Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Valérie,
zítra Rostislav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Mo¾ná nevíte, ¾e...
Datum:
18.04.2024  08:49
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte...
 
Ostrava:Osmý roèník dvoudenní krajské pøehlídky dìtského divadla Ostravská Lokálka 2024 zaèíná u¾ tento pátek 19. dubna v Divadle loutek Ostrava. Soutì¾ní vystoupení dìtských divadelních souborù doplní workshopy improvizace a ¾onglování.

Vítìzný soubor krajského kola vystoupí v èervnu na celostátní pøehlídce Dìtská scéna ve Svitavách. Akci poøádá spolek Theatr ludem ve spolupráci s Divadlem loutek Ostrava.

Do ostravského Divadla loutek se tento víkend sjedou dìtské divadelní soubory z celého Moravskoslezského kraje. Víc ne¾ sto dìtí z Frýdlantu nad Ostravicí, Nového Jièína, Opavy, ©títiny, Havíøova, Tøince a také pøímo z Ostravy se 19. a 20. dubna zúèastní dvoudenní krajské pøehlídky dìtského divadla Ostravská Lokálka 2024. Jeden z deseti souborù nakonec bude odbornou porotou nominován na národní pøehlídku Dìtská scéna 2024 do Svitav, dal¹í dva pak mohou být na postup doporuèeny.

Rozhodovat bude pìtièlenná odborná porota ve slo¾ení: Hana Cisovská (pedago¾ka OU), Tomá¹ Volkmer (scénograf, výtvarník a divadelní lektor), Petra Bublíková (pedago¾ka ZU©), Olga Stra¹áková (øeditelka ZU©, odbornice na mluvený projev a recitaci) a Matìj ©umbera (absolvent KALD DAMU, herec a re¾isér).

"Kromì soutì¾ních vystoupení jsme do programu zaøadili i dvì inspirativní pøedstavení, na ka¾dý veèer jedno. V pátek vystoupí loutkáø Ruda Hancvencl ze spolku Vozichet. Do Ostravy k nám pøijede a¾ z Jablonce nad Nisou. Sobotní veèer bude patøit pra¾ské divadelní skupinì FRAS z DAMU a její inscenaci Medaø" popisuje doprovodný program pøehlídky Hana Volkmerová ze spolku Theatr ludem.

Úèastníci se dále mohou tì¹it na workshop ¾onglování s umìleckou spoleèností Cirkus trochu jinak a improvizaèní workshop pod vedením lektorù z improvizaèního divadla ODVAZ. Souèástí pøehlídky jsou také odborné debaty s porotci a reflexe s dìtskými úèastníky pod vedením studentù Janáèkovy akademie múzických umìní v Brnì a Slezské univerzity v Opavì.

"Pro v¹echny zúèastnìné - dìti i dospìlé - je Lokálka skvìlou pøíle¾itostí k naèerpání inspirace. Dlouhodobì usilujeme o neformální, pøátelskou a otevøenou atmosféru, která podnìcuje ke vzájemnému poznávání a k budování vztahu k divadlu a kultuøe. Její soutì¾ní charakter v¾dy ustupuje do pozadí," dodává Hana Volkmerová.


Pøehlídku Ostravská Lokálka finanènì podpoøilo statutární mìsto Ostrava, Moravskoslezský kraj, Ministerstvo kultury ÈR a mìstský obvod Moravská Ostrava a Pøívoz a Ministerstvo ¹kolství, mláde¾e a tìlovýchovy prostøednictvím národní agentury NIPOS ARTAMA.


Ostravská Lokálka 2024

19. - 20. dubna 2024
Divadlo loutek Ostrava

Krajská pøehlídka dìtského divadla a recitaèních kolektivù dìtských divadelních
a loutkáøských a recitaèních souborù z Moravskoslezského kraje. Je postupovým kolem
na celostátní pøehlídku dìtského divadla Dìtská scéna (pøehlídka a dílna nejzajímavìj¹ích
a nejinspirativnìj¹ích inscenací dìtských divadelních, loutkáøských a recitaèních souborù
z celé ÈR). Této krajské postupové pøehlídce Dìtské scény mohou pøedcházet oblastní (okresní), popø. obvodní kola.
 
