Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Rostislav,
zítra Marcela.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Kalendárium
Datum:
10.03.2024  08:15
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

10.3. 1861 v Petrohradu zemøel Taras ©evèenko narozený 9.3. 1814. Byl to ukrajinský básník, výtvarný umìlec, folklorista a etnograf. Vedle Ivana Kotljarevského zakladatel moderní národní ukrajinské literatury, symbol zemì a ukrajinské kultury. Jeho pomníky stojí v mnoha ukrajinských i svìtových mìstech. Za psaní v ukrajin¹tinì a obhajobu ukrajinské nezávislosti byl v roce 1847 uvìznìn. Ze 47 let svého ¾ivota pro¾il ©evèenko 24 let jako nevolník, 9 let na svobodì, 10 let ve vyhnanství a 4 roky pod policejním dohledem.



 
Datum:
08.03.2024  08:59
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 
8. bøezna 1348 Karel IV. vydal zakládací listinu Nového Mìsta pra¾ského.

Mìsto bylo zalo¾eno kolem tøí centrálních prostorù (dne¹ní nám. Karlovo, Václavské a Senová¾né) se sítí pravoúhlých, nezvykle ¹irokých ulic jak støedisko øemeslné výroby.

V roce 1784 bylo spojeno s ostatními historickými èástmi Prahy v jeden celek.
 
Datum:
07.03.2024  06:39
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


7.3. 1716 se narodil Josef Stern, zemøel 1.7. 1775. Byl to barokní malíø oltáøních obrazù a fresek rakouské národnosti. Dlouho pùsobil na území dne¹ní Èeské republiky a byl mimo jiné i dvorním malíøem hrabìte Leopolda Dietrichsteina v Brnì.
V mládí Josef Stern pro¹el italskou ¹kolou. Byl ovlivnìn italskou, pøedev¹ím benátskou malbou. Kromì Brna pracoval pro øadu kostelù, byla to i Kromìøí¾, dále v Krnovì a ve Slezsku, dále i v Èechy Umìlecká práce malíøe zahrnuje jak nástìnnou malbu, tak závìsné obrazy s pøevá¾nì nábo¾enskou tematikou.

 
Datum:
03.03.2024  06:31
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

3.3. 1966 v Memmingenu v Nìmecku zemøel Gustav Brauner, narozený 10.9. 1880 v Tylovì u Rýmaøova. Byl to støedo¹kolský uèitel, malíø, grafik, krajináø.

Gustav Brauner studoval na technické ¹kole v Brnì, odkud pøe¹el na Vídeòskou akademii kde studoval v letech 1899-1909. Vyuèoval poté na nìmeckých støedních ¹kolách v ji¾ních Èechách. Namaloval velké mno¾ství akvarelù z Budìjovicka a ji¾ních Èech Po odchodu do penze se usadil v Unièovì a vyhledával námìty z místního prostøedí. Maloval venkovská stavení severní Moravy a Slezska, krajinu se vzdálenými kopci i lukami. Po druhé svìtové válce byl odsunut a usadil se v Bavorsku. Nadále tvoøil a realizoval nìkolik výstav ve ©panìlsku i v USA.


 
Datum:
29.02.2024  06:37
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

29.2. 1864 v Praze se narodil Vilém Doubrava, zemøel 2.11. 1935 v Srbsku. Byl to èeský hudební skladatel, pedagog a pøekladatel. Vilém Doubrava vystudoval v Praze gymnázium a zpìv. Po státní zkou¹ce byl majitel hudební ¹koly na ®i¾kovì, poøádal se svými ¾áky hudebnì výchovné koncerty. Zároveò byl úøedníkem pra¾ské plynárny, ve výslu¾bì ¾il ve Vrá¾i u Berouna.
Vilém Doubrava byl autor klavírních skladeb. Vydal písnì Ètvero písní, Staropra¾ské písnièky a jiné. Pøekládal krátké beletristické práce a uveøejnil i èlánky z oboru pøírodopisu.



