Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Marek,
zítra Oto.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Mo¾ná nevíte, ¾e...
Datum:
02.08.2020  08:37
Od:
Barbora (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Kolo pro Adama...
 
V rámci sportovní výzvy "Kolo pro Adama" odstartuje v sobotu 8. srpna z Plznì cyklo vyjí¾ïka "Okolo Èeska". Tøi èlenové z teamu Adam, jeho¾ patronem je handicapovaný Adam Kuthan, vyrazí na cestu kolem republiky a bìhem pìti dní plánují ujet zhruba 1 500 kilometrù. Jízdou na kole od 8. do 12. srpna se mù¾e do výzvy zapojit také ¹iroká veøejnost. Partnerské spoleènosti za ka¾dý zdolaný kilometr ka¾dého úèastníka pøispìjí do sbírky 5 Kè. Cílem je vybrat alespoò pùl milionu korun pro neziskovou organizaci Èerní konì na nákup kol pro co nejvìt¹í poèet handicapovaných dìtí.

Malý krok pro Adama, velká ¹ance pro dal¹í dìti
Pùvodním cílem výzvy "Kolo pro Adama" bylo vybrat prostøednictvím portálu darujme.cz èástku 150 000 Kè na tricykl pro tøináctiletého Adama Kuthana, který je od svých tøí let upoután na lù¾ko. Rád ale sportuje a díky pravidelnému tréninku na handbiku a trena¾éru se mù¾e vyrovnat svým kamarádùm a zároveò se více zapojit do spoleèenského ¾ivota. Cílová èástka se ale vybrala za rekordních 6 dní. Proto se organizátoøi rozhodli, ¾e vybaví handbikem/tricyklem nejen Adama, ale i dal¹í handicapované dìti. Novì míøí na èástku 500 000 Kè a vyzývají veøejnost: "Pojïte s námi od 8. srpna jezdit na kole!"
 
Datum:
23.07.2020  13:38
Od:
Petra (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Výzva...
 
Dárci krve, potøebujeme va¹i pomoc! Zásoby krve klesají

Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava ¾ádá v¹echny, kdo mohou darovat krev, aby pøi¹li co nejdøíve k odbìru.

Zásoby krve v¹ech krevních skupin rychle ubývají a spotøeba krve pro pacienty nemocnice stoupá.

Objednejte se buï telefonicky na 800 260 004 nebo on-line na https//kceobj.fno.cz/.

Podrobnìj¹í informace o darování krve naleznete na www.fno.cz - DARUJTE KREV.

Dìkujeme!




 
Datum:
29.03.2020  17:33
Od:
Jiøí Du¹ek (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Evropská komise rozhodla o zru¹ení støídání èasu v roce 2018. Pí¹e se rok 2020 a stále ve støídání èasu pokraèujeme. Proè? Proto¾e na tom, který èas bude zaveden celoroènì, se mají dohodnout samotné èlenské státy. Termín zavedení celoroèního èasu nyní není znám.

Hvìzdárna a planetárium Brno právì uvedla v ¾ivot web Zachraòme støedoevropský èas - www.stredoevropskycas.cz, který byl pøipraven ve spolupráci fyziologù a astronomù. Uvádí vìdecké dùkazy pøemluvené do srozumitelného jazyka veøejnosti, proè má být v rozhodnutí o budoucím èase preferován støedoevropský (nebo také lidovì zimní) èas. Ten je toti¾ tím pøírodním, symetrickým a tedy pøirozeným. Vzpomeòme si na jeho výhody ze soboty na nedìli, kdy - doufejme naposledy - pou¾ijeme letní èas.

"Odborníci poukazují na to, ¾e správná synchronizace na¹ich vnitøních hodin s denní dobou je nezbytná pro zdraví. A ¾e porucha èasové regulace souvisí s výskytem øady civilizaèních chorob. Ponechání standardního èasu celoroènì (tedy nikoliv letního) umo¾ní lep¹í seøízení na¹ich vnitøních hodin a pøispìje ke zmírnìní výskytu civilizaèních chorob. Tak to udìlejme," shrnuje Jiøí Du¹ek, øeditel Hvìzdárny a planetária Brno.

Podle vìdcù toti¾ není podstatné, ¾e díky letnímu èasu za¾ijeme v létì del¹í dny. Mnohem dùle¾itìj¹í napøíklad je, ¾e díky pøírodnímu - støedoevropskému èasu za¾ijí dìti i pracující pøi cestì do práce více denního svìtla. "Pokud bychom pøestali støídat èas a ponechali bychom ten letní, tak napøíklad kolem zimního slunovratu bude v devìt ráno je¹tì tma a dìti budou v zimì do ¹koly chodit za tmy mnoho týdnù," upozornil Jiøí Du¹ek.
Proè zavést støedoevropský èas?

Aèkoliv se leckomu nelíbí, ¾e by nemìl dlouhé letní veèery na zahradì, vìdecké dùvody z oblasti fyziologie mluví jasnì. Úvahu lze rozdìlit do jednotlivých krokù:
1.Støídání èasu je nesmysl, nikomu a nièemu dnes u¾ neprospívá.
2.Pokud støídání èasu po¹leme do propadli¹tì dìjin, jaký èas si pak nechat?
3.Jedinì ten, kdy je Slunce v pravé poledne nad jihem.
4.Proè? Pro ná¹ organismus je mnohem dùle¾itìj¹í ranní svìtlo ne¾ prodlou¾ený veèer.
5.Jediným øe¹ením je støedoevropský èas, tedy èas symetrický nebo je¹tì lépe øeèeno pøírodní.

Ad. 1 Støídání èasu ztratilo u¾ dávno pùvodní smysl. Ekonomickou úsporu dávných let nahradily ekonomické náklady na zmìnu èasu dvakrát roènì a také na letní klimatizování. Tak¾e pùvodnì zamý¹lené ekonomické úspory èinily v posledních letech zlomky procenta. Øadì lidí pøitom støídání èasu dìlá problémy. Po dlouhých letech rùzných iniciativ tak Evropská unie pøistoupila ke zru¹ení støídání èasu a zdálo se to být vyøe¹eno: støídání skonèí, podobnì jako napøíklad pøed nìkolika lety v Rusku.