Datum:
16.03.2023  15:52
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte...
 
Získají obøí vèely v Zoo Ostrava titul Døevìná stavba roku 2023? V roce 2017 ocenìní obdr¾eli obøí brouci.

Anketu Døevìná stavba roku ka¾doroènì vyhla¹uje Nadace døevo pro ¾ivot. Ostravská zoologická zahrada se do ní zapojila u¾ nìkolikrát s rùznými døevìnými expozicemi a herními prvky. V roce 2017 získali titul obøí brouci, letos zoo do soutì¾e pøihlásila obøí vèely. O tom, zda zoo získá dal¹í ocenìní, mù¾ete rozhodnout i Vy!

Zoo Ostrava se rozhodla pøihlásit do 13. roèníku ankety Døevìná stavba roku obøí modely vèel, které jsou v areálu k vidìní na Vèelí stezce - nauèné expozici o vèelách a pro vèely. Vèelí stezka byla v zoo vybudována v roce 2013 jako místo prezentující interaktivní formou ¾ivot vèel a jejich význam pro lidstvo, zároveò upozoròuje na ohro¾ení, kterým vèely v souèasnosti
èelí. Prostor je postupnì doplòován o dal¹í prvky, jako jsou ukázky rùzných typù úlù èi pomùcek pro vèelaøe, ale také upravován pro vèely samotné.
Souèástí je napøíklad bohatá výsadba nektarodárných rostlin jako dùle¾itý zdroj potravy nejen pro vèely.

Modely vèel v nad¾ivotní velikosti byly na Vèelí stezku instalovány v létì 2020. Pøedstavují jednotlivé obyvatele vèelího úlu - matku, dìlnici a trubce. Tito tøi vèelí obøi jsou opravdu nepøehlédnutelní a pøitahují pozornost malých i velkých náv¹tìvníkù. Vìøíme, ¾e pomù¾ou u lidí vzbudit zájem i o ¾ivé vèely a jejich souèasné problémy, a tak i zájem tìmto tvorùm
pomoci. Na informaèních cedulkách najdou zájemci øadu jednoduchých krokù - výsev kvìtnaté louky, výsadba keøù, instalace hmyzího hotelu i jednodu¹¹ích pøíbytkù pro samotáøské vèely, nepou¾ívání chemických postøikù a umìlých hnojiv na zahrádce a dal¹í námìty.

Hlasujte pro obøí vèely v Zoo Otrava a vyhrajte romantickou dovolenou ve srubu! Hlasovat mù¾ete do støedy 22. bøezna na
https://www.drevoprozivot.cz/drevena-stavba-roku/male-drevene-konstrukce-realizace-2023/obri-vcely-v-zoo-ostrava

 
Datum:
17.09.2022  07:22
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte...
 
Zoo Ostrava vyhla¹uje sbìraèskou soutì¾ ©ípkový podzim

Letos u¾ poètrnácté vyhla¹uje ostravská zoologická zahrada soutì¾ ve sbìru podzimních plodù - ©ípkový podzim. Za 13 uplynulých let lidé pro zoo nasbírali pøes 15 tun plodù! Nejvíce bylo ¾aludù, které v zoo pravidelnì zpestøují jídelníèek jelenùm, medvìdùm èi prasatùm. Na su¹ených ¹ípcích èi jeøabinách si zase pochutnávají zejména plodo¾raví ptáci. Upozoròujeme, aby sbìraèi do zoo nenosili ka¹tany, resp. plody jírovce maïalu. Chovaná zvíøata tyto plody nekonzumují.

Do soutì¾e ©ípkový podzim jsou zahrnuty následující plody:

¹ípky (plody rù¾e ¹ípkové)
jeøabiny (plody jeøábu obecného)
¾aludy (plody dubu)

POZOR! Plody jírovce maïalu (známé pod pojmem KA©TANY) do soutì¾e zahrnuty nejsou a zoo je ani nepøijímá. Zvíøata chovaná v ostravské zoo tyto plody nekonzumují.

Pravidla soutì¾e:
Soutì¾it mohou jednotlivci a dìtské kolektivy (napø. ¹kolní tøídy, zájmové krou¾ky apod.)

