Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Valérie,
zítra Rostislav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz


Tip pro vás
Nav¹tivte nové poradny...

Chcete-li mít vlastní E-mailovou schránku, pøístupnou odkudkoliv, vyu¾ijte TipMail.cz. Mù¾ete zde získat zcela zdarma e-mail adresu, kterou si zaregistrujete.

Letem, svìtem...
17.04 - Ostrava:Fakultní nemocnice Ostrava si pøipomnìla Svìtový den hlasu preventivním vy¹etøením hlasivek

V úterý 16. dubna byla Foniatrická ambulance Kliniky ORL a chirurgie ... (více >>>)
Petra Petlachová

07.04 - Liberec:V SeneCura SeniorCentru Liberec vystoupily Matylda a Tylda a udìlaly radost klientùm i jejich rodinám

Pestrá paleta aktivit v libereckém SeniorCentru SeneCura zahrnuje ... (více >>>)
Filip Moravec

Zasmìjme se
18.04 - Pane vrchní, u¾ pøi¹el nìkterý z tìch opilcù, co s nimi ve ètvrtek sedávám u stolu?
Ne, pane, vy jste první!

Èí¹ník v luxusní restauraci:
Podívejte se, mladíku, za deset ... (více >>>)
Pavel

Pranostika pro tento den
18.04 - V tomto mìsíci jest obyèejnì mnoho silných vìtrù, nato hned sníh, dé¹», kroupy, sluneènost a proto¾e stále promìnitelné povìtøí, ¾e se sotva v celém roku takové nalézá.
Ranní ... (více >>>)
Danka

Dobré rady
18.04 - 18. Dejte si do u¹í ucpávky.

17. Pøedstavte si, ¾e je èas vstát.

16. Zhluboka dýchejte.

15. Pøed spaním nesledujte televizi ani si neètìte

14. Spìte s hlavou k ... (více >>>)
Jitka




Domù
Zde si mù¾ete nastavit SeniorTip jako va¹i domovskou stránku. To znamená, ¾e se vám stránky SeniorTip zobrazi poka¾dé pøi spu¹tìní va¹eho prohlí¾eèe nebo po kliknutí na ikonu domù. Kliknutím ZDE se provede nastavení va¹i domovské stránky na adresu stránek SeniorTip.cz.


"Projekt "Internet a senioøi" podporují:

MORAVSKÁ OSTRAVA A PØIVOZ

Nadace rozvoje obèanské spoleènosti

Carrefour

SEVEROMORAVSKÁ ENERGETIKA

VÍTKOVICE TOURS

AGENTURA PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ

OVAK

EU
Dobré rady
18.11 - Listopad bude o kávì
Bez kofeinu to není ono
V obchodech najdete také výrobky s oznaèením káva bez kofeinu. Tu pijí lidé, kterým se ze zdravotních dùvodù nedoporuèuje po¾ívání kofeinu. Byla vynalezena vlastnì náhodou. Ludwig Roselius, dovozce kávy z Nìmecka, obdr¾el jednoho rána roku 1903 dodávku kávových zrn a záhy poznal, ¾e káva byla na lodi zcela promoèena moøskou vodou. Roseliovi se v¹ak nechtìlo kávu vyhazovat, a proto se rozhodl, ¾e zjistí, zda by nemohla být nìjak zachránìna. Laboratorní testy pak ukázaly, ¾e káva byla zbavena vìt¹iny svého kofeinu. Pøi¹el tak na metodu, která pomocí èisté vody odstraòovala kofein z kávového zrna.
Nìkteré druhy kávových smìsí bez kofeinu jsou jemné a dobré. Av¹ak, jak zdùrazòují odborníci, mohou být opravdu jen dobré, nikoli skvìlé. V bezkofeinových kávách ni¾¹í kvality jsou toti¾ èasto odstranìny i základní chu»ové slo¾ky.
Mnohým se káva bez kofeinu ponìkud protiví - chybí v ní toti¾ ono "nakopnutí", pro které kávu èasto pijeme. Pokud opravdu z nìjakého dùvodu nemáte rádi kofein nebo jste na nìj alergiètí i v malých dávkách, jaké jsou napøíklad v espresu, radìji kávu vynechte a dejte si d¾us nebo sodovku. Je to lep¹í ne¾ káva bez kofeinu.
Rady pro dobrý ¹álek
1. Èisté nádobí
Filtry, kávovary a dal¹í instrumenty musí být umyty po ka¾dém pou¾ití.
2. Dobrá voda
Odborníci dávají pøednost lehce tvrdé vodì. Zmìkèená voda je dobrým materiálem pro espreso, na které se pou¾ívají jemnìj¹í smìsi.
3. Správná teplota
Teplota, kterou by mìla mít voda v okam¾iku kontaktu s kávovou smìsí, je 93 stupòù. Káva v ¹álku má mít 85 a¾ 87 stupòù.
4. Správná hustota smìsi
Dobøe umletá smìs má propou¹tìt vodu ve filtru ve správnou dobu, ani¾ by zanechávala vìt¹í mno¾ství sedimentu (vyjma turecké a arabské kávy).
5. Správný pomìr
Odborníci doporuèují zhruba dvì vrchovaté l¾ièky kávové smìsi na dva decilitry vody. Koneènou instancí je v¹ak va¹e subjektivní chu».
6. Správná doba pøípravy
Optimální doba pro pøípravu kávy je kolem 4 minut, na espreso ze stroje 15 a¾ 25 sekund.