Ad. 2. Ale nìjak nás nenapadlo, ¾e by nìkdo mìl øe¹it absurdní otázku: Kdy¾ ne støídání, tak jaký èas? Nenapadlo nás to proto, ¾e èas je historicky urèen podle tzv. pásem tak, ¾e Slunce je v pravé poledne nad jihem. U nás se ten èas jmenuje støedoevropský èas. Lidé si v¹ak zvykli na výhody letního èasu v létì = dlouhé vlahé veèery, a proto se objevily názory ponechat celoroènì "letní èas". Jen málokdo si v¹ak uvìdomuje, ¾e to má svou stinnou stránku v zimì.

Ad. 3. Proè støedoevropský, který bychom také mohli nazvat symetrický nebo je¹tì lépe pøírodní? Proto¾e je symetrický vzhledem k východu Slunce, jeho poloze nad jihem v poledne a k západu Slunce. Proto¾e trvale letní èas bude znamenat, ¾e si sice u¾ijeme letní veèery a v létì nám je jedno, jestli vstáváme o hodinu pozdìji, proto¾e svìtlo je od ètyø hodin, ale zato v zimì to bude ouvej. Kolem zimního slunovratu bude v devìt ráno je¹tì tma a dìti budou v zimì do ¹koly chodit za tmy mnoho týdnù.

Ad. 4. Trvalé zavedení letního èasu je nesmysl. Kdy¾ jsou lidé dotazováni bìhem letní doby na preferenci pro zavedení celoroèního èasu, ka¾dý si vybavuje výhody letního èasu, ale vìt¹inou nemyslí na to, jak to bude v zimì. Prùzkumy veøejného my¹lení se v zimì neprovádìly, lidé by asi odpovídali jinak. Vìdci fyziologové a odborné fyziologické spoleènosti z celé Evropy zdùrazòují nesmyslnost a ¹kodlivost trvale letního èasu, proto¾e pro èlovìka, jeho biorytmy a kognitivní výkon je mnohem dùle¾itìj¹í ranní svìtlo ne¾ prodlou¾ený veèer.

Ad. 5: Støedoevropský èas - ten vyhovuje v¹em evropským státùm, kromì tìch hodnì na východì - jako je Ukrajina, nebo hodnì na západì, jako je tøeba Portugalsko nebo Irsko. Ale tam u¾ si hodinky stejnì pøetáèet musíte. Pøírodní (støedoevropský) èas podporuje i Akademie vìd Èeské republiky, konkrétnì její Fyziologický ústav.

Celoroèní u¾ívání letního èasu nám oproti støedoevropskému èasu sice poskytne o dva mìsíce del¹í období, kdy je¹tì ve 20 hodin veèer bude venku svìtlo, zároveò ale pøidá dvoumìsíèní období, kdy je¹tì v 8 hodin ráno bude venku tma nebo ¹ero.

Samozøejmì, ¾e jde skloubit trvale letní èas a zmìna pracovního re¾imu. Nìkteøí lidé si svùj pracovní den mohou svobodnì upravit na základì svého povolání, tedy v prùbìhu roku vstávat podle toho, jak vychází Slunce, v zimì klidnì o hodinu déle. Ale s tradicí zaèátku smìny ve fabrikách u¾ od Marie Terezie v ¹est ráno je to pro drtivou vìt¹inu lidí utopie. Dal¹ím argumentem je, ¾e posun pracovní doby na pozdìj¹í hodinu ukrojí z veèerní doby, kterou bychom v létì strávili na svìtle.

Nejsme v tom sami!

Shodnì jako se k pøírodnímu (støedoevropskému) èasu stavìjí èe¹tí fyziologové (napø. Fyziologický ústav AV ÈR) jej podporují v¹echny evropské profesní instituce a organizace. Citujeme z prohlá¹ení Evropské spoleènosti pro biologické rytmy urèeného Evropské komisi: "Jako odborníci na biologické hodiny a spánek sledujeme iniciativu Evropské komise opustit ka¾doroèní zmìny èasu na jaøe a na podzim na území Evropské unie. Chtìli bychom zdùraznit, ¾e vìdecké dùkazy, které jsou v souèasné dobì k dispozici, naznaèují, ¾e zavedení trvalého standardního èasu (støedoevropský) je nejlep¹í volbou pro veøejné zdraví. Pøi tomto standardním èase bude více ranního svìtla v zimì a ménì veèerního svìtla v létì. To bude lépe synchronizovat biologické hodiny a lidé budou lépe spát vzhledem k jejich práci a ¹kolní dobì. Pocit tzv. "sociálního jetlagu" se ve srovnání s letním èasem sní¾í, tìlo bude fungovat lépe a du¹evní výkon se zlep¹í. Po celý rok bude Støedoevropský èas (SEÈ) zdravìj¹í ne¾ letní èas (SELÈ).

Pøírodní èas zlep¹uje ná¹ spánek a bude zdravìj¹í pro na¹e srdce a na¹i hmotnost. Výskyt rakoviny se sní¾í a sní¾í se také spotøeba alkoholu a tabáku. Lidé budou psychologicky zdravìj¹í a zlep¹í se výkon ve ¹kole a v zamìstnání. Zru¹ení støídání èasu nabídne jedineènou pøíle¾itost ke zlep¹ení celkového zdraví zavedením standardního, pøírodního èasu." Doporuèení jsou opøena o vìdecké výsledky, shrnutí základních prací fyziologù najdete na webu Zachraòme støedoevropský èas!

Odkaz na web: www.stredoevropskycas.cz
 
Datum:
25.03.2020  11:22
Od:
Eli¹ka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
FYZIOterapie bez náv¹tìvy ordinace: pacientùm doma radí fyzioterapeuti pøes telefon nebo videohovor

Díky vèasným hygienickým opatøením zùstala v plném chodu jen nìkterá fyzioterapeutická pracovi¹tì, která se dál sna¾í pomáhat lidem. Pacientùm, kteøí se nemohou dostavit osobnì do ordinací, jsou slu¾by fyzioterapeutù novì dostupné díky inovativní telemedicínì - diagnostice a léèbì po telefonu a pomocí videí.

