostlin. Napøíklad vùni rostliny muraje latnaté (Murraya paniculata), nazývané té¾ oran¾ový nebo pomeranèový jasmín, si náv¹tìvníci skleníkù èasto pletou s vùní nedaleko rostoucích citrusù. Je jí toti¾ velmi podobná, ale navíc je obohacena o jasmínovou slo¾ku. Je to druh keøe nebo malého stromu z èeledi routovité (Rutaceae) pocházející z ji¾ní a jihovýchodní Asie a Austrálie. Její mladé listy jsou velmi aromatické a pou¾ívají se jako koøení a také v tradièní èínské medicínì. Su¹ené plody jsou souèástí kari koøení. Èerné i zelené èaje se parfémují kvìty této rostliny. Je to také oblíbená hrnková rostlina, která se dá pìstovat i jako bonsaj.

Zajímavou rostlinou, která pøiláká pohledy náv¹tìvníkù, je také takara javanská (Dianella javanica). Rostlina pochází z jihovýchodní Asie a jihozápadního Tichomoøí, kde roste ve vlhkých tropických lesích a køovinách, v lesních lemech i na suti sopeèných svahù, kolem skal i na bøezích vodních tokù. Pozornost pøitahuje svými lesknoucími se fialovými a¾ èernými bobulemi. Pìstuje se jako ozdobná rostlina, její koøen má pak vyu¾ití i v tradièní medicínì.

Prohlídky skleníkù probíhají o víkendech, v¾dy v 11:00 a ve 14:00 hod. Sraz zájemcù je v¾dy u vstupu do zoo, kde si skupinu vyzvedne prùvodce. Prohlídky jsou zahrnuty v cenì vstupenky do zoo. Z dùvodu omezené kapacity je nutná rezervace pøedem na tel. èísle 596 241 269 nebo osobnì na vrátnici zoo. Do tropù s prùvodcem se mohou náv¹tìvníci vydat u¾ tuto sobotu.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
    Star¹í pøíspìvky >>>