Zajímavosti o kávì
* Kávový prùmysl je co do poètu zamìstnancù druhý za ropou.
* Prùmìrný kávovník roènì vyprodukuje pouhé dva tisíce kávových zrn.
* Jakmile zaènou jamaj¹tí netopýøi vysávat du¾inu z kávových zrn na keøi, je to pro farmáøe neklamné znamení, ¾e nade¹el èas skliznì.
* Deset ¹álkù kávy má pouhých jedenáct kalorií.
---------------------------------
Èerstvì umletá je nejlep¹í
Nejlep¹í je kávu semlít tìsnì pøed pou¾itím, aby byla voòavìj¹í. Je v¾dycky lep¹í kupovat men¹í mno¾ství celých, tedy nemletých zrn a podle potøeby si je doma umlít. Kupujete-li mletou kávu, vyberte si vakuované balení. Kávu uchovávejte na chladném místì v nádobách ze skla, porcelánu nebo pocínovaného plechu s dobøe tìsnícím uzávìrem. Semletou zrnkovou kávu v nádobce v¾dy upìchujte.
Jemnì mletá káva si uchovává vùni déle ne¾ hrubì mletá, proto¾e èásteèky tvoøí hustou hmotu s men¹ím prostorem pro vniknutí vzduchu zpùsobujícího oxidaci a ztrátu vùnì. Jemnost umletého zrna je z hlediska kvality kávy klíèová. Je dùle¾ité si pamatovat, ¾e èím jemnìj¹í je umletá smìs, tím rychlej¹í je samotný akt louhování a naopak. Vlastní cyklus louhování kávy by nemìl trvat déle ne¾ osm minut. Pro vìt¹inu mletých smìsí jsou ideální ètyøi minuty. Úèelem je dostat z kávového základu vìt¹inu jeho chuti, av¹ak bez oné hoøkosti, která je ve skuteènosti pøirozenou slo¾kou kávy. Dùle¾itá je také kvalita vody, která se pou¾ívá k louhování. Co je ve vodì, je také v kávì.
------------------------------
Jak vzniká káva?
Kávovník je malý a stále zelený strom, pìstovaný rozsáhle ve vlhkém tropickém pásmu. K získání vlastních kávových zrn, jak je znáte z obchodù, je zapotøebí zpracování: èi¹tìní a odstranìní du¾natého osemení rostliny, su¹ení a pra¾ení. Pra¾ení je vìda i umìní zároveò, øíkají odborníci. Ke konci pra¾ení mù¾e být ke kávovým zrnùm pøidáváno koøení, jak se to dìlá v Etiopii - zázvor, skoøice a høebíèek jsou nejlep¹í. Svìtle pra¾ená zrna jsou nejlep¹í pro kávu s mlékem, tmav¹í pro èernou kávu.
Kávu si mù¾ete pra¾it i sami v troubì nebo na hrubé pánvi, ale je to pomalý a hlavnì nedokonalý postup. Jsou k dostání domácí pøístroje, a máte-li skuteènì rádi dobrou kávu, zjistíte, ¾e pra¾it si vlastní kávu stojí za to.
---------------------------------------
Dobré zprávy pro pijáky kávy.
Výraznì sni¾uje riziko výskytu ¾luèových kamínkù a cukrovky. Ovlivòuje pozitivnì i jaterní hodnoty a astma.
Rozhodující je vypít správnou dávku. Naprosto ne¹kodné je vypít dennì ètyøi ¹álky kávy (cca 300 mg kofeinu). Naopak mù¾ete být je¹tì zdravìj¹í. Dejte si v¹ak pøece jen pozor. I kdy¾ káva není ¹kodlivá, jak se døíve pøedpokládalo, nelze ji pít jako vodu. Pro tìhotné, lidi s nemocným ¾aludkem a pacienty s vysokým krevním tlakem je káva nadále zakázaná. Toto jsou zji¹tìné pozitivní úèinky kávy.