"V dobì nouzového stavu k nám chodí pøedev¹ím pacienti s akutními bolestmi, ostatní vyèkávají. Je ¹koda, ¾e my pracujeme, nemáme dovolené, ale také nemáme skoro o koho peèovat. Na rozdíl od jiných pracovi¹» jsme kliniku nezavøeli a jsme pøipraveni pomoci pacientovi také po telefonu, jeliko¾ je zbyteèné, aby sedìl doma a trápil se bolestí. Telefonická fyzioterapie nabízí provést kineziologický rozbor a stanovit cvièení fyzioterapeutem, jako by byl pacient v ordinaci, a to díky nìkterým metodám, které diagnostiku bez doteku pøímo umo¾òují. Slu¾bu jsme ji¾ zaèali poskytovat telefonicky a v tìchto dnech pilotnì testujeme poradnu pøes videohovor z mobilního telefonu klienta," popsala Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Pøi telefonické konzultaci s podporou videa terapeut probere s pacientem jeho zdravotní problémy, urèí nejvhodnìj¹í postup léèby a doporuèí re¾imová opatøení i vhodné cviky na doma, které jsou podrobnì zpracované na videích a dostupné online. Cena za 30 minut telefonického, respektive on-line vy¹etøení fyzioterapeutem je 450 Kè.

Teleporadny mají ambice plnì naradit práci fyzioterapeuta v ordinaci, kam nyní zavítá o více ne¾ 80 procent ménì pacientù ne¾ obvykle. "Jiná pracovi¹tì jsou na tom je¹tì hùø, co¾ provozovatele donutilo ordinace úplnì zavøít. Lidé ale na¹i pomoc stále potøebují, proto jsme v dostateèném pøedstihu provedli øadu ochranných opatøení a jsme pacientùm plnì k dispozici. Celková náv¹tìvnost kliniky se pøesto od pondìlí 16. bøezna prudce propadla na pìtinu. Jsme ¹»astní, ¾e nìkteøí lidé se aktivnì zajímají o úroveò ochrany, kterou jsme nastavili, a díky tomu se ná¹ provoz nepropadl zcela na nulu," uvedl øeditel FYZIOkliniky na pra¾ském Chodovì Zdenìk Bílek.

Klinika je otevøena na sto procent, bez èasového omezení. Terapeuti jsou k dispozici pacientùm v ordinacích i na telefonní konzultace. Recepèní pracují ve støídavém re¾imu èásteènì z domova a administrativní pracovníci mají komplet home office.

"Základem prevence je pou¾ívání rou¹ek, respirátorù a dal¹í nezbytná hygienická opatøení, která jsme zavedli u¾ od 4. bøezna. Prostory kliniky dezinfikujeme dle na¹eho provozního øádu zcela bì¾nì, nicménì jsme pøidali na intenzitì jako nikdy døív. Ordinace dezinfikujeme s daleko vìt¹í pozorností po ka¾dém pacientovi. Celý den na¹e kolegynì prochází spoleèné prostory kliniky a o¹etøují v¹echny plochy, kterých se lidé dotýkají," popsala Iva Bílková.

Pacienti jsou na klinice pøijímáni pouze s ochranou oblièeje. Tìm, kteøí dostateèné krytí nemají, pùjèuje klinika vlastní vyrobené a dezinfikované rou¹ky. Pøísná hygienická pravidla zde byla zavedena u¾ zaèátkem bøezna. "Od 4. bøezna nosí na¹i fyzioterapeuti a recepèní respirátory FFP3. S doporuèením chránit se i po dobu soukromého pobytu venku, na nákupech nebo v MHD. Sama jsem se tehdy setkávala se zvlá¹tními pohledy spoluobèanù. Nyní se situace obrátila a v¹ichni pacienti pøicházejí svìdomitì zakrytí rou¹kami," dodala fyzioterapeutka.

FYZIOklinika, www.FYZIOklinika.cz
Je nestátní zdravotnické zaøízení zamìøené na prevenci a léèbu bolestivých stavù pohybového aparátu. FYZIOklinika do èeské praxe uvedla nový koncept slu¾eb FYZIOterapie All-Inclusive a FOKUS All-Inclusive - kombinaci dostupných metod, od ultrazvukové diagnostiky pøes manuální fyzioterapii po vyu¾ití radiálních nebo fokusovaných rázových vln, v rámci jedné komplexní náv¹tìvy klienta. Oznaèení "fyzioklinika" je registrovanou ochrannou známkou spoleènosti FYZIOklinika s.r.o.

V oblasti fyzikální terapie je FYZIOklinika nejvìt¹ím centrem pro léèbu rázovou vlnou v ÈR a øadí se mezi nejvìt¹í pracovi¹tì na svìtì. Aplikace této inovativní technologie zvy¹uje efekt manuální fyzioterapie - je u¾iteèným doplòkem pøi léèbì bolesti v léèebných programech a v pøípadì planární rázové vlny dokonce umo¾òuje výrazné urychlení hojení ran. FYZIOklinika získala presti¾ní ocenìní Firma roku 2017 v regionu Praha a umístila se na druhém místì v celostátní soutì¾i Ordinace roku 2017 v kategorii Rehabilitaèní ordinace. Ve stejném roce obslou¾ila v pra¾ském centru pøes 6000 náv¹tìv. Spravuje nejvìt¹í databázi videonávodù na FYZIOcvièení v ÈR, kterou neustále roz¹iøuje a zveøejòuje na svém webu. V dubnu 2018 slo¾ila vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT, mezinárodní zkou¹ku na McKenzie Institute International a získala tak jako jedna z mála Èechù tuto akreditaci.
 
Datum:
20.03.2020  11:00
Od:
Petra (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Studenti univerzit pomáhají ve FN Ostrava
Vice také ve videoreportá¾i na https://youtu.be/BKBka1DEJdo

Ètyøicítka studentù lékaøských fakult napøíè republikou se spolu se studenty Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v tìchto dnech ochotnì zapojila do pomoci zvládnout nouzový provoz ve Fakultní nemocnici Ostrava. Budoucí zdravotníci pomáhají na jednotlivých oddìleních a u vstupù do nemocnice, budoucí uèitelé se starají o dìti zamìstnancù nemocnice, kteøí mají právì slu¾by.