V¹echny plody musejí být dùkladnì usu¹eny a rozdìleny podle druhù. Neusu¹ené plody nebudou do soutì¾e zahrnuty. Plody je mo¾né pøiná¹et/pøivá¾et prùbì¾nì na vrátnici zoo a¾ do soboty 5. listopadu 2022 do 10 hodin.

V rámci soutì¾e budou hodnoceny dvì kategorie:
Kategorie 1: ¹ípky a jeøabiny
Kategorie 2: ¾aludy

Vyhlá¹ení vítìzù probìhne v Zoo Ostrava v sobotu 5. listopadu v rámci akce Halloween a lampiónový prùvod. Odmìnou nejpilnìj¹ím sbìraèùm bude náv¹tìva zákulisí zoo a dárkové balíèky.
 
Datum:
05.08.2022  11:02
Od:
FN Ostrava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte...
 
Dárci krve - potøebujeme Vás v¹echny!

Kdo mù¾ete na odbìr krve, naléhavì prosíme, objednejte se na tel. 800 260 004, e-mailem krevni.centrum@fno.cz

nebo on-line https://kceobj.fno.cz/.

O prázdninách bývá situace kritická, je více komplikovaných úrazù a akutních operací, a dárcù krve chodí ménì.

Nutnì potøebujeme doplnit zásoby. Va¹e krev mù¾e zachránit lidský ¾ivot!

Dìkujeme!

Krev se nedá skladovat dlouhodobì, proto je dùle¾itá pravidelnost odbìrù.

Dárcem krve mù¾e být ka¾dý zdravý èlovìk ve vìku 18-65 let (prvodárce do 60 let), s váhou nad 50 kg, s platným zdravotním poji¹tìním v EU.
Více informací na: https://www.fno.cz/krevni-centrum
 
Datum:
24.05.2022  08:28
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Mo¾ná nevíte...
 
Lékaøi Ko¾ního oddìlení FN Ostrava podpoøí i letos svojí aktivní úèastí preventivní akci s názvem Stan proti melanomu. Ji¾ XVI. roèník probìhne dnes (24. kvìtna 2022) od 10 do 18 hodin na tradièním místì, v areálu Avion Shopping Parku Ostrava. Pro zájemce o preventivní vy¹etøení znamének budou k dispozici 4 ambulance.

Preventivní akci by mìli nav¹tívit zejména lidé s vìt¹ím mno¾stvím mateøských pigmentových znamének, s vøídkem, který se do 3 mìsícù nezhojil a také ti, u kterých se v rodinì vyskytlo nádorové onemocnìní kù¾e.

Mezi veøejností je nejznámìj¹í melanom, ale èasté jsou i dal¹í zhoubné ko¾ní nádory jako je bazaliom nebo spinaliom, které se vyskytují na místech vystavených sluneènímu záøení a velmi èasto se objevují u osob po 65. roce vìku.
 
Datum:
14.12.2020  10:47
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Vánoèní dárek ze Zoo Ostrava
 
Pokud stále nemáte dárek pro své blízké, nabízíme Vám mo¾nost symbolicky adoptovat zvíøe z ostravské zoologické zahrady. Mù¾ete tak udìlat radost nejen svým nejbli¾¹ím, ale také slonùm, ¹impanzùm, pandám, hrochùm, plameòákùm, ¾ralùèkùm, varanùm, ¾elvám a mnoha dal¹ím obyvatelùm ostravské zoo. Pøispìjete tím na jejich chov, a» u¾ na krmení, nebo tøeba na zlep¹ení ¾ivotních podmínek zvíøat. Adoptovat mù¾ete jakékoliv zvíøe ji¾ od èástky 500 Kè na rok. Obdarovaný od nás získá dìkovný list a obrázek "svého" zvíøete.

Vá¾ení zájemci o podporu Zoo Ostrava,
symbolickou adopcí pøispíváte formou finanèního daru na chov zvíøat a provoz Zoo Ostrava. Adopce je symbolická, zaplacením pøíspìvku nevzniká z Va¹í strany vùèi zvíøatùm ¾ádný nárok (napø. nelze se s nimi fotografovat nebo je nav¹tìvovat v expozici). Vybíráte si v¾dy druh zvíøete (ne jednotlivce), který chcete symbolicky adoptovat.
Zvíøata v Zoo Ostrava adoptují dìti, dospìlí, ¹kolní tøídy, rodiny i pracovní kolektivy, certifikát o adopci je oblíbeným dárkem k narozeninám nebo na Vánoce.

