Velikost textu: normln | zvtit | zmenitInternetov magazn nejen pro seniory  

Navigace

Svtek
Dnes slav svtek Ladislav,
ztra Lubomr.

Mete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uivatel: nepihlen

Vce informac o klubu a lenstv v nm se mete dozvdt na strnkch naeho klubu.

Anketa
Nvtvnci strnek - vk nvtvnk. Dkujeme za hlasovn!
 
 
 
 

E-mail
Nemte-li zde svou e-mail schrnku (adresu), mete si ji zdarma vytvoit.

Statistika



Podporuj ns
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydv: Spolenost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz


Tip pro vs
Navtivte nov poradny...

Chcete-li mt vlastn E-mailovou schrnku, pstupnou odkudkoliv, vyuijte TipMail.cz. Mete zde zskat zcela zdarma e-mail adresu, kterou si zaregistrujete.

Letem, svtem...
27.06 - Praha:Villa Pell pedstav volnou tvorbu i ilustrace Albty Sklov. Zatek lta bude ve Villa Pell patit malce, grafice a ilustrtorce Albt Sklov. Na vstav ... (vce >>>)
Jan Rous

24.06 - BOHUMN:Knihy doslova za "babku". V takovm duchu se i letos nesl antikvarit pod irm nebem v Bohumn, kter vera (ve stedu 19. ervna) u popt uspodala ... (vce >>>)
Lucie Balcarov

Zasmjme se
27.06 - Nejkrat skotsk vtip: Rd bych zaplatil!

McPerson slbil synovi za kadou dobrou znmku ilink. Od t doby nos kluk jen sam dobr znmky. Za pl roku se otec podezrav ... (vce >>>)
Pavel

Pranostika pro tento den
27.06 - Na Petra a Pavla den jasn a ist, rok roodn bude jist.
O Petru li pr, po ticet dn d鹻 se vr.
Jak je Petr a Pavel, takov bude i Havel.
Na Petra a Pavla ... (vce >>>)
Marie

Dobr rady
27.06 - 12. Naute se odpovat
Nkte lid vydvaj za svou pednost to, e jsou v jednom kole, ale jejich zdrav to nesvd. Odpoinek pasivn i aktivn do ivota pat.

11. ... (vce >>>)
Lenka




Dom
Zde si mete nastavit SeniorTip jako vai domovskou strnku. To znamen, e se vm strnky SeniorTip zobrazi pokad pi sputn vaeho prohlee nebo po kliknut na ikonu dom. Kliknutm ZDE se provede nastaven vai domovsk strnky na adresu strnek SeniorTip.cz.


"Projekt "Internet a senioi" podporuj:

MORAVSK OSTRAVA A PIVOZ

Nadace rozvoje obansk spolenosti

Carrefour

SEVEROMORAVSK ENERGETIKA

VTKOVICE TOURS

AGENTURA PRO REGIONLN ROZVOJ

OVAK

EU
Dobr rady
13.06 - Peen a ztuen tuky
Speciln tuky na peen dobe snej stedn teploty, pi kterch se pee napklad cukrov. Pi pprav tsta jdou nastrouhat, a doshnou tak lep konzistence tsta. Ke smaen jsou nevhodn, protoe se pi vych teplotch pepaluj.
Chu msla je vborn a v nkterch druzch peiva nepostradateln. V msle je navc obsaena "hubnouc" molekula CLA, kter prv v rostlinnch tucch chyb, ale vzhledem k tomu, e ivoin tuky zvyuj cholesterol, je lpe preferovat rostlinn oleje, a to pedevm oleje lisovan za studena. Vyznavai tradin esk kuchyn nedaj dopustit na sdlo a potraviny pipravovan na rostlinnch tucch se jim zdaj oizen. To vak obsahuje joul a cholesterolu jet vce ne mslo a nen v nm ani pli velk mnostv zmnn CLA.

Na smaen je nutn vybrat sprvn olej
Lid si asto kod i tm, e pouvaj nevhodn tuky. Jak se ale v irok nabdce tuk orientovat?
Zkladn a nejjednodu rozdlen tuk je na tuky ivoin (nap. sdlo, mslo) a rostlinn (nap. olej slunenicov, olivov, dov a dal). Je dleit hldat spotebu tuk, a to hlavn tch ivoinch, kter obsahuj nasycen mastn kyseliny. Ty se toti podlej mimo jin nap. na zvyovan hladiny cholesterolu v tle!

Fritovac olej pouze na smaen
Pokud to jde, vyvarujte se smaen. Pokud si smaen zek nedokete odci, vyberte si k tomu dobr olej. Fritovac oleje snesou vysok teploty. Jsou tedy vhodn ke smaen. V dnm ppad nepat do studen kuchyn!
Pi fritovn se dr konstantn teplota, a tuk se tolik nepepaluje. Potravina je ze vech stran obklopena olejem - pry z vody, kterou pirozen obsahuje, se nikam neodpauj a jejich petlak umon, e takto smaen potravina nenasaje tolik tuku, jako kdy "plave" na pnvi, kde navc hroz peplen oleje pi vy teplot. Po osmaen je navc vhodn pebyten tuk odst ubrouskem.
Fritovac "lze" je mon pout i nkolikrt. Kdy vak olej zane tmavnout a plavou v nm kousky splen strouhanky, je as na jeho vmnu. Olej tak zan nabvat na zpachu, co je neklamn znmka peplen. Pi pepalovn dochz ke vzniku nevhodnch vazeb - molekuly vych mastnch kyselin ztrcej dvojn vazby, jejich etzce se rozvtvuj a takto pemnn tuky mohou bt rakovinotvorn. Smait je mon i bez tuku - to vak dovoluje pouze ndob s akutermickm dnem z vysoce kvalitn nerez oceli, a lze tak smait pouze prodn zky nebo naopak klobsy. Takov pnev mus bt tk do ruky, mus se rozeht na potebnou teplotu a teprve pot je mono vloit pipravovan maso, z nho se tuk vypee. Potraviny obalen ve strouhance tuk potebuj. Je vak vhodn nalt si trochu oleje do misky, a kad obalen kousek v nm pedem namoit.
Lenka