"Jsme velmi rádi za jejich zájem i pracovní nasazení. Aktuálnì je vyu¾íváme napøíklad na triá¾ních místech, kde pacientùm mìøí teplotu a zji¹»ují dotazníkovou formou, zda nejsou infekèní. Pak pacienty posílají na pøíslu¹ná oddìlení nemocnice," vysvìtluje JUDr. Jana Pajak, námìstkynì øeditele pro personální øízení FN Ostrava.

Studenti nechtìjí sedìt doma, chtìjí být u¾iteèní. Jak øíká student 5. roèníku Lékaøské fakulty Ostravské univerzity Marek Procházka: "Pøivítal jsem to, urèitì, jako forma praxe to je, snad to bude k nìèemu i lidem." A jeho kolega ze 3. roèníku Daniel Kopec ho doplòuje: "Chci být pøínosem, a» v¹ichni zvládneme ten stav."

"V tuto chvíli máme na chirurgické klinice 7 studentù medicíny, kteøí pracují na pozici sanitáøe. To znamená, ¾e vykonávají práci o¹etøovatelskou, pomáhají sestøe i pacientovi," popisuje práci studentù Mgr. Hana Horelová, vrchní sestra Chirurgické kliniky FN Ostrava.

Nabídku studentù Pedagogické fakulty Ostravské univerzity ohlednì hlídání dìtí v jejich domácím prostøedí vyu¾ilo zatím zhruba 20 zamìstnancù nemocnice. "Je situace, kdy ka¾dý z nás mù¾e pøilo¾it ruku k dílu, a to si myslím, ¾e je v tuto chvíli podstatné," shrnula dùvody, proè pomáhá, Martina Pavlicová, studentka 4. roèníku této fakulty.

Za jejich obìtavou pomoc v¹em zapojeným studentùm moc dìkujeme.
 
Datum:
19.03.2020  15:42
Od:
Lucie (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Bohumínské centrum sociálních slu¾eb v Masarykovì ulici u¹ije dennì desítky rou¹ek. Pro zdravotníky, policisty, peèovatelky i veøejnost. Témìø 300 rou¹ek u¾ pøedalo k u¾ívání, dal¹ích 400 musí je¹tì u¹ít. Zájemci se stále ozývají.

Bohu¾el se teï ¹vadlenky potýkají s chybìjícími stuhami. Potøebovali by zapùjèit i ¹icí stroj. S prosbou o pomoc se proto obracejí na veøejnost. "Dnes jsme byli nakoupit dal¹í látky. Do¹ly nám ale pevné stuhy keprovky, kterými se rou¹ky zavazují kolem hlavy. V obchodech jsou vyprodány. Objednaly jsme je pøes internet, ale nevíme, kdy dorazí. Pokud má nìkdo tyto stuhy doma a nevyu¾ije je, budeme rádi, kdy¾ nám je doruèí. Je jedno, jakou budou mít barvu a kolik zbyteèných jich doma lidé najdou. Budeme rádi za cokoliv. Ka¾dý kousek pomù¾e. ©ijeme teï bez pøestání, proto¾e poptávka po rou¹kách je obrovská. Máme po¾adavky od policistù, strá¾níkù, z domova pro seniory i pro rozvozce pizzy. Sna¾íme se uspokojit i zájemce z øad veøejnosti. Dokud to bude potøeba, budeme ¹ít," sdìlila øeditelka bohumínského centra sociálních slu¾eb Petra Chalupová s tím, ¾e nákup materiálu finanènì podpoøila ostravská firma Melchiel, se kterou centrum dlouhodobì spolupracuje.

Stuhy mohou házet lidé do speciální krabice. Tu najdou u vchodu do dvorní èásti centra v Masarykovì ulici 365 nedaleko bohumínské radnice. ©ikovné ruce v¹ak k výrobì rou¹ek nestaèí. Centrum teï bojuje i nedostatkem ¹icích strojù. "Strojù máme málo. Potøebovali bychom je¹tì alespoò jeden, klidnì i dva. Pokud se v této dobì, kdy ¹ije celé Èesko, najde nìkdo, kdo ten svùj nevyu¾ije, a byl by ochoten nám jej pùjèit, budeme za to moc rádi. Potøebujeme ale opravdu takový, který ¹ije," doplnila Chalupová s tím, ¾e dárci mohou volat na telefonní èísla 596 092 515 nebo 731 130 725.

Do ¹ití rou¹ek se pustily i bohumínské spolky. V malou továrnu se teï napøíklad promìnila hasièská zbrojnice v Záblatí. Ochranné pomùcky vyrábìjí i ¾eny ze sdru¾ení Alma Mater, které se mimo jiné soustøeïuje i na nábor dárcù kostní døenì. Na nedostatek rou¹ek zareagoval i ostravský spolek Poèteníèko. Jeho klub Pono¾ka, v nìm¾ mlad¹í senioøi pletou teplé pono¾ky pro obyvatele domovù, by se teï mohl pøejmenovat na klub Rou¹ka. Zapojily se samozøejmì i èlenky bohumínského klubu seniorù. Materiál jim pøitom poskytl místní spolek Mary¹ka. U¹ito u¾ mají na 70 kouskù. Ochranné pomùcky teï vyrábí se svou maminkou i hodinová vnuèka a studentka bohumínského gymnázia Gabriella Grilová z Orlové. Jejich prvních pìtadvacet kouskù putovalo policistùm. Pøipojily se k ní i ètecí babièky z Ostravy. Ka¾dá ¹ije z vlastního bavlnìného materiálu. Distribuujeme je podle aktuální poptávky tam, kde je tøeba.
 
Datum:
25.10.2019  19:38
Od:
Lucie (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Mìsto Bohumín se o Halloweenu pokusí o sedmnáctý èeský rekord. ©estnáct u¾ jich má na kontì, o sedmnáctý rekord se Bohumín pokusí v sobotu 26. øíjna bìhem oslav Halloweenu. Zapsat se do Èeské knihy rekordù chce tentokrát díky nejdel¹ímu prùvodu se stra¹idelnými maskami. Je¹tì pøed samotným pokusem o dosa¾ení prvenství èeká ve zdej¹ím Hobbyparku na rodiny s dìtmi zábavný halloweenský program se soutì¾emi a vystoupením zpìvaèky Heidi Jankù.