Pokud kupujete adopci zvíøete jako vánoèní dárek, platba musí být na na¹em úètu pøipsána nejpozdìji 18. 12. 2020. V opaèném pøípadì nemù¾eme garantovat doruèení do Vánoc.

Jak postupovat pøi adopci zvíøete?
1. Vyberte si druh zvíøete, které chcete adoptovat.
2. Vyplòte na webu formuláø k adopci (dole na této stránce), a ode¹lete jej.
3. Zapla»te vámi zvolený finanèní pøíspìvek, min. 500,- Kè na rok
bankovním pøevodem (èíslo úètu: 2339761/0100, variabilní symbol 914)
hotovì (na sekretariátì Zoologické zahrady - ve v¹ední dny, po pøedchozí domluvì)
po¹tou (na adresu Zoo Ostrava, Michálkovická 197, 710 00 Ostrava)
zadáním trvalé platby mù¾ete pøispívat men¹ími èástkami jednou za mìsíc (èíslo úètu: 2339761/0100, variabilní symbol 914)

Ze Zoo Ostrava po pøijetí finanèního daru
Za¹leme vám potvrzení o pøijetí platby, dìkovný list a fotografii zvíøete.
Zveøejníme jméno dárce po dobu jednoho roku na webových stránkách Zoo Ostrava. Po¹leme vám pozvánku na Den s dárci konaný zpravidla jednou roènì se speciálním programem (pøi vý¹i daru od 1.000,- Kè za rok).
Na vy¾ádání vystavíme potvrzení o poskytnutí finanèního daru pro fyzické nebo právnické osoby.
Podmínkou pro uvedení na tabuli nejvýznamnìj¹ích dárcù v pavilonu nebo u expozice adoptovaného zvíøete je
dar nad 5.000,- Kè pro ¹koly, tøídy a fyzické osoby
dar nad 10.000,- Kè pro právnické osoby.

Jedno zvíøe mù¾e mít více adoptivních rodièù. Zvíøata, kterým adoptivní rodièe chybí, netrpí hladem ani jinak nestrádají. Pro va¹i inspiraci zveøejòujeme druhy zvíøat, která mají málo adoptivních rodièù. Mù¾ete si vybrat zde, nebo ze seznamu zvíøat nebo pøímo pøi náv¹tìvì zoo.
- axis indický
- bahník západoafrický
- daman pralesní
- dikobraz jihoafrický
- jeøáb bìlo¹íjí
- kondor andský
- plameòák kubánský
- p¹tros dvouprstý
- vodu¹ka abok
- wapiti sibiøský


Dìkujeme za Va¹i podporu, kterou pøispíváte k dal¹ímu rozvoji Zoo Ostrava a pomáháte chovu ohro¾ených druhù zvíøat v lidské péèi. Také díky Va¹í pomoci mù¾eme podporovat ohro¾ené druhy zvíøat a rostlin pøímo ve volné pøírodì u nás a po celém svìtì. Pomáháte nám tím naplòovat hlavní poslání moderních zoologických zahrad - snahu o zachování biodiverzity.
 
Datum:
03.12.2020  07:07
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: ©ípkový podzim
 
Zoo Ostrava dìkuje v¹em, kteøí se zapojili do ©ípkového podzimu

V rámci sbìraèské soutì¾e ©ípkový podzim, kterou ostravská zoologická zahrada vyhla¹uje pravidelnì na podzim, lidé v leto¹ním roce pro zoo nasbírali 588 kg ¾aludù a témìø pìt kilogramù ¹ípkù a jeøabin. Za 12 let trvání soutì¾e to celkem bylo více ne¾ 15 tun plodù. Letos nejvíce plodù nasbírali ¾áci z The Ostrava International School (The Primary School Building) - 235 kg ¾aludù. Na vítìze èeká dárkový balíèek.