 
Datum:
26.02.2024  06:51
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 



26.2. 1735 ve Chval¹inech se narodil Josef Rosenauer, zemøel 10.3. 1804 v Èeském Krumlovì. Datum narození není zcela pøesné. Byl to význaèný jihoèeský rodák, èeský in¾enýr, který vyprojektoval a postavil Schwarzenberský kanál a Vchynicko-tetovský plavební kanál.

Josef Rosenauer se narodil jako dítì svobodné matky. Roku 1759 nastupuje jako lesní adjunkt do schwarzenberského lesního úøadu v Èeském Krumlovì. Na náklady zamìstnavatele studoval na in¾enýrské akademii ve Vídni, kterou ukonèil r. 1770 a následujícího roku získává titul schwarzenberského kní¾ecího lesního in¾enýra. V roce 1724 se stává pøíse¾ným zemským zemìmìøièem.
V dobì ¾ivota Josefa Rosenauera je¹tì nepronikla na území ©umavy ¾eleznice, trvalo to dal¹ích 50 let. Existovaly stezky a dlá¾dìné èi neupravované silnice pro soumary a vozy jako hlavní dopravní komunikace. Vypracováním návrhu plavení døeva z oblasti ¹umavské Modravy a Roklanu po øece Vydøe s obejitím nesplavného úseku pod Antýglem.Josef Rosenauer navrhl vodní kanál, který se dnes jmenuje Vchynicko-tetovský. Tento kanál nesplavný úsek Vydry geniálnì obchází a ústí do Køemelné pod obcí Srní. Zajímavé je, ¾e vybudování této asi 14 km dlouhé stavby v nároèném horském terénu trvalo Rosenauerovi a asi 300 dìlníkùm jen dva roky (1799-1801).
V závìru ¾ivota byl Josef Rosenauer nejen obèanem Èeského Krumlova a èestným obèanem Vídnì, ale také èestným obèanem královského hlavního mìsta Prahy.


Doplním text, pøi mých toulkách ©umavou nikdy nevynechám cestu podél Vchynicko-tetovského kanálu, miluji ho, obdivuji malé mosty a mostky, je to pohoda pro oèi i du¹i. In¾enýr Josef Rosenauer byl skvìlý mu¾ s velkou vizí do budoucna.


 
Datum:
23.02.2024  06:43
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 



22.2. 1993 zemøel v Praze Miloslav Troup, narozený 30.6. 1917 v Hoøovicích. Byl to èeský akademický malíø. Vystudoval Státní grafickou ¹kolu a Státní umìlecko prùmyslovou ¹kolu v Praze. V jeho výtvarném vývoji sehrálo dùle¾itou roli studium v Paøí¾i v druhé polovinì 40 let.

Vzdìlával se na École des Beaux Arts a École des Arts décoratifs. Po návratu do vlasti v roce 1950 se usadil v Praze, kde po celý ¾ivot pracoval ve svém ateliéru na Starém Mìstì ve Veleslavínovì ulici. Architekturu mìsta zachycoval velmi osobitým zpùsobem na svých plátnech. Kromì volné tvorby se intenzivnì zabýval ilustrováním a u¾itou grafikou.

Ve Francii jeho výtvarný projev získal expresivní výraz zalo¾ený na suverénní kresbì a jasné barevnosti. Silné francouzské vlivy se odrá¾ely v jeho celo¾ivotní tvorbì. Do témat jeho volné malby se v¾dy promítalo prostøedí, v nìm¾ ¾il, a» u¾ to byly paøí¾ské ulice se svéráznými postavami trhovcù èi pozdìji architektura staré Prahy, nebo prostøedí jihoèeského venkova.