1. Káva a riziko rakoviny
Kyseliny obsa¾ené kávì mohou sni¾ovat riziko vzniku rakoviny tlustého støeva a ¾aludeèních vøedù.
2. Káva popohání spalování tukù
Káva neposiluje jen du¹evní schopnosti èlovìka, ale i jeho tìlesné. Kofein startuje spalování tukù a tìlo tak získává energii. Ocení to zvlá¹tì sportovci. Nìkolik ¹álkù kávy dennì zpùsobí vy¹¹í spotøebu kalorií, ani¾ bychom jakékoliv kalorie dodávali.
3. Káva zvy¹uje potenci
Brazil¹tí a ameriètí vìdci jsou si jisti. Pijáci kávy jsou sexuálnì aktivnìj¹í, ne¾ ti, kdo na kofein rezignují. Káva je podle jejich zji¹tìní skuteèným afrodiziakem. Mimoto jsou spermie od milovníkù èerného nápoje pohyblivìj¹í.
4. Káva dává ¹tìstí
Káva, speciálnì tedy kofein v ní obsa¾ený zvedá náladu natolik, ¾e u lidí posti¾ených depresemi byl zaznamenán jejich ústup. Mimoto káva odstraní mírné bolesti hlavy.
5. Káva ochraòuje pøed Parkinsonovou nemocí
Dlouhodobé studie na více ne¾ 8000 Amerièanech dokázaly, ¾e kofein mù¾e zabránit dìsivému ochrnutí pøi Parkinsonovì nemoci. Chrání toti¾ mozkové buòky pøed degenerací. Èím více kávy lidé pijí, tím ni¾¹í je pravdìpodobnost onemocnìní Parkinsonovou nemocí.
6. Káva chrání pøed ¾luèovými kameny
Podle studie Harvardovy univerzity sni¾uje pití ètyø ¹álkù kávy dennì riziko výskytu ¾luèových kamenù o 25 procent. Kofein toti¾ drá¾dí ¾luèník ke kontrakcím, které brání tomu, aby se ¾luèové kameny tvoøily.
7. Káva pomáhá pøi trávení
Mù¾e být dokonalý prostøedek proti problémùm s trávením. U mnoha lidí má ranní káva stimulující úèinek na trávicí trakt. Kofein toti¾ pùsobí na nervový systém, který se mimo jiné stará o trávení.
8. Káva ulevuje od astmatu
Studie na 20 tisících Amerièanech potvrdila, ¾e pravidelná konzumace kávy zlep¹uje funkci plic. U astmatikù jsou symptomy jejich nemoci zmírnìny. Zlep¹ený stav souvisí s uvolnìním plicního svalstva.
9. Káva proti cukrovce
Vìdci zjistili, ¾e riziko vzniku cukrovky je u pijákù kávy sní¾eno o polovinu. Není zatím jasné, co je pøíèinou.
10. Káva chrání pøed onemocnìním jater
Ameriètí experti tvrdí, ¾e káva mù¾e chránit pøed onemocnìním jater. Studie na 10 tisících Japoncù prokázala, ¾e káva zlep¹ila jaterní hodnoty, zvlá¹tì pak u alkoholikù.
11. Káva vás dìlá fit
Káva je probuzovaè. Poté, co se do mozku dostane kofein, stoupne jeho èinnost o 10 - 15 procent. Vylep¹í se i koncentrace, zlep¹uje bdìlost a pozornost. Neurologové izraelského Weizmannova institutu zjistili, ¾e mozkové buòky pod vlivem kofeinu rostou a¾ o tøetinu pùvodní velikosti a tvoøí nová propojení.
------------------------------------
Káva a zdraví
Káva je oblíbená i kvùli vysoké koncentraci kofeinu. Ten pozitivnì stimuluje srdeèní èinnost a centrální nervový systém, funguje také jako prostøedek ke krátkodobému zvý¹ení krevního tlaku.
Vliv kávy na zdraví èlovìka ale není zcela jednoznaèný. Star¹í a nepøíli¹ povzbudivé studie, které pøed pøíli¹ èastým pitím tohoto kofeinového nápoje varují, v souèasnosti napadá øada renomovaných dietologù.
Káva v¹ak není jediným bì¾nì dostupným nápojem, který obsahuje kofein. V jednom ¹álku kávy espreso mù¾e být 97 a¾ 125 mg, èaj v prùmìru obsahuje 15 mg na hrnek, kakao 10 a¾ 17 mg, stejné mno¾ství coly 40 mg. V tabulce èokolády mù¾e být pøítomno 60 a¾ 70 mg kofeinu.
------------------------------------
Jak pøipravovat a vychutnávat kávu
Káva je nejpopulárnìj¹ím nápojem na svìtì. V nìkterých zemích jí sice úspì¹nì ¹lape na paty èaj, ale po¾itkáøi vìdí své: káva je káva. Tento nápoj nabízí øadu variací, jak jej promìòovat. Kávu pijeme pøi pøátelském setkání, pøi pracovní schùzce nebo tøeba na povzbuzení pozornosti.
Navzdory módì pøepra¾ených a pøeslazených kávovin si i opravdoví znalci a milovníci kávy mohou vybrat z obrovského mno¾ství kvalitních druhù a znaèek.
Která je nejlep¹í?
Dùvìøujte svým chu»ovým buòkám a rozhodnìte se sami. Vá¹ vkus si urèitì najde cestu tou záplavou rùzných mo¾ností. Vybírejte v¹ak ochutnáváním kávy, a nikoli èekáním na názory nìkoho jiného.
(lil)