®aludy zpestøují a doplòují jídelníèek jelenùm, medvìdùm èi prasatùm. Na su¹ených ¹ípcích èi jeøabinách si zase pochutnají plodo¾raví ptáci, napøíklad ba¾anti nebo nìkteøí pìvci.

Vítìzùm blahopøejeme a v¹em, kteøí se do soutì¾e zapojili, moc dìkujeme za jejich èas a píli!

Kromì toho, ¾e vyhla¹ujeme sbìraèskou soutì¾ nebo prosíme pìstitele o pøebytky dýní a po domluvì i jiných plodin, sna¾íme se alespoò èásteènì pìstovat krmivo sami. V létì vyu¾íváme travnaté plochy - posekanou trávu su¹íme a senem pak krmíme jeleny, antilopy, ¾irafy nebo hrochy. Pro pandy èervené pìstujeme vlastní bambus. Kdy¾ je bambus pøerostlý a dochází k jeho radikálnímu zmlazování, zpestøí jídelníèek na¹im slonùm. Nìkteré keøe a stromy, které v rámci botanického parku pìstujeme jako okrasné se také vyu¾ijí. Jakmile støíháme nìkteré z tìch, co jsou rovnì¾ vhodné pro krmení, dáváme je zvíøatùm.

Sna¾íme se zabezpeèit potravu i ¾ivoèichùm, kteøí ¾ijí v pøírodním areálu zoologické zahrady a botanického parku volnì. Za tímto úèelem vysazujeme plodonosné keøe a stromy pro plodo¾ravé ptáky a kvetoucí nektarodárné rostliny pro vèely a dal¹í hmyz.

©árka Nováková, Zoo Ostrava
 
Datum:
16.10.2020  11:34
Od:
Fakultní nemocnice Ostrava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Prosba
 
Krevní centrum FN Ostrava hledá dárce, kteøí prodìlali koronavirovou infekci

Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava vyzývá mu¾e, kteøí prodìlali koronavirovou infekci, aby pøi¹li darovat tzv. rekonvalescentní plazmu pro léèbu covid pozitivních pacientù.

Uvítáme zdravé dárce plazmy v¹ech krevních skupin, kteøí:

- vá¾í minimálnì 65 kg

- prodìlali covid infekci a uplynul ji¾ 1 mìsíc od nákazy, ale ne déle, ne¾ 3 mìsíce

Dárci, volejte prosím na bezplatnou telefonní linku 800 260 004 nebo pi¹te na krevni.centrum@fno.cz a uveïte své jméno, pøíjmení a telefon. Dárce budeme následnì kontaktovat.

Darováním rekonvalescentní plazmy pomù¾ete v léèbì COVID pozitivních pacientù. Dìkujeme!
 
Datum:
07.10.2020  09:54
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Sbírka obleèení na záchranu slonù
 
Sbírka obleèení na záchranu slonù v Zoo Ostrava pokraèuje.

Pøemý¹leli jste nìkdy, kolik obleèení vám le¾í doma ve skøíni? Vìøili byste, ¾e prùmìrnì nosíme pouze 30 % svého ¹atníku? Nenechte vìci ve své skøíni zestárnou do nepou¾itelnosti. Po¹lete dále kousky, které byly tøeba nevhodným nákupem nebo Vám zkrátka nesedí. Nìkoho tøeba potì¹í a Vy navíc pomù¾ete dobré vìci.

Obleèení mù¾ete odevzdat do speciálního kontejneru v Zoo Ostrava. To bude následnì prodáno v síti charitativních second handù Moment a výtì¾ek poputuje na podporu organizace Save Elephants, která bojuje proti nelegálnímu zabíjení slonù v Africe. Ale POZOR! Odevzdané obleèení musí být opravdu pìkné a dále prodejné. Dìkujeme!

 
Datum:
02.10.2020  17:34
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re:
 
Zoo Ostrava uhynul starý samec ¾irafy Rothschildovy. Byl druhým nejstar¹ím samcem v ÈR.