Pøípravy na oslavy anglosaského svátku jsou tento týden hlavním tématem v bohumínských mateøinkách, ¹kolách i dru¾inách. Dìti hromadnì dlabou a zdobí dýnì, které v sobotu vytvoøí v parku Petra Bezruèe stra¹idelnou stezku. Výzdobu chystá i výtvarný obor zdej¹í umìlecké ¹koly. "Halloween poøádáme u¾ poosmé a ka¾dým rokem je výsledná podoba stezky preciznìj¹í a stra¹idelnìj¹í. Pro dìti jsme pøipravili originální soutì¾e o ceny, které provìøí nejen jejich pohybovou zdatnost, ale i vìdomosti. Tì¹it se mohou i na vystoupení zpìvaèky Heidi Jankù, která je nauèí nové písnièky a mohou si spoleènì i zatancovat," pøiblí¾il øeditel mìstské kulturní agentury K3 Karel Balcar.

Program zaèíná v Hobbyparku v 16 hodin, o hodinu pozdìji se náv¹tìvníci akce pøesunou do parku. "Prosíme v¹echny vèetnì dospìlých, aby v sobotu odpoledne pøi¹li v halloweenských maskách a pomohli tak vytvoøit nový èeský rekord. Agentura Dobrý den bude masky poèítat a zaznamenávat, následnì zmìøí i délku prùvodu, doplnil Balcar. Kdo by pøece jen i pøes výzvu poøadatelù pøi¹el bez masky, bude si ji moci pøímo na místì namalovat barvièkami na oblièej nebo si ji vyrobit z papíru.

Naposledy se Bohumín zapsal do Èeské knihy rekordu loni na oslavách 100. výroèí zalo¾ení republiky. Tehdy se na námìstí T. G. Masaryka se¹lo 2 303 lidí s trikolorou. Vùbec první rekord zaznamenalo mìsto v roce 2006, kde se dva tisíce Bohumíòákù pustily do nepøetr¾itého jedenáctihodinového kotrmelcování. Tímto zpùsobem urazili dobrovolníci 100 kilometrù. Mezi oblíbené aktivity v oblasti zdolávání rekordù patøí nejvy¹¹í poèet lidí na jednom místì s nìjakým pøedmìtem, a» u¾ se zmínìnou trikolorou èi s knihou, solí, novinami, vstupenkou, se zvíøecí maskou, s hroznovým vínem, ply¹ákem èi reflexní páskou.

Kromì toho se Bohumín py¹ní také nejmen¹ím námìstím a naopak nejvìt¹í sportovní halou se ètyømi høi¹ti pod jednou støechou. V knize rekordù figuruje i díky 92 druhùm piva, které se èepovaly na jednom místì, 1 240 pøáním pro Je¾í¹ka, vhozených do po¹tovní schránky za jeden jediný den, a 3 901 kraslicím vyrobených tradièními postupy. Originálním poèinem pak bylo hromadné pøedvádìní hry Bim bam bidi, kterého se úèastnilo 945 lidí.

 
Datum:
11.10.2019  06:15
Od:
Lucie (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
BOHUMÍN:Jednoduchá preventivní vy¹etøení zdravotního stavu mohou zdarma a bez objednání absolvovat zájemci, kteøí dnes (v pátek 11. øíjna) dorazí do pøedsálí bohumínského kina. Koná se tu tradièní Den zdraví, jeho¾ souèástí letos bude i nácvik resuscitace èi správného mytí rukou. Kdo bude chtít, mù¾e se zapojit do dobroèinné sbírky klubíèek pro miminka.

Zkontrolovat si svùj zdravotní stav budou moci pøíchozí od deváté hodiny ranní a¾ do ètvrté odpoledne, a to hned na nìkolika stanovi¹tích. "Bohumínská mìstská nemocnice zajistí mìøení tlaku a hodnotu cukru v krvi. Oèní centrum Agel nabídne vy¹etøení nitrooèního tlaku jako prevenci zeleného zákalu a také zmìøení dioptrie. VZP pak zjistí pomocí speciálního pøístroje skuteèné mno¾ství tuku v tìle ve vztahu k hmotnosti, takzvaný BMI index," informoval za organizátory Karel Balcar, øeditel K3 Bohumín.

Program zpestøí i dva miniworkshopy. První odhalí, jestli si lidé zvládnou správnì umýt ruce. Mytí rukou je nejjednodu¹¹í zpùsob, jak zamezit dal¹ímu ¹íøení rùzných onemocnìní vèetnì tìch respiraèních, které jsou typické hlavnì na podzim a v zimì. Výsledek provìøí speciální pøístroj, který odhalí nedostatky. Lampa s ultrafialovým záøením uká¾e na místa na rukou, která by potøebovala vìt¹í péèi. Pole odborníkù jsou to nejèastìji koneèky prstù a prostory mezi jednotlivými prsty. "Druhým interaktivním stanovi¹tìm bude nácvik resuscitace na figurínì. Ka¾dý z nás se mù¾e dostat do situace, kdy bude díky správné znalosti první pomoci schopen zachránit nìkomu ¾ivot. Vy¹kolení zdravotníci laikùm uká¾ou správnou techniku masá¾e srdce," doplnil Balcar.

Stejnì jako loni se Bohumíòáci mohou zapojit do charitativní akci zamìøenou na podporu miminek. Staèí pøinést klubíèko pøíze ze stoprocentní bavlny a vlo¾it jej do pøipraveného nefunkèního inkubátoru, který bude umístìn ve foyer kina. Dobrovolníci z nich následnì upletou malé chobotnièky pro novorozená miminka, pøedev¹ím pro nedono¹ené dìti a novorozence se zhor¹enou poporodní adaptací. Hebkost hraèky dìtem pøipomíná hebkost dìlohy a chapadla zase pupeèní ¹òùru. Tuto jednoduchou, ale úèinnou pomùcku vyu¾ívá øada èeských i zahranièních porodnic.