Miloslav Troup se podílel i na výzdobì sakrálních interiérù. Oblíbil si ji¾ní Èechy, kam zají¾dìl za svým bratrem prachatickým lékárníkem a jeho rodinou, s ní¾ trávil letní dovolené a vánoèní svátky. Velmi bohatá je kni¾ní ilustrace, umìlec ilustroval více ne¾ 160 titulù, z nich¾ nìkteré vy¹ly v mnoha jazykových mutacích a deseti vydáním. Miloslav Troup se prosadil rovnì¾ v oboru u¾itého umìní, vytvoøil návrhy pro vitrá¾e do olova umístìné v Praze, Olomouci, Pitínì, Ostravì, Martinì a Èesticích u Volynì.


 
Datum:
19.02.2024  07:07
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


19.2.1987 zemøela Milada Mare¹ová narozená 16.11.1901. Byla to èeská malíøka a ilustrátorka. Vìnovala se malbì, kresbì a ilustrátorské tvorbì.
Z Umìleckoprùmyslové ¹koly v Praze, kde studovala na Kreslíøské a malíøské ¹kole pro dámy, pøestoupila Milada Mare¹ová v roce 1918 na Akademii výtvarných umìní do ateliéru profesora Vojtìcha Hynaise. V roce 1922 podnikla studijní cestu po Nìmecku, kde na ni silnì zapùsobily sociálnì kritické proudy tehdej¹í realistické malby, souhrnnì oznaèované jako Nová vìcnost. Následující rok pak strávila nìkolik mìsícù v Paøí¾i, kde nav¹tìvovala pøedná¹ky Franti¹ka Kupky.
Po návratu do Èech se zaèala naplno vìnovat profesionální práci malíøky a ilustrátorky. První samostatnou výstavu uspoøádala ji¾ roku 1925 v Topièovì salónu v Praze. O pìt let pozdìji, po návratu ze své dal¹í studijní cesty do Paøí¾e, vystavovala dokonce v Aventinské mansardì. Ve 20. a 30. letech vyzdobila svými kresbami celou øadu knih a bibliofilií a jako ilustrátorka spolupracovala s èasopisy Prager Presse, Èeské slovo, Lidové noviny, Pestrý týden a ®enský svìt.
Vìt¹í èást druhé svìtové války Mare¹ová strávila v ¾enské káznici Waldheim, kam byla pøevezena nedlouho po zatèení gestapem roku 1940 za spolupráci na ilegálním èasopise V boj, do nìj¾ jako ilustrátorka pøispívala.
Po válce pak témìø na dvacet let pøeru¹uje svou malíøskou práci a vìnuje se pøevá¾nì ilustrování knih, kterých za svùj ¾ivot výtvarnì doprovodila na dvì stì. Pozdní tvorba autorky se pak nese ve jménu návratu k jejím oblíbeným velkomìstským námìtùm ze 20. a 30. let.
 
Datum:
16.02.2024  06:26
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

16.2. 1803 v Praze zemøel Jan Václav Stich, narozený 28.9. 1746 v ®ehu¹icích. Byl to èeský virtuóz na lesní roh, houslista a hudební skladatel.

Jan Václav Stich se uèil høe na lesní roh v Praze u Josefa Matìjky, v Mnichovì u Jana ©indeláøe a v Drá¾ïanech u K. Houdka a Jos. Hampela. Jeho otec byl panským koèím u hrabìte Jana Josefa Thuna. V roce 1763 byl odeslán do Drá¾ïan k dobøí¹skému rodákovi K. Houdkovi a jeho kolegovi A. J. Hamplovi pùvodem z Prahy, kde si osvojil jím tehdy vyvinutou techniku krytí, kterou pozdìji rozvinul a zdokonalil.
U hrabìte Thuna na panství ®ehu¹ie musel Jan Václav Stich slou¾it i jako sluha. S tím se nesmíøil a zaèala jeho pou» hudebníka Evropou. Pou¾íval italský pseudonym Giovanni Punto. Setkal se i s Wolfgangem Amadeem Mozartem a s mladým Ludwigem van Beethovenem.
Tvorba Jana Václava Sticha byla velmi rozsáhlá. ©lo o koncerty pro lesní roh a orchestr, koncerty pro klarinet, dále napø. více ne¾ 100 duetù ro 2 lesní rohy. Pøepracoval Hamplovu ¹kolu pro lesní roh a napsal sbírku denních cvièení.