Samec ¾irafy Rothschildovy se v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava do¾il úctyhodného vìku - témìø 22 let. Uhynul v noci na støedu 30. záøí. Podle plemenné knihy byl druhým nejstar¹ím ¾irafím samcem v rámci Èeské republiky a Slovenska (nejstar¹ím byl samec z pra¾ské zoo, který uhynul ve stáøi 22 let, 4 mìsíce a 15 dnù). Narodil se 25. ledna 2019 v Zoo Olomouc. Zajímavostí je, ¾e pocházel z dvojèat, co¾ je u ¾iraf velmi raritní. Do Ostravy byl dovezen jako nový chovný samec v roce 2003. Bìhem svého dlouhého ¾ivota v ostravské zoo zplodil celkem sedm mláïat, z nich¾ se ¹est podaøilo odchovat.

V souèasné dobì v zoo zùstávají dvì samice - 17ti letá samice narozená v Zoo Ostrava v roce 2003 a letos dovezená 1,5letá samice ze Zoo Praha.
 
Datum:
29.09.2020  11:25
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Dýnì pro zoo
 
Dýnì pro zoo: I v leto¹ním roce se ostravská zoologická zahrada obrací na zahrádkáøe a pìstitele dýní: Pokud se Vám urodilo nebývalé mno¾ství a nevíte co s nimi, zoo ráda Va¹e pøebytky pøijme. Poslou¾í k výzdobì areálu podzimní zoo a také jako krmivo pro zvíøata.

V pøedchozích letech se dýnì hlavnì dlabaly pøi tradièní akci u pøíle¾itosti Halloweenu a osvìtlovaly trasu lampionového prùvodu v zoo zaèátkem listopadu. Pøesto¾e zatím není úplnì jisté, zda se akce bude moci s ohledem na pandemii uskuteènit, zoo vyu¾ije pøebytky od pìstitelù a zahrádkáøù k výzdobì podzimního areálu zoologické zahrady a botanického parku a také jako zpestøení jídelníèku zvíøatùm. Velkou pochoutkou jsou dýnì napøíklad pro prasata, medvìdy, nìkteré opice nebo hrochy.

Kromì dýní pøijímá Zoo Ostrava i dal¹í podzimní plody - ¹ípky, jeøabiny a ¾aludy. V tomto pøípadì je mo¾né se zapojit do soutì¾e ©ípkový podzim. Pravidla soutì¾e najdete na https://www.zoo-ostrava.cz/cz/zoo/novinky/2150-sipkovy-podzim-v-zoo-ostrava/. Do soutì¾e nejsou zahrnuty plody jírovce maïalu (ka¹tany). Tyto plody zoo ani nepøijímá.

Dìkujeme za v¹echny pøinesené plody!
 
Datum:
22.08.2020  09:01
Od:
Lenka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: pozvánka
 
Bílovecký zámek o¾ije renesanèní hudbou z doby Rudolfa II.

Pokud v nedìli 23. srpna nav¹tívíte bílovecký zámek, zavedou vás tóny renesanèní hudby jediného souboru svého druhu ve støední Evropì Plaisirs de Musique, do dávné historie. Na chvíli se ocitnete se v dobì, kdy se na hradech a zámcích tanèil takzvaný Tourdion - skoèný tanec v 6/8 taktu. Je to ale také jméno známé francouzské pijácké písnì pøibli¾nì z roku 1530.

Soubor Plaisirs de Musiqu, který byl zalo¾en v roce 2013 a specializuje se na autentickou interpretaci hudby star¹ích stylových období, zde od 15 hodin zahraje hudební pásmo rùzných národností a stylù s názvem Tourdion - poklady renesance aneb hudba z doby Pra¾mù z Bílkova.

Na bíloveckém zámku budou v centru pozornosti pøedev¹ím skladby Josquina des Prés, jednoho z nejslavnìj¹ích pøedstavitelù slavné nizozemské polyfonie a také hudba Codexu Jacobides. Tento codex patøí jednoznaènì k bohatému hudebnímu odkazu èeských zemí, rukopis písní byl zapsán v Praze nìkdy v dobì vlády Rudolfa II. O jeho zachování se pøed zhruba 50 lety zaslou¾il mimo jiné také Jiøí Tichota, specialista na loutnové tabulatury, který postupnì skladby zapsané v nìmecké tabulatuøe na potrhaných papírech, ponièených vlhkem a nìkolika staletími ¹patného zacházení, pøepsal. Nìkteré z melodií pou¾il Jiøí Tichota pøed lety pro skupinu Spirituál kvintet, jedna ze skladem zaznìla i v písni Karla Svobody a v podání Heleny Vondráèkové ve filmu Noc na Karl¹tejnì. Edici s názvem Codex Jacobides, pojmenovanou po ©tìpánu Jacobidesovi, jeho¾ mimoøádná skladba Preambulum je nejstar¹í instrumentální skladbou, která má prokazatelnì èeského autora, se v¹ak dlouhá léta nedaøilo vydat.