Den zdraví poøádá mìstská kulturní agentura K3 Bohumín ve spolupráci s Bohumínskou mìstskou nemocnicí, Oèním centrem Agel a V¹eobecnou zdravotní poji¹»ovnou. Na charitativním projektu se podílí Vítkovická nemocnice a sdru¾ení ADRA.
 
Datum:
04.10.2019  12:59
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Na dne¹ní den pøipadá svìtový Den zvíøat. Pøi této pøíle¾itosti poøádají zoologické zahrady sdru¾ené v Unii èeských a slovenských zoo doprovodné akce pro veøejnost, pøi nich¾ náv¹tìvníkùm pøipomínají zejména ohro¾ení mnoha druhù zvíøat a také nabízejí mo¾nosti, jak mù¾e ka¾dý z nás pomoci. V Zoo Ostrava se akce uskuteèní v sobotu 5. øíjna.

Záchrana ohro¾ených druhù zvíøat patøí k prioritám moderních zoologických zahrad, stejnì jako osvìta ¹iroké veøejnosti v oblasti ochrany pøírody. Dùvod je velmi prostý - na Zemi neustále pøibývá druhù zvíøat i rostlin, které jsou nìjakým zpùsobem ohro¾ené (pøevá¾nì v dùsledku lidské èinnosti). Dokazují to údaje mezinárodního Èerveného seznamu ohro¾ených druhù, který zastøe¹uje Mezinárodní svaz pro ochranu pøírody (The International Union for Conservation of Nature). Seznam byl vytvoøen v roce 1964 a v souèasné dobì obsahuje pøes 105 000 druhù, u kterých byla hodnocena situace v pøírodì (do roku 2020 by to mìlo být a¾ 160 000 druhù). Na základì tohoto hodnocení jsou druhy rozdìleny do jednotlivých kategorií odrá¾ejících míru ohro¾ení.

U dvou tøetin druhù zatím nebyla situace vyhodnocena jako alarmující, proto byly zaøazeny do kategorie LC - málo dotèený (z anglického Least Concern). Dal¹í témìø tøetina druhù je pak vedena v rùzných kategoriích podle míry jejich ohro¾ení:

- NT blízko ohro¾ení (Near Threatend)

- VU zranitelný (Vulnerable)

- EN ohro¾ený (Endangered)

- CR kriticky ohro¾ený (Critically Endangered)

- EW vyhubený v pøírodì (Extinct in the Wild)

- EX vyhubený (Extinct)

Zcela specifická kategorie je DD - chybí údaje (Data Deficient). Pro nedostatek informací nelze odhadnout, jak na tom daný druh v pøírodì je. Mù¾e být zcela bì¾ný, ale také kriticky ohro¾ený. Jeliko¾ pøesné údaje o takovém druhu nemáme, musíme pøedpokládat, ¾e ohro¾ený je.

Ostravská zoologická zahrada chová v souèasné dobì pøes 430 druhù zvíøat a celkem 152 z nich (tj. okolo 35 %) patøí do nìkteré z vý¹e uvedených kategorií ohro¾ení:

- NT 28 druhù (napø. ba¾ant tibetský, ústøièník velký, sup hnìdý, aratinga zlatohlavý nebo koèka cejlonská)

- VU 46 druhù (napø. ¾elva ostruhatá, barasinga, binturong, lemur èervenobøichý nebo koèkodan Dianin)

- EN 44 druhù (napø. varan modrý, ¾elva Hamiltonova, ibis skalní, lemur kata nebo slon indický)

- CR 25 druhù (napø. ¾elva anámská, sup kapucín, polák východní, gibon bìlolící nebo koza ¹rouborohá)

- EW 6 druhù (skifie ¾lutá, plata Couchova, plata Meyerova, hrdlièka sokoránská, sika vietnamský a jelen milu)

- DD 3 druhy (lezec Pearseùv, ¾elva ohebná a trnucha skvrnitá)

Sobotní program na oslavu svátku v¹ech ¾ivých bytostí pøipravila ostravská zoo ve spolupráci se Støediskem volného èasu Ostrava. Aktivity pro malé i velké náv¹tìvníky budou probíhat od 11. do 15. hodiny, av¹ak pouze za pøíznivého poèasí. Pøijïte se dozvìdìt nìco o zvíøatech samotných i to, jak jim mù¾ete pomoci. Mnoho druhù je toti¾ v dùsledku èinnosti èlovìka ohro¾eno vyhubením. Nedopus»me proto, aby z na¹í planety vymizely úplnì.

Historie Dne zvíøat:
Svìtový Den zvíøat pøipadá na 4. øíjna. Oslavy souvisejí s Franti¹kem z Assisi, jeho¾ svátek se pøipomíná právì tento den. Svatý Franti¹ek proslul svou láskou ke v¹em stvoøením, tedy i ke zvíøatùm. V ÈR se Den zvíøat slaví od roku 1994 a i v Zoo Ostrava se stal tradièní akcí.
 
Datum:
30.08.2019  14:43
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Bìh pro gibony v Zoo Ostrava startuje ji¾ zítra - 1200 bì¾cù pøilo¾í nohu k dílu a pomù¾e zachraòovat gibony na Jávì
Charitativní bìh, který ostravská zoologická zahrada poøádá ve spolupráci s atletickým klubem SSK Vítkovice, odstartuje ji¾ zítra v pátek 30. srpna. Výtì¾ek ze startovného bude pou¾it na podporu záchranného programu Coffee and Primate Conservation Project a také Zoo Ostrava. Trasy jsou pøipraveny ve tøech délkách - 480 m, 2,5 km a 5 km a první bìh bude odstartován v 18 hodin. Pobì¾í se po oznaèených cestách s asfaltovým povrchem. V¹ichni registrovaní bì¾ci obdr¾í startovní èíslo s èasovým èipem. Pøesto¾e bìh není závod, úèastníci budou mít mo¾nost zjistit výsledky svého výkonu.