 
Datum:
12.02.2024  07:26
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


12.2. 1925 v Chicagu se narodila Joan Mitchell, zemøela 30.10. 1992 v Paøí¾i.
Byla to u americká umìlkynì, která vytváøela abstraktní olejomalby, kresby a grafiky. Studovala umìní a malbu od velmi mladého vìku a po studiu anglické literatury nav¹tìvovala Art Institute of Chicago. V roce 1948 odjela do Evropy, nav¹tívila Francii, Itálii a ©panìlsko. Koncem 40. let se prosadila svými lyrickými abstraktními obrazy. V roce 1951, ve vìku 26 let, se zúèastnila prùkopnické výstavy 'Ninth Street Art Exhibitions' v New Yorku.
Její dílo se vyznaèuje svì¾í a spontánní energií.
Od roku 1968 se definitivnì usadila na francouzském venkovì a rozvinula intenzivní barevnou abstrakci inspirovanou pøírodními jevy.


 
Datum:
09.02.2024  07:14
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

9.2. 1873 se ve Staré Øí¹i narodil Josef Florián, zemøel 29.12.1941 rovnì¾ ve Staré Øí¹i.
Josef Florián byl katolicky orientovaný myslitel, literát, vydavatel, pøekladatel z francouz¹tiny a angliètiny. Objevil pro na¹i kulturu celou plejádu básníkù, filosofù a umìlcù.

Ve Staré Øí¹i na Moravì zalo¾il Josef Florián vydavatelství s edicemi Dobré dílo, Archy, Studium, Nova et Vetera a Kursy. Objevil pro na¹i kulturu celou plejádu básníkù filosofù a umìlcù. Impulsem pro vydávání mu bylo seznámení s dílem Leóna Bloye.
®il a pùsobil ve Staré Øí¹i, která se díky nìmu stala centrem soudobé duchovní kultury. Josef Florián jako autor edice Dobré dílo (Opus bonum), v nìm¾ vlastním nákladem publikoval pøes tøi sta titulù dìl vìdcù, básníkù, filozofù a teologù, a bìhem témìø ètyøiceti let poprvé pøedstavil autory dosud v Èechách neznámé, kteøí v¹ak mìli brzy dojít celosvìtového uznání.
Mezi jinými v Dobrém dílu vy¹ly texty Leóna Bloye, S. Bonneta, G. Bernanose, Chestertona, Bohuslava Reynka, R.L. Stevensona a Florian byl také prvním, kdo zveøejnil pøeklady Franze Kafky. Edice Dobré dílo mìla natolik vysokou výtvarnou i duchovní úroveò, ¾e se stala synonymem pro precizní vydavatelskou èinnost a dodnes je legendou èeské kni¾ní kultury.
Výraznì byli Starou Øí¹í ovlivnìni Jan Zahradníèek a zejména Bohuslav Reynek.Jan Èep a Jaroslav Durych byli dokonce pøímými spolupracovníky staroøí¹ského nakladatelství. A celá øada katolických spisovatelù, která v první republice zaèala psát a publikovat v Akordu a Øádu, byli lidé inspirovaní pùsobením Josefa Floriana.
Z nekatolických spisovatelù mìla Stará Øí¹e velký vliv na Franti¹ka Halase, který Floriana nìkolikrát nav¹tívil.
Josef Florián je pohøben spolu s ostatními èleny rozvìtvené rodiny na høbitovì ve Staré Øí¹i a genius loci tohoto místa ovane ka¾dého vnímavého èlovìka.
 
