Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Valérie,
zítra Rostislav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz
InformaceGalerieSeznam èlenùRegistrace do klubu

Název:
1-6 - Vlastivìdná procházka Prahou dne 24.11.2017
Vlastník:
Horký Ludìk
Popis:
Vá¾ení ètenáøi Seniortipu.
Ji¾ letos jsem se sna¾il Vám pøiblí¾it trochu Prahu. Celému bloku jsem dal název:
Praha trochu jinak.
Ne ka¾dý v¹ak má mo¾nost do Prahy pøijet, èi se na rozlièná místa vydat tøeba i z toho dùvodu, ¾e k tomu nemá potøebné fyzické pøedpoklady, tøeba díky své nemoci.

Po dlouhém èase jsem vylezl ze své poustevny a vydal se ku Praze, abych podnikl vlastivìdnou procházku pro své velice blízké. O pro¾itcích nejen tohoto ojedinìlého dne by se dala napsat docela slu¹ná kní¾ka. V¾dy» nìkterá tato místa psala ji¾ v dávné minulosti svoji historii. Mù¾eme se o nich dozvìdìt tøeba v mnoha filmech, písnièkách, z nich¾ leckteré texty jistì utkvìly v na¹í mysli. Napøíklad:
Hrne se hrne lavina do mìsta Karlína, hrne se hrne lavina, v¾dy» vo pùl vosmý se zaèíná
a mnoha dal¹ích. O pavlaèových domech, kterým dìlaly kontrast luxusní domy, pøedev¹ím pak náro¾ní dnes nebude bohu¾el té¾ ¾ádný snímek. Budou chybìt i vyhlá¹ené hospody jako: Jedová chý¹e a dal¹í. Pøíbìhy míst té¾ bohu¾el nemohu zde uvádìt, a tak pouze zlomek toho pøipomenu nìkolika snímky, zpracovaných do 6 malých zastavení.

Kdo se zájmem sledoval mùj jarní blok, tak si mo¾ná vzpomene, ¾e jsem na jeho konci udìlal poznámku:
P.S.
Koho Praha trochu zajímá, jistì není bez zajímavosti se na ni podívat tøeba z Chotkových sadù, z parku Na Kavèích horách, od hradeb na Vy¹ehradì, èi národního památníku na ®i¾kovì. Zde nás mù¾e zlákat sejít na Tachovské námìstí a projít pì¹ím tunelem do Karlína, se zastavením v kostele sv. Cyrila a Metodìje.

A v jejím závìru dnes budeme pokraèovat. V¹e jsem rozdìlil do 6 zastavení. Nìkterá jsou del¹í, jiná krat¹í. Nechci ètenáøe unavovat chrlením snímkù, ale ukázat pouze to podstatné, zajímavé, v nìkterých pøípadech i snad s trochu nev¹edním pohledem. Sám jsem v tìchto místech ji¾ nebyl mnoho let, a tak jsem se na mnohé díval, jak øíká obèas Vladimír: s otevøenou papulou.

Se srdeèným pozdravem a pøáním úspì¹ných zá¾itkù v nadcházejícím èase

Vám pøeje
Ludìk Horký

1-6 - Starý Vítkovský tunel
Na¹ím prvním zastavením bude ®i¾kov, a to ulice Roháèova - Rokycanova, kde se nachází restaurace U 3 trojek. Jedná se o restauraci s dlouhou bohatou historií. Èeho byla svìdkem, a jaká tajemství si ukrývají její zdi, ponechám na ètenáøi. V ka¾dém pøípadì se zde stále velice dobøe najíme. Výbìr jídel jistì uspokojí ka¾dého z náv¹tìvníkù. Být teple obleèeni, najedeni a s dobrou náladou, je v¾dy polovinou úspìchu, pøedev¹ím v tomto ji¾ chladném období.

Zdolat vrch Vítkov se nechá z mnoha míst. S ohledem k tomu, ¾e jsme ji¾ lidé postar¹í, tak jsme zvolili k dosa¾ení tohoto místa ne a¾ tak bì¾nou cestu, a to: Starý Vítkovský tunel. Tunel s tak zvanou Vítkovskou tratí byl postaven v letech 1870 - 1872 jako souèást Turnovsko - kralupské - pra¾ské dráhy. Je dlouhý 270 m a slou¾il a¾ do roku 2008. Od roku 2010 je vyu¾íván jako cyklostezka a pì¹í chodník.

Pokud projdeme tunelem, tak pøímo pod námi se nachází nový ¾eleznièní koridor, který je velmi frekventovaný. Kdy¾ si zde chvilku poèkáme, tak jistì uvidíme nìjakou projí¾dìjící vlakovou soupravu. Èasu zde jistì máme dost, neb z tohoto místa mù¾eme krásnì sledovat celou severní stranu Prahy. Ve svém výhledu najdeme jak staré historické objekty, tak i novou moderní výstavbu. Pokud jsme se dostateènì pokochali, tak po pravé stranì zdoláme zalesnìnou strání vlastní høeben. Je zde celá øada pì¹in, a tak je volba pouze na nás. Je to v¹ak pouze jediná nároèná pasá¾ na¹í celé cesty na na¹e jednotlivá zastavení.

Zalo¾eno:
25.11.2017  19:55
Zmìnìno:
25.11.2017  20:05

Ná¹ první pohled od tunelu