Gibon støíbrný ¾ije pouze na ostrovì Jáva v Indonésii. Je dokonale pøizpùsoben k ¾ivotu v korunách stromù. Ve vìtvích se pohybuje pomocí dlouhých pøedních konèetin - brachiací (ruèkováním). Jedním skokem doká¾e pøekonat vzdálenost a¾ 10 metrù. Stejnì jako jiné druhy gibonù ¾ije v rodinných skupinách tvoøených rodièovským párem a rùznì starými mláïaty. Patøí mezi ohro¾ené druhy - v dùsledku kácení de¹tných lesù, které obývá, se pøirozené prostøedí gibonù neustále zmen¹uje. Dal¹í hrozbu pøedstavuje nelegální obchod se zvíøaty, mláïata jsou chytána a prodávána na èerném trhu jako domácí mazlíèci. Jejich rodièe pøi obranì mláïat umírají. Ve volné pøírodì zbývá okolo 4000 zvíøat, poèetnost populace v¹ak nadále klesá.


Nadìje pro gibony støíbrné
V roce 2012 byla zalo¾ena indonéská iniciativa Coffee and Primate Conservation Project (CAPCP). Jejím cílem je výzkum a ochrana gibonù støíbrných a dal¹ích ohro¾ených druhù a jejich pøirozeného prostøedí na Jávì. Jednou z cest je podpora produkce stínomilné kávy, lesního medu a palmového cukru jako trvale udr¾itelného a k pøírodì ¹etrného zpùsobu ob¾ivy. Pìstování kávy má èasto negativní dopady na pøírodu. Od 70. let minulého století se kvùli zvý¹ení odolnosti vùèi nemocem a plísním pìstují pøedev¹ím slunomilné odrùdy kávovníku, jejich¾ plantá¾e mohou za kácení tropických lesù a kvùli vìt¹í potøebì hnojiv a chemických postøikù i za zneèi¹tìní pùdy a vody. Udr¾itelným øe¹ením je návrat ke stínomilné kávì, která mù¾e rùst spolu s dal¹ími keøi a stromy v rámci zdravého agro-ekosystému. Taková je i káva "Kopi Owa" produkovaná v rámci Coffee and Primate Conservation Project a pìstovaná ekologicky ¹etrnými postupy pøímo v oblastech, kde se vzácní primáti vyskytují. Díky tomu zùstává zachován pøirozený ekosystém, a tím i domov pro zde ¾ijící druhy zvíøat. Cílem CAPCP je kromì ochrany ohro¾ených druhù zvíøat také nalezení udr¾itelného zpùsobu ob¾ivy pro místní komunity. A tím se stala právì káva a dal¹í lesní produkty.

Hlavní èást výtì¾ku (80 %) z leto¹ního Bìhu Zoo Ostrava pro gibony bude pou¾ita na vytvoøení mobilní ochranáøské jednotky pøímo na Jávì. Speciálnì upravený terénní automobil bude mít za úkol nav¹tìvovat ¹koly a komunity v oblastech výskytu gibonù støíbrných a podporovat vzdìlávání a osvìtu o ochranì pøírody, gibonù a dal¹ích ohro¾ených zvíøat. Ochranáøská jednotka bude rovnì¾ propagovat lesní produkty, jako je káva, palmový cukr èi med, vyrobené k pøírodì ¹etrným zpùsobem místními obyvateli. Zbylou èást výtì¾ku získá Zoo Ostrava.

Ètvrtý roèník charitativního bìhu v ostravské zoo je zcela vyprodán, maximální kapacita 1200 bì¾cù byla naplnìna ji¾ nìkolik dní pøed samotou akcí. Velmi nás tì¹í, ¾e lidé projevili o akci takový zájem a rozhodli se pomoci. Pøesto¾e pobì¾í v Ostravì, ovlivní tím dìní na druhé stranì zemìkoule, a¾ v daleké Indonésii. Naplòuje se tak heslo akce "Pøilo¾ nohu k dílu".
 
Datum:
22.08.2019  11:04
Od:
Lenka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
V sobotu 24. srpna se od 14 hodin na nádvoøí bíloveckého zámku uskuteèní vùbec první roèník pivního festivalu Beer Fest! Na èepu bude pøes padesát druhù piva z èeských i zahranièních pivovarù a nebudou chybìt ani nejrùznìj¹í dobroty. Po celé odpoledne se úèastníci mohou tì¹it také na bohatý doprovodný program.


O program na pódiu se postarají zástupci rádia Èas, kteøí budou celou akcí také provázet. Zpestøením bude jistì i exhibièní vystoupení sportovcù z bíloveckého a novojièínského klubu Thaiboxu a také komentované prohlídky zámku. Bìhem nich zájemci uvidí nejen zajímavá místa zámku, ale díky místnímu kastelánovi si vyslechnou také originální pøíbìhy o ¹lechticích, kteøí zde ¾ili. A poøadatelé nezapomnìli samozøejmì ani na dìti, pro nì¾ budou pøipraveny v dìtském koutku nejrùznìj¹í atrakce a hry.

Vyvrcholením této ú¾asné akce, na ní¾ se sejdou nejen obyvatelé Bílovce, ale i okolních obcí, bude promítání oscarového snímku Bohemian Rhapsody v letním kinì. To zaène hned po setmìní, nejdøíve ve 20.30 hodin.
 
Datum:
17.06.2019  08:27
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
V posledním, ti¹tìném vydání èasopisu SeniorTip byla pozvánka do na¹í ostravské zoologické zahrady. V èlánku byly nìkteré nepøesnosti a tak zde je upøesnìní nìkterých údajù, které jsou zastaralé a u¾ neplatí. Upøesnìní je hlavnì proto, aby pøípadní náv¹tìvníci nebyli pøi náv¹tìvì zklamáni. Ale to se nebojím, proto¾e i tak je v na¹í zoo tolik zajímavostí, ¾e náv¹tìva je zá¾itkem.

Upøesnìní se týká:
- Zoo Ostrava le¾í v mìstské èásti Slezská Ostrava, ne Stromovka (to je "jen" jedna z blízkých ulic).

- Správné názvy nìkterých expozic a pavilonù:
Malá Amazonie, ne Amazonie
Pavilon indických zvíøat, ne pavilon ¹elem
Èitván, ne medvìdárium
Pavilon Tanganika a pavilon slonù, ne pavilon tlustoko¾cù

- Expozice Noèní Tanganika pøedstavuje ¾ivot zvíøat s noèní aktivitou...