Datum:
06.02.2024  06:39
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

6.2. 1923 v Písku zemøel Adolf Hejduk, narozený 8.2. 1835. Adolf Hejduk byl èeský básník, èlen májové dru¾iny, propagátor èesko-slovenských vztahù. Studoval reálku v Praze, techniku v Brnì a v Praze. Pùsobil jako profesor kreslení, stavitelství a krasopisu v Písku, kde ¾il a¾ do smrti.

Adolfa Hejduka pojilo vøelé pøátelství s Janem Nerudou. V osobním ¾ivotì nemìl pøíli¹ ¹tìstí, za¾il tragédii, kdy mu zemøely malé dcery. Útìchu hledal v literární práci, výsledkem byly tisíce básní uveøejòovaných ve v¹ech tehdej¹ích èasopisech a na ¹est desítek samostatných básnických sbírek.

V roce 1900 si básník nechal vystavìt podle návrhu architekta Jana Kouly dùm ozdobený sgrafity se symboly básnictví - pegasem a labutí. Po smrti man¾elky zde byl zøízen památník, který spravuje Prácheòské muzeum v Písku. Jsou zde dochovány básníkova pracovna, jídelna a salon, a to vèetnì nábytku, knihovny, obrazù i drobných u¾itkových pøedmìtù. Památník doplòuje malá novì zøízená expozice o ¾ivotì a díle.
Dílo Adolfa Hejduka tvoøí nejen lyrické a epické básnì, ale i próza napø. O dvou pøátelích, O stavitelství devatenáctého století. Vltava, Zlatá stezka ¹umavská /1900 v Èasopise èeských turistù/, Vzpomínky literární.
Hrob Adolfa Hejduka nalezneme na Vy¹ehradì v Praze.

©TÌSTÍ! CO JE ©TÌSTÍ?

©tìstí! Co je ¹tìstí?
Mu¹ka jenom zlatá,
která za veèera
kol tvé hlavy chvátá;
oblétá ti skránì,
v kadeøi se kryje,
v dlanì hlavu skládá¹,
ruka utlaèí je.

©tìstí jako rosa
na kvìtech se skvìje,
ale bludná noha
náhle za¹lápne je;
za¹lápnuto vzdechne,
v oblacích se tratí,
snad se jinovatkou
na tvou kadeø vrátí.

Autor básnì Adolf Hejduk
 
Datum:
02.02.2024  07:26
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

Jindøich Bla¾ej Vávra /WaWra/ se narodil dne 2. února 1831 v Brnì, zemøel 26. kvìtna 1887 v Badenu u Vídnì. Byl to moravský lékaø, cestovatel, botanik, sbìratel rostlin.
Vystudoval gymnázium v Brnì, dále filosofický ústav v Brnì, lékaøství ve Vídni. V roce 1855 obdr¾el diplom doktor lékaøství, diplom doktor chirurgie. Jako námoøní lékaø procestoval spoustu èástí svìta.

Osobnì se Jindøich Bla¾ej Vávra významnì zapsal do prùzkumu flóry exotických krajin. Patøí rovnì¾ k prùkopníkùm botanické fotografie - fotografoval. Bìhem svých cest, které vykonal ve slu¾bách Rakousko-Uherska, popsal 173 nových botanických druhù. Na poèest jeho objevù (170 botanických druhù) a k jeho poctì bylo jinými botaniky pojmenováno 10 botanických druhù.

Jindøich Bla¾ej Vávra má v Mezinárodním rejstøíku jmen rostlin zkratku Wawra. Za zásluhy byl nìkolikrát ocenìn a 6. 3. 1873 pový¹en do rytíøského stavu s pøídomkem von Fernsee - z dalekých moøí.

 
Datum:
30.01.2024  05:59
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


30.1. 1760 v Duchcovì se narodil Franti¹ek Xaver Partsch /Parè/, zemøel 6.4. 1822 v Praze. Byl to èeský hudební skladatel.