Teprve spolupráce Jiøího Tichoty s umìleckým vedoucím souboru Plaisirs de Musique Janem Èi¾máøem vedla k dokonèení tohoto pozoruhodného svìdectví èeské hudební historie a k natoèení CD Codex Jacobides, které letos vydal Supraphon. A právì písnì z tohoto CD usly¹í také náv¹tìvníci bíloveckého zámku. Program bude obohacen také o ú¾asné francouzské ¹ansony o lásce.


 
Datum:
14.08.2020  07:27
Od:
Petra (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re:
 
Fakultní nemocnice Ostrava vychází vstøíc èeským turistùm cestujícím do zahranièí, kteøí potøebují pro vstup do cizí zemì potvrzení o negativním testu na Covid-19. Samoplátci, kteøí pøijdou k odbìru do COVID CENTRA FNO v provozní dobì od pátku 14. 8. do pondìlí 17. 8. 2020 vèetnì, si budou moci výsledek testu vyzvednout velmi rychle, hned následující den po odbìru po 9.00 hodinì ranní na Informacích Centrálního pøíjmu FN Ostrava (otevøeno 24 hodin dennì).
 
Datum:
02.08.2020  08:37
Od:
Barbora (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Kolo pro Adama...
 
V rámci sportovní výzvy "Kolo pro Adama" odstartuje v sobotu 8. srpna z Plznì cyklo vyjí¾ïka "Okolo Èeska". Tøi èlenové z teamu Adam, jeho¾ patronem je handicapovaný Adam Kuthan, vyrazí na cestu kolem republiky a bìhem pìti dní plánují ujet zhruba 1 500 kilometrù. Jízdou na kole od 8. do 12. srpna se mù¾e do výzvy zapojit také ¹iroká veøejnost. Partnerské spoleènosti za ka¾dý zdolaný kilometr ka¾dého úèastníka pøispìjí do sbírky 5 Kè. Cílem je vybrat alespoò pùl milionu korun pro neziskovou organizaci Èerní konì na nákup kol pro co nejvìt¹í poèet handicapovaných dìtí.

Malý krok pro Adama, velká ¹ance pro dal¹í dìti
Pùvodním cílem výzvy "Kolo pro Adama" bylo vybrat prostøednictvím portálu darujme.cz èástku 150 000 Kè na tricykl pro tøináctiletého Adama Kuthana, který je od svých tøí let upoután na lù¾ko. Rád ale sportuje a díky pravidelnému tréninku na handbiku a trena¾éru se mù¾e vyrovnat svým kamarádùm a zároveò se více zapojit do spoleèenského ¾ivota. Cílová èástka se ale vybrala za rekordních 6 dní. Proto se organizátoøi rozhodli, ¾e vybaví handbikem/tricyklem nejen Adama, ale i dal¹í handicapované dìti. Novì míøí na èástku 500 000 Kè a vyzývají veøejnost: "Pojïte s námi od 8. srpna jezdit na kole!"
 
Datum:
23.07.2020  13:38
Od:
Petra (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Výzva...
 
Dárci krve, potøebujeme va¹i pomoc! Zásoby krve klesají

Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava ¾ádá v¹echny, kdo mohou darovat krev, aby pøi¹li co nejdøíve k odbìru.

Zásoby krve v¹ech krevních skupin rychle ubývají a spotøeba krve pro pacienty nemocnice stoupá.

Objednejte se buï telefonicky na 800 260 004 nebo on-line na https//kceobj.fno.cz/.

Podrobnìj¹í informace o darování krve naleznete na www.fno.cz - DARUJTE KREV.

Dìkujeme!




Re¾im zobrazení: v¹e / strom
    Star¹í pøíspìvky >>>