- Tygry momentálnì nechováme (od roku 2016).

- Od loòského roku pou¾íváme pojem "komentované setkání", ne krmení. To je asi malièkost, ka¾dopádnì krmení ¾iraf ani slonù aktuálnì neprobíhá. Více najdete na http://www.zoo-ostrava.cz/cz/akce-v-zoo/komentovane-krmeni/.

- Komentované prohlídky skleníkù probíhají u¾ od dubna, a to KA®DÝ víkend v 11 a 14 hod. http://www.zoo-ostrava.cz/cz/akce-v-zoo/komentovane-prohlidky/.

Dal¹í informace a aktuální údaje najdete na: www.zoo-ostrava.cz.

Ostravské zoo dìkujeme za upøesnìní!
 
Datum:
31.05.2019  08:06
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Den dìtí v Zoo Ostrava

V sobotu 1. èervna se v ostravské zoologické zahradì uskuteèní oslavy svátku dìtí. Pro dìti, které tento den do zoo pøijdou, bude pøipraven speciální program a tì¹it se mohou i na malý dárek.

Program bude probíhat od 9 do 16 hodin. V¹echny dìti se mohou tì¹it na malý dárek, který obdr¾í u vstupu do zoologické zahrady. Bude se jednat o jídlo, proto doporuèujeme si s sebou pøibalit l¾ièku. V areálu zoo se pak mohou setkat s Èervenou karkulkou, udatným rytíøem a dal¹ími pohádkovými a zvíøecími postavièkami, se kterými si mù¾ou malí oslavenci zahrát a zasoutì¾it. U stánku Støediska volného èasu Ostrava si budou moci zájemci vyrobit i vlastní zvíøecí masku.

Akce se uskuteèní pouze za pìkného poèasí.
 
Datum:
17.05.2019  12:58
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Provoz safari v Zoo Ostrava zahájen

Po zimním období se v ostravské zoologické zahradì opìt otevøelo safari. Zájemci se mohou safari expresem projet tøemi rozlehlými výbìhy s témìø stovkou afrických a asijských zvíøat. Je mezi nimi i deset leto¹ních mláïat a ka¾dým dnem pøibydou dal¹í. Za pár týdnù se vrátí i vzácná gazela perská.

Safari v ostravské zoologické zahradì otevøené v roce 2014 zahrnuje tøi výbìhy - Afriku, Persii a Indii. Celková rozloha expozice zaujímá témìø ¹est hektarù a ¾ije zde aktuálnì asi stovka zástupcù africké a asijské fauny ve více ne¾ 10 druzích (viz video). Náv¹tìvníci se mohou projet safari expresem ka¾dý den v dobì od 10 do 18 hodin. Délka jedné jízdy je asi 15 a¾ 20 minut. Nástupi¹tì se nachází pod výbìhem ¾iraf.

Leto¹ní mláïata

Ve výbìzích Afrika a Indie je k vidìní i nìkolik leto¹ních mláïat. V africkém výbìhu je to ¹est mláïat vzácných vodu¹ek abok (ètyøi samci a dvì samièky), pøièem¾ ka¾dým dnem by k nim mìla pøibýt i mláïata antilop losích. Bøezích je nìkolik samic tohoto turovitého kopytníka. Dal¹í mláïata jsou pak v indickém výbìhu - celkem ètyøi sameèci axisù indických. I zde to není koneèný poèet, mláïata oèekáváme i u dal¹ích druhù, jako jsou vzácní jeleni barasinga nebo zástupce turù nilgau.

Staronový druh

Do výbìhu Persie, který v souèasné dobì obývá chovné stádo vzácných divokých oslù onagerù a samèí skupina vzácných daòkù mezopotámských, se v prùbìhu sezóny vrátí gazela perská, nazývaná té¾ d¾ejran. Zoo pøed nìkolika lety chovala dva samce této nejvìt¹í asijské gazely, z nich¾ jeden uhynul a druhého jsme pak v rámci mezinárodní spolupráce pøevezli do Zoo Helsinky k devítièlenné skupinì samic. Jeho mise zde byla úspì¹ná a Zoo Ostrava získá nìkolik jeho potomkù (tøi samci).

Skála v Indii

Indický výbìh obývají mimo jiné i ètyøi samci kozy ¹rouborohé, pro které jsou typické mohutné spirálovitì stoèené rohy. Zoo Ostrava chová støedoasijský poddruh, který døíve obýval vìt¹inu z hor le¾ících na bøezích horního toku øek Amudarja a Pand¾ v Turkmenistánu a Tád¾ikistánu. Pro tato horská zvíøata zvyklá na pohyb v tì¾kém terénu byla ve výbìhu vytvoøena "skála" sestavená z hromady velkých kamenù. Je situovaná na zaèátek výbìhu u výjezdu z výbìhu Persie.
 
Datum:
19.04.2019  10:24
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
O Velikonoèním pondìlí døíve do zoo

Zoologická zahrada a botanický park Ostrava je otevøená ka¾dý den v roce a bude tomu tak i bìhem nadcházejících velikonoèních svátkù, v¾dy od 9 hodin do 19 hodin. O Velikonoèním pondìlí se její brány otevøou dokonce o hodinu døíve. Tì¹it se mù¾ete i na speciální program.

Na Velikonoèní pondìlí se ji¾ tradiènì otevøou brány ostravské zoologické zahrady o hodinu døíve, tedy v 8:00 hod. Bìhem dne bude pro náv¹tìvníky pøipraven i doprovodný program. U pavilonu Papua se mohou zájemci tì¹it na velikonoèní pomlázku s Hitrádiem ORION. U expozice Na statku budou probíhat jarní aktivity pro dìti i dospìlé, které pøipravili pracovníci Støediska volného èasu Ostrava.

Kromì speciálního velikonoèního programu budou probíhat i komentovaná setkání u vybraných druhù zvíøat.

Pøejeme v¹em veselé Velikonoce!

Zoologická zahrada a botanický park Ostrava, p. o.
Michálkovická 2081/197
710 00 Ostrava

Re¾im zobrazení: v¹e / strom
<<< Novìj¹í pøíspìvky     Star¹í pøíspìvky >>>