Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Marek,
zítra Oto.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Názor
Datum:
26.03.2020  17:09
Od:
Franti¹ek (anonymní u¾ivatel)
Název:
Názor
 
Spisovatel, novináø a moderátor Ondøej Suchý (74) je na sociální síti jedním z nejhlasitìj¹ích kritikù kampanì Zachraò dìdka, zachraò bábu, respektive díky jeho komentáøùm se o této aktivitì zaèalo mluvit. Zprvu bohulibý nápad jakkoliv pomoci seniorùm bìhem koronavirové pandemie a stavu nouze se setkává s odporem kvùli svému názvu.

Kdysi dávno byla jedna kampaò, která se jmenovala Pøemluv bábu, ve videu vystupovali v roce 2010 herci Jiøí Mádl a Martha Issová, kteøí mìli "pøemluvit bábu a dìdka, aby nevolili levici".

Kdy¾ pomineme to, ¾e nikdo na svìtì nemá právo vám mluvit do toho, koho budete volit a proè, kritizovaná kampaò dokonce pøidrzle dávala najevo, ¾e mladí vìdí pøesnì, co mají jejich prarodièe dìlat, nadto stavìla na neuctivém oslovení.

Zdá se, ¾e se z toho nikdo nepouèil. Jiøí Mádl nyní ve stavu nouze, v ní¾ se Èeská republika nachází, rozjel kampaò na pomoc seniorùm, která je z nìjakých záhadných dùvodù pojmenována Zachraò dìdka, zachraò bábu, èím¾ odkazuje na tehdej¹í pøedvolební kampaò. Tedy záhadné jsou ty dùvody v tom, proè byla vùèi seniorùm opìt pou¾ita arogantní nadøazenost a neúcta.

"Cílem kampanì je vyzvat v¹echny k vzájemné pomoci," popsal svùj zámìr Jiøí Mádl a pøedstavil webové stránky Pomoc sousedùm. Potud je to v¹e dobré a jistì by se nic nestalo, kdyby to zùstalo i s takovým názvem. Nicménì èím víc zaèala kampaò pod heslem Zachraò dìdka, zachraò bábu rezonovat sociálními sítìmi, tím více si jí zaèali v¹ímat i ti, kterým má pomáhat.

"Slogan Zachraò bábu, zachraò dìdka je nìco tak urá¾livého, ¾e to nìjak nedoká¾u strávit. Volaly nìkdy dìti na babièku bábo nebo na dìdeèka dìdku? Takhle se dnes oslovují prarodièe? Myslím, ¾e je to zarmucující. Ale to je asi tak v¹echno, co k tomu dodat," napsal k tomu na svùj Facebook spisovatel Ondøej Suchý a hned se mu pod statusem rojily souhlasné komentáøe.

"Vy mlad¹í, berte ohled na nás, babièky a dìdeèky, kteøí mezi vámi stále je¹tì ¾ijí," apeluje Suchý na základy slu¹ného vychování.

Jiøí Mádl se navíc na svùj oficiální Facebook vyfotil s koblihou v ústech namísto rou¹ky a dodal k tomu slogan Ano, bude líp, co¾ je pøedvolení heslo hnutí ANO. Moc parády s tím ale nenadìlal. Za tento projev si vyslou¾il velkou kritiku a mìl by co dìlat, kdyby chtìl v¹echny ty nesouhlasné komentáøe uèíst.

Jiøí Mádl si dal koblihu pøes oblièej, jako by tím snad chtìl øíct, ¾e za dne¹ní situaci mohou ohro¾ení senioøi, kteøí jsou volièi ANO.

Pokud to Jiøí Mádl, tváø kampanì pomáhající seniorùm, nechápe, hnutí ANO má také volièe mezi seniory a nìkteøí mohou dostat pocit, ¾e za souèasnou situaci stavu nouze a omezení pohybu a nutnosti nosit rou¹ky jsou odpovìdní oni tím, komu se rozhodli ve svobodných volbách dát svùj svobodný hlas.

Nelíbí se to ani tìm, kteøí mají jiné volební preference.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí

Reakce k této diskusi
NázorFranti¹ek26.03.2020
Re: NázorVáclav12.01.2021