Pocházel z kantorské a muzikantské rodiny. Jeho otec byl vynikající varhaník ve slu¾bách Vald¹tejnù a dlouhá léta úspì¹nì zastával úøad ¹kolního rektora. Franti¹ek Parè studoval v Jihlavì, pokraèování studia bylo v Praze a sice filozofie a práva. V Praze mladého skladatele neopustila láska k hudbì, hrál na piano, varhany, zpíval a skládal pro orchestr písnì a kantáty. Byl èlenem èeské vlastenecké spoleènosti. Tiskem vydal Franti¹ek Parè i vlastní ¹kolu hry na klavír. Od roku 1807 byl øeditelem kùru v Týnském chrámu, autor chrámové hudby, klavírních skladeb a písní.


 
Datum:
27.01.2024  07:20
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


27.1. 1756 v Salzburgu se narodil Wolfgang Amadeus Mozart, zemøel 5.12. 1791 ve Vídni.

Wolfgang Amadeus Mozart byl klasicistní hudební skladatel a klavírní virtuos, geniální hudebník, který za svého ¾ivota vytvoøil 626 dìl svìtského i duchovního charakteru - opery, symfonie, koncerty, komorní hudbu, m¹e a chorály.

Jeho otec byl houslista a skladatel ve slu¾bách salzburského arcibiskupa. Spoleènì se svou star¹í sestrou Nanynkou byl vychován ve høe na klavír a jako malý hoch vykonal nìkolik umìleckých cest do Vídnì, Nìmecka, Nizozemí, Paøí¾e a Londýna. Pozdìji podnikl, tentokráte u¾ pouze se svým otcem, studijní cesty po Itálii.

Dospìlý W.A. Mozart se o¾enil s Konstancií Weberovu a usadil se trvale ve Vídni, ke konci ¾ivota byl jmenován císaøským komorním skladatelem.

Mezi léty 1786 - 1790 vznikly nejslavnìj¹í opery - Don Giovanni a Figarova svatba. Obì opery byly uvedeny v Praze za pøítomnosti W. A. Mozarta.

Praha znala Mozartovo dílo a nad¹enì je vítala,. V roce 1783 byl zahájen provoz Nosticova divadla jeho operou Únos ze serailu. W. A. Mozart nav¹tívil Prahu vícekráte, poprvé pøijel v lednu 1787, na jeho poèest byl uspoøádán velký ples. Podruhé to bylo v srpnu 1787 a poté se 29.10.1787 konala slavná premiéra Dona Giovanniho, kterou Mozart dirigoval a kterou vìnoval "Mým Pra¾anùm". Potøetí se stavil v Praze krátce pøi své cestì do Berlína na jaøe 1789 a ètvrtá náv¹tìva zapoèala 28.8. 1791, kdy Mozart pøijel na premiéru své korunovaèní opery Titus, jí¾ osobnì dirigoval 6.9. 1791 u pøíle¾itosti korunovace Leopolda II. èeským králem.

Na podzim roku 1791 se W. A. Mozart nakazil infekèní chorobou a 5.prosince zemøel. Jeho posledním dílem je zádu¹ní m¹e, Reqiem, které v¹ak nedokonèil. Pro nedostatek penìz bylo Mozartovo tìlo pohøbeno do "v¹eobecného jednoduchého hrobu" (nikoliv do hromadného hrobu pro chudé), který se v¹ak nedochoval, od roku 1850 je na tomto místì postaven památník.

O pøátelství W. A. Mozarta s pìvkyní Josefínou Du¹kovou a jejím man¾elem Franti¹kem Xaverem Du¹kem, snad na jiném místì. Na Bertramce v jedineèném prostøedí u Du¹kù se v¾dy cítil ¹»astný mezi svými.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
<<< Novìj¹í pøíspìvky     Star¹í pøíspìvky >>>